Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12157
De la 07 Ianuarie 2003
122872224

Tupeul deputatei Dreţcanu

  • 21 July 2014, 23:00
Câtă vreme Doina Dreţcanu a fost o simplă ingineră în cadrul Societăţii de Servicii Informatice Botoşani (SSI), botoşănenii n-au avut cinstea şi prilejul de-ai rosti numele şi a o înjura copios la necaz. Şeful său era Dumitru Sandu, fondatorul la Botoşani în ianuarie 1990, alături de prof. Mircea Dănuţă, a partidului lui Sergiu Cunescu, PSDR-ul cel ce avea să fie înghiţit de actualul PSD.
Pentru că Sandu era ocupat mai mult cu politica şi hard-sucul (un amestec format din două treimi votcă şi o treime suc), Doina Dreţcanu a devenit mâna sa dreaptă, un fel de înlocuitor. Viaţa pe banii statului era uşoară. Cafeluţe, bârfă cât încăpea, preocupări profesionale puţine, ca să nu dea de bănuit. Alegerile parlamentare din toamna anului 1996 l-au propulsat pe socialul-democrat Dumitru Sandu deputat. La cârma a fost promovată inginera Dreţcanu.
Între timp, banii de la buget se cam împuţinaseră şi se simţea nevoia acută de a se găsi alte surse de venit. Dreţcanu a găsit de cuviinţă să închirieze o serie din spaţiile SSI, iar în altele să dezvolte o activitate comercială de tip en-gros. Aşa a intrat în concurenţă cu afacerile prof. Dănuţă, chiriaşul său. Dănuţă a simţit că-i va fi greu să concureze cu proprietarul, aşa că a adoptat o politică proprie. A atras-o pe Dreţcanu în politica PSDR, promovând-o rapid preşedintă la organizaţia de femei şi apoi vicepreşedintă a partidului. O avea sub ochii săi, plus că era la adăpost de un eventual conflict concurenţial pe linie de comerţ.
Că a fost o întâmplare sau că la mijloc a fost mâna lui Dănuţă, ca şef de depozit, la SSI, a fost angajat un beţiv şi un curvar. După ce că nu se preocupa de dezvoltarea afacerii, beţivanul a mai şi fraudat o sumă importantă de bani. Aşa că afacerea lui Dreţcanu a avut un sfârşit tragico-comic. Între timp PSDR-ul lui Dunuţă începuse să şchiopate, Alexandru Athanasiu, care-l înlocuise pe Cunescu la cârma partidului, dorind să fuzioneze cu orice preţ cu PDSR-ul lui Năstase.
La Congresul PSDR din vara anului 1999, când a avut loc marea ruptură dintre aripa Athanasiu şi cea a lui Putin, Doina Dreţcanu a fost pusă de Dănuţă, ca om de bază, în Comisia de numărare a voturilor. Peste zece delegaţi ai Botoşanilor l-au trădat pe Dănuţă şi-au votat cu Athanasiu.
Dreţcanu ştie multe despre această trădare şi chiar a fost suspectată că a iniţiat-o. Invins, Dănuţă s-a retras din PSDR, deşi Athanasiu îl voia alături. A fost momentul când Dreţcanu s-a remarcat şi a urcat în fruntea PSDR-ului Botoşani, ca preşedinte. A venit vara anului 2000, când PSDR-ul a fuzionat cu PDSR-ul, dând naştere PSD-ului actual. Aflată pe creasta valului, Dreţcanu a devenit vicepreşedinte al PSD Botoşani şi susţinător al lui Mihai Baltă.
La alegerile din toamnă a fost inclusă pe lista candidaţilor la Camera Deputaţilor, iar sorţii au fost de partea sa. Ca deputată, în legislatura 2000 – 2004 s-a remarcat, în opinia mea, cu o singură acţiune individuală. Aflată într-o delegaţie în Danemarca, la una din recepţiile la care a participat, a solicitat o cafea.
Aşa a aflat că în Danemarca, la recepţii, când se serveşte cafeaua este, pentru invitaţi, semnul de plecare. În legislatura 2004 şi cât o mai fi s-a bucurat de acelaşi anonimat ca mai toţi parlamentarii botoşăneni. A dezmorţit-o în aceste zile deputatul Drăguş, care a fost văzut în Camera Deputaţilor, de către cei care s-au uitat la televizor, prăvălindu-se amarnic cu pumnul către colegii din PSD, care şi-au demonstrat încă odată experienţa în a fura şi măslui voturile. Venită la Botoşani, deputata Dreţcanu a început să-şi demonstreze vitejia politică.
Ea l-a atacat, cu tupeu, prin mai multe declaraţii pe deputatul Drăguş. Fără a ne spune însă ce-a făcut pentru judeţ de când este deputat cu soldă şi sume forfetare din banii publici. Aş fi apreciat mult profesionismul politic al deputatului Dreţcanu dacă mai întâi îşi prezenta aportul său la dezvoltarea economico-socială a judeţului şi apoi îl ataca pe Drăguş în neputinţa sa politică. Cred că ar fi fost ceva mai convingător pentru alegătorul de rând.
JD 19 septembrie 2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Fostul prefect Roman se disculpă în cazul Conţac
arătându-i vinovaţi pe Baltă şi Ţâbuleac
Ministrul pitic s-a tâmpit
Bancul zilei: Amabilitatea ospătarului
Horoscopul zilei
Botoşani(Tg. Ocna: „Guguştiucul lui Cristoiu” de la Tv KIT Oneşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog