Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7771
De la 07 Ianuarie 2003
122867838

Ucraina ar putea deveni următoarea ţintă a Rusiei

  • 14 August 2008, 23:00
Tensiunile din Georgia nasc in lumea analistilor de politica externa scenarii cu razboaie la scara mare. Daca in urma cu doua zile pe fundalul razboiului din Georgia, "Middle East Times" scria despre "Armada Nucleara" in tandemul SUA-Marea Britanie-Franta care se indreapta cu forte impresionabile ce constau in portavioane spre Golful Persic, miercuri acestia vorbesc despre un nou posibil conflict cu denumirea de "frontul ucrainean". Potrivit acestui scenariu Moscova ar putea deschide un nou front de lupta in Ucraina pentru a stopa aspiratiile acestei tari de aderare la NATO in conditiile in care Ucraina este divizata in doua blocuri - proocidentali si rusofoni. Comunitatea internationala se afla momentan in "sah" in meciul cu Rusia iar aceasta miscare s-ar putea transforma intr-un "mat". De asemenea un astfel de scenariu ar putea starni furia Occidentului care nu ar ramane impasibil la o astfel de mutare din partea Moscovei pe "marea tabla de sah".
Rusia si-ar putea indrepta atentia asupra Ucrainei pro-occidentale, impiedicandu-i aderarea la NATO, dupa ce trupele rusesti au umilit Georgia in ofensiva militara declansata in urma conflictului din Osetia de Sud, observa miercuri Bloomberg.com.
"Autoritatile de la Moscova se vor folosi de aceasta ocazie pentru a-i reaminti Ucrainei daunele de care poate avea parte daca se aliaza cu NATO", a declarat Geoffrey Smith, de la banca de investitii Renaissance Capital din capitala ucraineana. "Rusia ar putea gasi ca este convenabil sa ridice nivelul tensiunilor cu Ucraina dupa Consiliul NATO din decembrie", cand se va analiza din nou cererea acesteia de aderare la Alianta, sustine si David Lubin, de la compania londoneza Citigroup Inc.
Pe de alta parte, daca Moscova decide sa reactioneze prea dur fata de Ucraina, atunci risca sa provoace reactii din partea occidentalilor in ceea ce priveste investitiile ruse, o abordare mai ferma a tranzitului de gaze naturale spre Europa, dar risca sa impinga si mai tare Ucraina in cautarea protectiei occidentale, sustine Smith.
Alti analisti considera insa ca aderarile Georgiei si Ucrainei la NATO sunt acum si mai improbabile, dupa ce Franta si Germania s-au opus intrarii lor in Alianta tocmai din cauza disputelor separatiste din tara caucaziana si opozitiei manifestate de populatia ucraineana - asa cum apreciaza Cliff Kupchan, de la firma de consultanta a riscului politic Eurasia Group, cu sediul la New York.
Intr-adevar, un alt impediment pentru aderarea Ucrainei la NATO este opozitia unei parti considerabile a populatiei (din estul tarii, rusofona). Moscova chiar a avertizat administratia de la Kiev ca, daca impinge Ucraina in Alianta Nord-Atlantica, poporul se va diviza. Operatiunea militara din Georgia va servi drept avertizare pentru Ucraina, sustine Janusz Bugajski, director de programe la Centrul pentru studii strategice si Internationale din Washington. Daca Ucraina nu renunta la dezideratul aderarii la NATO, "Moscova ar putea interveni pentru a proteja interesele presupus amenintate ale populatiei ruse", crede Bugajski. SUA au considerat Georgia si Ucraina ca avand o contragreutate strategica pentru minimizarea influentei Rusiei in regiune. Liderii opozitiei din ambele tari au ajuns la putere dupa protestele masive ale populatiei, in 2003, respectiv 2004, sustinuti fiind de americani. Includerea ambelor tari in NATO ar fi corespuns dorintei americane de a asigura rutele energetice de la Marea Caspica (de exemplu, prin oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan care trece prin Georgia), dar eficienta acestei politici este acum pusa sub semnul indoielii, dupa conflictul din Caucaz.
Madalin Necsutu, Ziua
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Atenţie la ţepele pe care le puteţi lua în cazul mansardelor de la bloc
Program Tele'M Botoşani vineri, 15 august
Comentariul comentariilor (CLXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Un altfel de examen
Ministrului de Interne să pună steagul romanesc la sediile maghiarilor din Covasna
Biserica de la Malainiţa se sprijină pe vechile mănăstiri româneşti din Timoc
Inspectorii de la Primării NU au voie să intre în locuinţele dvs.
Poate banca să îmi scoată casa la vânzare, dacă nu am plătit ratele?
Cum se derulează executarea silită a unui contract bancar de credit de consum
Leacul lui Băsescu pentru fierbinţeala lui Geoană
De ce l-a bătut Iliescu la fund pe Năstase
Muzeul de la Flămânzi renaşte din cenuşa trecutului istoric local
Oprişanu iar şi-a făcut de lucru cu pezevenghiul de Niculiţă
Dedeman şi-a deschis porţile şi la Botoşani
Fetiţă lovită de maşină sub ochii mamei
Şase comune cu PUG-uri pe cale de expirare
2.000.000 lei pentru înlăturarea efectelor provocate de inundaţii
Apă la cotă de avarie pentru săvinenii cu datorii
Sinistraţii din Rădăuţi Prut umblă cu memorii pe la Mediu
Pentru că n-are încotro, preşedintele Ţâbuleac a mai lăsat din condiţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog