Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
516
De la 07 Ianuarie 2003
122886165

Transgaz inregistreaza un nou record negativ in privinta investitiilor

  • , fapt care nu impiedica sefii companiei sa ceara noi mandate si bonusuri uriase
  • 11 April 2017, 23:00
Transgaz, companie care detine monopolul in transportul gazelor, a realizat incredibil de putine investitii in 2016, chiar daca reteaua este invechita si are nevoie de modernizari. Practic, a indeplinit doar 16,6% din programul de modernizare si dezvoltare investitii pe 2016. In niciun an nu a fost respectat programul de investitii, dar niciodata nu a fost atins un nivel atat de redus ca in 2016. Cu toate acestea, administratorii companiei doresc un nou mandat de patru ani si solicita bonusuri de milioane de lei. Insa, aceste lucruri nu ar fi posibile fara complicitatea statului, in calitate de actionar majoritar. Vezi de ce.
HotNews.ro a mai aratat si anul trecut ca Transgaz obtine rate foarte mari de profit, ignorand investitiile, chiar daca acestea sunt absolut necesare avand in vedere starea conductelor si statiilor de comprimare. Aceste profituri sunt obtinute din tarifele mari la gaze, intreaga activitate de transport fiind reglementata de catre ANRE.
Pe scurt, este o companie fara concurenta, ale carei venituri sunt garantate prin tarifele reglementate. Mai departe, aceste profituri obtinute fara prea mare efort, in urma tarifelor mari de transport, se reflecta si in bonusurile de performanta ale sefilor companiei. Mai departe, au de castigat si actionarii, atat statul, cat si cei privati, deoarece profiturile sunt distribuite, in mare parte, sub forma de dividende. Anul trecut, 65% din profitul pe 2015 a fost distribuit sub forma de dividende. Anul acesta, conform unui memorandum al Guvernului, Transgaz va distribui peste 90% din profitul pe 2016. Astfel, se mai obtin bani la bugetul statului pentru acoperirea cresterilor de salarii in sectorul bugetar. Statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 58,5% din actiuni.
Fata de valoarea estimata a Programului de Modernizare si Dezvoltare Investitii de 721,9 milioane de lei, pe 2016, valoarea totala a realizarilor a fost de doar 119,8 milioane de lei, ceea ce inseamna o indeplinire a programului de numai 16,6%, se arata in raportul administratorilor, care urmeaza sa fie votat in sedinta AGA din 27 aprilie 2017. Nici situatia lucrarilor de reparatii si reabilitare nu este mai buna. Transgaz a respectat doar 17,63% din totalul programului de reparatii, reabilitari si servicii de asigurare a mentenantei, fiind alocata in acest scop suma de doar 16,5 milioane lei. In anii trecuti, programul de investitii a fost respectat in proportie de circa 40%.
Nerespectarea programului de investitii a insemnat un profit mai mare pentru Transgaz, care a obtinut 594,5 milioane lei in 2016, in crestere cu 20% fata de 2015. Profit mai mare inseamna si dividende mai mari catre actionari, statul roman avand nevoie urgenta de fonduri suplimentare la buget, si bonusuri substantiale catre administratori.
Cel mai mare bonus il va primi Petru Vaduva, membru executiv si director general: 1,33 milioane lei, care se adauga la remuneratia fixa de 216.520 lei. Ion Sterian, presedintele Consiliului de Administratie, va primi un bonus de 548.006 lei, care se adauga la o remuneratie fixa de 34.176 lei. Ceilalti membri, Radu Cernov, Bogdan Iliescu si Andrei Rizoiu, vor primi cate 215.052 lei, care se adauga la remuneratii fixe de cate 102.528 lei. Aceste bonusuri urmeaza sa fie votate de catre actionari in sedinta din 27 aprilie. In aceeasi sedinta, va fi discutata si reinnoirea mandatelor acestora.
Atat raportul administratorilor pe 2015, cat si cel pe 2016 arata o situatie ingrijoratoare in privinta infrastructurii companiei. "Diagnosticarile efectuate (...)pentru cca 2.495 km (n.red. din 13.303 existenti)pun in evidenta niveluri destul de ridicate ale defectelor materialului tubular, cauzate in principal de durata mare de functionare a conductelor coroborat cu starea tehnica a izolatiei active, realizata pentru aproximativ 79,5% din conducte dintr-un sistem pe baza de bitum, actualmente imbatranita si deteriorata, ceea ce duce si la cresterea consumului de energie electrica inregistrat la cele 1.042 statii de protectie catodica a conductelor", se arata in raportul pe 2016.
Tarifele reglementate de ANRE sunt considerate in continuare mari si nejustificate, chiar daca anul trecut au scazut usor, de la 13 lei/MWh la 9 lei/MWh. Specialistii in domeniu considera ca ponderea transportului de aproximativ 20% in pretul final al gazelor este mare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Decizie enigmatică
Horoscopul zilei de 12.04.2017
Ministerul Finantelor a inceput discutiile pe grupuri de lucru pentru renuntarea la cota unica
si la introducerea impozitului pe gospodarie
Deputatii au votat "superimunitatea" pentru judecatorii Curtii Constitutionale:
nu pot fi urmariti penal, arestati sau trimisi in judecata decat cu votul a doua treimi dintre ei
Tariceanu, dupa ce a fost audiat la Inalta Curte: DNA e un fel de politie politica in Romania
Exericitiu militar romano-american in poligonul de la Smardan
cu tancurile Abrams si TR-85M "Bizonul" si vehiculele blindate de lupta Bradley si MLI-84M "Jder"
Dan Andronic, urmarit penal de DNA in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009,
alaturi de Ioana Basescu si Elena Udrea
Cheltuielile cu management si consultanta, o tema predilecta pentru controalele fiscale in ultimii ani:
Cum va fi in 2017
Salarizarea bugetarilor, pericol major de derapaj
Romania Libera: O firma proaspat infiintata de seful Asociatiei Vanatorilor din Teleorman
a castigat un contract de 23.000.000 lei la primaria lui Firea
Județul Botoșani angrenat într-un exercițiu național de protecție civilă
Cum va face PSD-ul rost de bani pentru salarii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog