Mod de preparare: Carnea se taie câte două bucăţi la porţie, se spală, se scurge şi se înăbuşă în 1/2 din cantitatea de ulei, cu adaos de apă, sare şi piper. Ceapa şi ardeiul gras se curăţă, se spală şi se taie rondele, apoi se înăbuşă în restul de ulei cu puţină apă. Când a început înăbuşirea, se adaugă pasta de tomate, cimbrul şi apa necesară formării unui sos. Se fierbe 15 minute, după care se pune peste carne şi se mai fierbe cca 6090 minute. Fasolea se pune la fiert, schimbând primele două ape de fierbere. După ce a fiert, se adaugă în vasul cu tocană, împreună cu usturoiul tăiat mărunt şi vinul. Se amestecă componentele, se verifică gustul şi se continuă fierberea încă 10 minute. Separat se pregăteşte garnitura de cartofi natur (se curăţă cartofii, se spală, se taie sferturi şi se pun la fiert în apa cu sare). La servire se pune preparatul (tocana) în farfurie, cu cartofii natur alături şi verdeaţa deasupra. (Lucullus)