Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5944
De la 07 Ianuarie 2003
122891593

Traian Băsescu: Nu vreau să se interpreteze că mai sunt adept al tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montana

  • s-au oprit lucrări şi nu se găseşte contractul Bechtel, se ascunde bine contractul de Alina Neagu
  • 27 April 2014, 23:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la o dezbatere pe teme economice, ca nu vrea sa se interpreteze ca mai este un adept al utilizarii tehnologiilor cu cianuri la Rosia Montana, pentru ca a vazut reactia populatiei, el precizand ca mineritul se poate dezvolta ecologic.
Seful statului a criticat, la aceeasi dezbatere organizata de Fundatia Miscarea Populara, faptul ca au fost oprite lucrari la autostrazi si "nu s-a pus nimic in locul lor", el adaugand: "S-au oprit lucrari si nu se gaseste contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel", potrivit Mediafax.
Referitor la minerit si Rosia Montana, presedintele a afirmat ca "Avem resursa noastra de productie industriala, care spre exemplu, este mineritul. Ca vorbim de carbune, de curpru, de aur, avem obligatia sa relansam aceste ramuri industriale, care consolideaza industrial Romania si creeaza si locuri de munca. Sigur, nu vreau sa se interpreteze ca mai sunt un adept al utilizarii tehnologiilor cu cianuri la Rosia Montana. Am vazut reactia populatiei si nu sunt unul care sa traiasca desprins de reactia populatiei."
El a spus ca, totusi, avem la Baia Mare un inventator roman care propune alta solutie, romaneasca, de exploatare a aurului, cu sodiu: "Mineritul se poate dezvolta ecologic, daca ne hotaram sa relansam aceasta ramura industriala si m-as bucura daca in 10 ani, Romania ar ajunge sa aiba o economie in care ponderea industriei in PIB ar depasi 50%. Reindustrializarea nu este o poveste, este o necesitate, nimeni nu poate trai la nesfarsit din servicii, pentru ca nu putem trai numai in restaurante si din turism. Putem trai si din minerit si din turism si din agricultura si din stimularea industriei alimentare", a mai spus Basescu.
Basescu: S-au oprit lucrari si nu se gaseste contractul Bechtel, se ascunde bine contractul
Presedintele Traian Basescu a criticat, duminica, faptul ca au fost oprite lucrari la autostrazi si "nu s-a pus nimic in locul lor", el adaugand: "S-au oprit lucrari si nu se gaseste contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel". Presedintele a spus ca din 2012, luna mai, de cand acest Guvern se afla la putere, nu a semnat niciun nou contract, nu a organizat nicio noua licitatie pentru noi proiecte.
"Singurele contracte care s-au semnat au fost cele licitate in timpul Guvernului Boc si care au fost in instanta si, odata pronuntarile facute, s-au mai semnat, anul acesta, niste contracte. S-au oprit lucrari, fie la Autostrada Transilvania, fie la tronsonul Nadlac - Arad, dar nu s-a pus nimic in locul lor. Sigur, s-au oprit lucrari si nu se gaseste contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel, insa asta este ceea ce ne lipseste: capacitatea de a genera proiecte, cand avem banii pusi pe masa de Uniunea Europeana, iar lipsa de capacitate de a genera proiecte nu face decat sa adanceasca acel deficit de la fondul de pensii, pentru ca a utiliza banii europeni inseamna a crea locuri de munca", a spus presedintele.
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a declarat, pe 1 aprilie, intrebat daca a gasit contractul incheiat cu compania americana Bechtel, ca documentul este cautat de Parchet "de vreo sase luni". "E o intrebare la care am mai raspuns, mai raspund de cate ori este nevoie, il cauta Parchetul de vreo sase luni", a spus Sova, intr-o conferinta de presa.
Sova declara in noiembrie, in calitate de ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura, ca nu a cautat niciodata contractul cu Bechtel, ci l-a cerut Ministerului Transporturilor, si ca nu are informatii daca documentul a fost gasit, dar constructorul american a promis sa trimita o copie legalizata.
"Eu nu l-am cautat niciodata, pentru ca acest contract este la Ministerul Transporturilor. Eu am cerut sa mi se dea contractul, si Ministerul Transporturilor nu l-a gasit. Ca atare s-au declansat procedurile, inclusiv de natura penala", a spus Sova la acea vreme, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani".
La inceputul lunii decembrie, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a sesizat deja DNA in legatura cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania pentru ca "este bine" sa se stie "din cauza cui nu s-a facut aceasta autostrada".
Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012.
Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Costiţe porc la grătar
Bancul zilei: Made in Japan
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Războiul cumnatelor
Dinamica economiei: Pajiştea Volovăţ
Presa-n gura lu' Rotundu - Emisiunea din 25.04.2014
Germania nu susţine admiterea R. Moldova în UE
soluţia rămâne reunirea R. Moldova cu România
Corpul de Control al primului-ministu va sesiza Parchetul în cazul petiţiei PMP privind acciza suplimentară la carburanţi, pentru semnături false
Udrea: Facem plângere penală împotriva lui Ponta, nu e treaba Guvernului să cerceteze oamenii cu opinii împotriva activităţii lui
Traian Băsescu: Ideea că o economie trecută prin criză primeşte imediat 35 de taxe noi e greşită
pentru anul acesta văd capacitatea de creştere a economiei între 4 şi 5 procente usţin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine
Barack Obama vorbeşte despre noi sancţiuni împotriva Rusiei începând de luni
Când patriotismul dumneavoastră pute
Portariuc le-a tras-o din nou celor din opoziţie
Ioan Rotundu
Cum Portariuc şi Ponta au umilit opoziţia
Ioan Rotundu
Adăpost de animale aprins de un scurtcircuit electric
Botoşani: Târgul meşterilor populari îmbrăcat în haină politică
Ioan Rotundu
Victor Ponta: “2014 va fi un nou an al Victoriei pentru toți românii!”
Slujbele malefice ale părintelui Nicodim
Ioan Rotundu
Preot din Botoşani, acuzat de procurorii DNA că a constituit un grup infracţional de contrabandă cu ţigări din Ucraina
cu complicitatea vameşilor şi poliţiştilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog