Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8748
De la 07 Ianuarie 2003
123142488
pnl

Toţi împotriva lui Băsescu

  • 20 November 2009, 23:00
Impresia care se creează urmărind campania electorală pentru alegerea preşedintelui României e că scopul majorităţii candidaţilor nu e să învingă, ci să-l doboare cu orice preţ pe Băsescu. O eventuală pierdere în faţa altor candidaţi pare să le displacă mai puţin decât o eventuală realegere a "marinarului". Şi concurenţii actualului preşedinte nici măcar nu ascund lucrul acesta. "Fie ca cel mai bun să învingă şi fie ca Băsescu să nu mai fie preşedinte pe 6 decembrie!", declară Mircea Geoană, liderul PSD, la finalul dezbaterilor de miercuri seara de la Antena 3.
Însă Băsescu nu e un George Bush, şi cu atât mai mult nu e un Voronin, cum încearcă să-i convingă pe românii din RM unii trimişi ai candidaţilor la preşedinţia României. Popularitatea lui Băsescu, deşi în scădere, este totuşi încă destul de mare. Conform tuturor sondajelor, el se menţine pe primul loc la capitolul încredere printre politicienii români. Şi cu atât mai mult, Băsescu nu este un Voronin, deoarece nu controlează parlamentul, guvernul şi justiţia, nu deţine monopolul asupra mass-media din România, nu are în spatele său pe principalii oameni de afaceri, care stăpânesc aproape toată economia RM etc.
Faptul că România s-a văzut în NATO şi UE pare să fi dezarmat pe politicienii români, să fi creat un vid ideatic, un deficit de proiecte asupra viitorului României. Se simte o criză "tematică" în discursul public, o suprasolicitare a detaliilor în detrimentul tabloului general. Lupta electorală se dă între persoane, nu între idei. Şi în aceste condiţii Băsescu pare să se simtă ca peştele în apă.
Se vede că dorinţă obsesivă, irepresibilă a concurenţilor lui Băsescu le întunecă raţiunea şi îşi pune amprenta asupra strategiei lor electorale, aşa încât se ajunge la exagerări, la falsificări şi chiar la minciuni "curate", care, ca un bumerang, lovesc în propria lor credibilitate. Recent, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-a văzut nevoit să intervină pentru a dezminţi implicarea americanilor în apariţia cărţii "Predarea României" în care se aduc acuzaţii extrem de grave lui Traian Băsescu şi apropiaţilor săi în privinţa privatizărilor strategice şi în cazul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak. Conform Mediafax, ambasadorul american a fost deranjat de comentariile care insinuau (pornind de la faptul că autorul citează unele surse CIA) că Băsescu ar fi fost atacat cu ajutorul americanilor. Ambasadorul a cerut mass-media româneşti "să acţioneze responsabil".
Pentru românii moldoveni, alegerile din România ridică o problemă suplimentară, paradoxală: inflaţia de informaţie. Informaţie multă în Internet şi la multe televiziuni la care avem acces, dar puţină informaţie relevantă. Căci se patinează pe momentele spectaculoase, dar nesemnificative ale campaniei.
De exemplu, după dezbaterile de marţi de la Cluj, primele de acest fel de la începutul campaniei, între Băsescu şi Antonescu, o respectabilă agenţie de presă s-a limitat să redea schimbul de invective, de cuvinte tari, nu şi problemele pe care le-au discutat candidaţii, diferenţa de abordare a acestora. Ca să ştii ce urmăresc cu adevărat candidaţii trebuie să accesezi site-urile lor şi să încerci să face o analiză comparativă. Cât de mulţi alegători moldoveni cu paşaport românesc se vor osteni să facă lucrul acesta?
În acest context, Băsescu are un avantaj dublu în Republica Moldova. El este candidatul cel mai cunoscut şi este preşedintele român care s-a implicat cel mai mult în problemele noastre. Chiar dacă unele din declaraţiile sale nu au fost urmate de fapte şi chiar dacă altele s-au sincronizat prea evident cu campaniile electorale din România. Însă ar fi o greşeală să credem că Băsescu este simpatizat în RM doar pentru faptul că vorbeşte mai des despre Basarabia, că moldovenii sunt atât de egoişti, atât de obsedaţi de destinul lor încât nu pot înţelege că un preşedinte al României nu poate fi bun pentru românii din RM, dacă nu este bun pentru toţi românii, pentru cei din România în primul rând.
Aşa cum se văd lucrurile de la Chişinău, actualul preşedinte al României nu este lipsit de merite, după cum vor să ne convingă concurenţii săi. Trebuie să recunoaştem că Băsescu a dat dovadă de calităţile unui preşedinte care poate să stabilească un curs şi manifestă suficientă tărie de caracter şi perseverenţă pentru a merge în direcţia respectivă.
El a formulat nişte idei clare în politica externă, pe care unii le-au ridiculizat, dar care, până la urmă, se dovedesc viabile. Actualul preşedinte a început să strâmtoreze în mod real corupţia în România. Simpla identificare a unor corupţi la nivel înalt este deja un pas mare pe acest drum lung. Ideea parlamentului unicameral, a reducerii numărului de deputaţi este pe cât de "populistă", pe atât de revoluţionară. Aceasta nu poate fi combătută prin abordare băşcălioasă. Acelaşi Mark Gitenstein a numit-o "interesantă", şi nu din raţiuni diplomatice.
Argumentele lui Băsescu sunt convingătoare. "Parlamentul (României) este un corp legislativ foarte numeros. Cred că este la fel de mare, dacă nu chiar mai mare decât Congresul american, iar numărul de locuitori ai SUA este de zece ori mai mare decât numărul de locuitori ai României, deci, da, este un corp legislativ numeros", a spus ambasadorul american la Bucureşti.
Băsescu este un animal politic perfect, o recunosc până şi adversarii săi. El are idei, le exprimă cu claritate şi ştie cum să-şi "vândă" şi proiectele. Problema concurenţilor săi pare să fie că sunt mai puţin "îndemânatici" din acest punct de vedere. O demonstrează şi sondajele, arătându-l pe primul loc în preferinţa electoratului. Cum va fi în realitate vom vedea duminică.
P.S.: Am citit cu interes îndemnul colegei noastre Tatiana Corai de la „Timpul" adresat românilor basarabeni ca să ia exemplu de la cetăţenii Rusiei şi să iasă în număr la fel de mare la alegerile din 22 noiembrie. Din punctul nostru de vedere, situaţia nu este întru totul comparabilă, şi nu numai de aceea că numărul moldovenilor cu cetăţenie rusă e mai mare decât al celora cu cetăţenie română.
Prezenţa mai mare în cazul cetăţenilor ruşi o asigură transnistrenii, care pot vota în peste 20 de secţii de votare. Numărul cetăţenilor ruşi, care votează la Ambasada Rusiei nu este mai mare decât numărul cetăţenilor români care votează la Ambasada României. Putem presupune că deschiderea, pe 22 noiembrie, a 13 secţii de votare pe teritoriul RM va atrage un număr mai mare de moldoveni cu cetăţenie română, dar nu se poate spune cu siguranţă cu cât mai mare, deoarece majoritatea lor sunt plecaţi peste hotare.
Nicolae Negru, Vocea Basarabiei
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Verificări la digurile din judeţul Botoşani
Mii de ţigarete confiscate la Mihăileni
Dosar penal pentru pescuit în prohibiţie
Filat vine la Bucureşti şi pune Moscova pe gânduri
A doua biserică românească din Timoc va fi sfinţită duminică 22 noiembrie
„Din sacii cu bani ai Uniunii Europene, trebuie să cadă, unul doi, şi la noi”
Horoscop
Ţiganul la spovedanie
Marea răfuială
Tocăniţă poloneză
„Bradului la munte-i place!”
Vor acţiona la Botoşani pentru buna desfăşurare a alegerilor
Condamnaţi pentru viol, identificaţi şi încarceraţi
Botoşănean prins în flagrant de către poliţişti la pescuit ilegal
Mănăstireni – iazul fără apă
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
Clasamentul confruntării candidaţilor la prezidenţiale
Sute de elevi au legat şcoala de gard
La vânzare carne cu miros de putrefacţie de să-ţi taie respiraţia
Când nu se bat elevii, se bat profesorii
Minivacanţă şcolară forţată
Prigoana socialiştilor lui Geoană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog