Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3752
De la 07 Ianuarie 2003
122889401
The Economist:

Traian Băsescu ar putea rămâne la putere si după 2014

  • ca premier, după modelul Vladimir Putin
  • 10 December 2010, 23:00
Traian Basescu ar putea ramane la putere si dupa anul 2014, ca premier, dupa modelul Vladimir Putin (in conditiile in care Constitutia Romaniei permite maximum doua mandate prezidentiale), in ciuda faptului ca imaginea sa a fost afectata de scandaluri, in mare parte politizate, comenteaza The Economist intr-un articol cu supratitlul "Dezamagitoarea Romanie" - o trecere in revista a situatiei si problemelor economice actuale ale Romaniei, "cel mai mare si mai sarac dintre statele noi membre ale Uniunii Europene".
"Scandalurile, in mare parte politizate, au afectat imaginea fostului capitan de nava, insa el ar putea reveni la putere, in stil Putin, dupa incheierea mandatului sau de presedinte, in 2014", scrie The Economist.
"Stabilitatea este mai buna decat criza si colapsul. Dar ce facem cu recuperarea? Dupa ce a risipit timp si bani, Romania s-a dezmeticit si incearca lupte cu problemele, in special economice. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a cunoscut 3 ani de boom economic, cu crestere economica anuala de 8%. Acolo unde un Guvern prudent ar fi franat, Romania a apasat acceleratia, iar caderea a venit in 2009, cand tara a fost fortata sa contracteze un imprumut extern in valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI".
The Economist trece in revista masurile de austeritate adoptate de Guvernul de "coalitie nepopulara" apropiat de "presedintele fermecator, dar dificil Traian Basescu", precum concedierile si reducerile salariale din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii si majorarea TVA si aminteste ca multi romani privesc Banca Nationala drept cea mai solida si credibila institutie a statului.
Ziaristii straini amintesc ca "Nici investitorii straini nu se inghesuie sa profite de solul fertil, peisajele frumoase si forta de munca flexibila, ieftina si poliglota. Serviciile sunt subdezvoltate", dar si ca "investitorilor le place siguranta, nu modul intunecat si brusc in care se iau deciziile de catre clasa politica din Romania".
The Economist scrie si despre coruptia si probleme justitiei din Romania: "Marile cazuri de coruptie avanseaza incet, ca si unele reforme judiciare, precum noul Cod Penal si Civil. Climatul de impunitate pentru cei bogati si puternici a disparut in mare masura. Politicieni importanti din Romania risca sa ajunga in spatele gratiilor daca dosarele lor ajung, in cele din urma, in instanta", scriu jurnalistii straini, care au stat de vorba si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, acesta admitand: "Coruptia este in acest moment o afacere periculoasa in Romania".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Reporterul şi ţuica lui baciu’ Ion
Statul nu are resurse să se îngrijească de fiecare cetăţean
Statele europene n-au făcut altceva decât să "toarne bani în criză"
România a depăşit momentul critic
Una dintre femeile care-l acuza pe Julian Assange a părăsit Suedia şi nu mai cooperează cu anchetatorii
FMI nu a impus reducerea concediului de creştere a copilului
Contrabandă cu ţigări
Două firme râvnesc la sistemul de alimentare cu gaz a oraşului Flămânzi
Caricatura zilei: Flutur are o problemă cu... secretara
Caricatura zilei: Ţâbuleac şi... fondurile
Capriciile primei doamne a Rusiei la Bruges
Cătălina Lupaşcu cere demisia ministrului Ioan Botiş
„Nu semnaţi contractele cu Nova Apa Serv”
Un dialog care i-a mulţumit pe toţi participanţii
Municipalitatea botoşăneană suspendă contractul cu HSR
Daruri pentru „Micul prinţ”
Primăria Botoşani a primit trofeul „Primăria Verde”
Ajutoare pentru încălzire la botoşănenii cu probleme financiare
Spune un NU hotărât la droguri!
au îndemnat ieri tinerii din PSD
Hrana din spitale abia îi şine în viaţă pe bolnavi
Profesorii stagiari vor avea un profesor mentor
Se aşteaptă o încăierare între şcoli, pentru a aduna cât mai mulţi elevi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog