Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12583
De la 07 Ianuarie 2003
122872650
The Economist: Cea mai mare teama a Europei

O isterie a retragerilor bancare ce nu poate fi oprită

  • Politia spaniola in fata unei filiale a Grupului Bankia
  • 27 May 2012, 23:00
Foto: Agerpres/AP A trecut mai bine de o saptamana de cand Bankia, a patra institutie financiara a Spaniei - nationalizata la inceputul lunii -, a tinut prima pagina dupa ce clientii au inceput sa isi retraga depozitele din institutia financiara. Reprezentantii bancii au negat ca ar exista o astfel de problema.
Temerile unor retrageri in masa din bancile grecesti nu s-au materializat nici ele pana la aceasta ora. Se pastreaza insa posibilitatea ca cetatenii statelor periferice ale Europei sa isi goleasca conturilor iar acesta este un scenariu pentru care factorii de decizie politica sunt cel mai putin pregatiri, scrie The Economist intr-o analiza a situatiei economice din Uniune.
Precum in cazul altor aspecte ale crizei euro, raspunsurile obisnuite nu ajuta prea mult, scriu jurnalistii britanici. O strategie posibila ar fi sa le arati clientilor ca banii exista. In trecut, acest lucru insemna ca banca sa puna banii in fata clientilor panicati pentru ca acesti sa vada ca e bine aprovizionata si ca banii lor sunt in siguranta.
Echivalentul zilelor noastre as fi sa lasi banca centrala sa furnizeze lichiditati suficiente astfel incat bancomatele sa nu fie niciodata goale. Dar daca idee de baza e sa pui mana pe o suma cat mai mare, de teama unei redenominari a monedei, atunci clientii vor dori sa ii scoata din banci si sa ii puna sub saltea.
O alta abordare ar fi calmarea temerilor cu privire la bonitatea anumitor institutii prin imbunatatirea garantiilor depozitelor bancare. Aceasta a fost tactica guvernelor in faza incipienta a crizei insa ar putea inrautati problema daca bonitatea guvernului este problema principala.
Solutia logica, scrie The Economist, este crearea unei scheme comune de garantare a depozitelor bancare, in care statele din Zona Euro isi combina resursele pentru a oferi asigurari credibile deponentilor din uniunea monetara ca isi vor primi banii inapoi, pana intr-un prag de 100.000 de euro. Pentru a evita riscul redenominarii, schema comuna ar urma sa garanteze inapoierea valoareii originala a depozitului in euro.
Analistii arata inca ca si aici apare o problema: chiar daca ar exista vointa politica pentru o asemenea schema, negocierea unui acord ar dura prea mult si ar fi necesara si ratificarea acestuia de statele membre.
Situatia nu permite o intarziere atat de mare. O isterie a retragerilor bancare ar putea avea loc in urmatoarele cateva saptamani. Iar odata inceputa, guvernele europene vor trebui sa gaseasca o solutie intr-un interval de cateva ore. In caz contrar, retragerile vor continua pana cand bancile vor fi nevoite sa isi inchida ghiseele sau pana cand bancile centrale vor fi satisfacut cererile deponentilor.
Prima versiune inseamna sa inselarea clientilor de catre un sistem bancare in care nu au incredere. A doua ar insemna acordarea de lichiditati unui sistem bancar ce a fost abandonat de proprii cetateni. Calea de intoarcere e dificila din ambele puncte, scrie The Economist.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când esţa este medium
Scandalul ISC si Daniel Constantin
PDL trebuie să introducă moţiune de cenzură
având în vedere intervenţia brutală în justiţie a guvernării Ponta-Antonescu
Botoşani: Campania electorală văzută la ea acasă (V)
Păcăleală USL-istă second hand pentru Botoşăneni
150 de ani de activitate a Societăţii pentru Cultura şi Literatură în Bucovina
Prioritatea zero pentru Guvernul român este absortia fondurilor europene
România ar putea urma exemplu Poloniei
Lucian Bute a fost demolat de Carl Froch
KO tehnic in repriza a 5-a
Moale-n limbă, moale-n cap,
Vrea primar cu handicap!
Ioan Rotundu
Doar minciună şi violenţă
Ioan Rotundu
Lista candidaţilor cu şanse de reuşită la funcţia de primar
reactualizată
Darabani: Bătut la Poliţie până ce-a fost băgat în spital
Lumea lu' Rotundu: Ruinele retrocedărilor
politica evreilor asupra imobilelor revendicate
Botoşani/Băluşeni: Primarul beţivan şi susţinătorii săi bătăuşi
cum a fost umbrit un eveniment al bătrâneţilor
Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost resfinţită
prefectul a făcut o declaraţie contrară realităţilor din judeţ
Cum a pătruns Mazăre şi haremul său în cazarma militară?
Reţeta electronică este gata de start
Persoanele fizice vor plăti asigurarea de sănătate la ANAF
După prezervative, Protecţia consumatorului verifică hârtia igienică
Lista cu gradaţiile de merit a rămas definitivă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog