Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8607
De la 07 Ianuarie 2003
83605918

Uitucii (pamflet post(pre)electoral)

  • 19 June 2009, 23:00
E aproape oficial (şi ca dovadă, e de ajuns să ascultaţi scurtele dezbateri din plenul Parlamentului, care, cică, ne reprezenta şi care s-a disolvat, pentru că n-a putut alege un preşedinte pentru noi): suntem... "un picior de plai, o gură de rai" de uituci!
Şeful statului (dar şi al partidului de la guvernare, şi al Parlamentului), de exemplu, a uitat etimologia cuvântului "parlament", a uitat că acesta vine de la "parler" (fr.) şi înseamnă "a vorbi". Drept care, îndată închide microfoanele deputaţilor care îndrăznesc să mai şi vorbească (spre deosebire de cei care doar votează). Închide microfoanele şi cheamă ambulanţele - semn că a deschide gura, în Parlamentul R.Moldova, e ceva anormal, poate chiar destabilizator pentru "statalitate", şi trebuie "tratat" de urgenţă. Asta mi-a amintit despre o întâmplare cu un vecin, altfel un bun creştin, care atunci când se îmbăta ţinea să-i aducă aminte soţiei un principiu de aur al "stabilităţii" conjugale: "Nafig s pleaja, fa! Tu să taci, când îi grăi cu mine!"
Am vrut, la un moment dat, să caut o portavoce şi să trag o fugă până la Palatul Republicii, să le-o dau deputaţilor din opoziţie, ca să aibă şi ei dreptul la replică.
Prim-ministrul a uitat ce a făcut cu milioanele statului, milioane despre care opoziţia (ingrata!) încă mai ţine minte. Drept care, în ziua investiturii, la interpelarea deputatului din PLDM V.Nagacevschi, curios să afle unde sunt milioanele, premierul Greceanîi a spus că a înţeles întrebarea, dar... a uitat-o imediat şi, ca să spună totuşi ceva, a îngăimat poezia despre "statalitate", pe care o învăţase bine în ajunul "examenului" - vechea şmecherie a studenţilor restanţieri, încă de pe timpul URSS: "Când te afli la strâmtoare, dă-i cu clasa muncitoare!"
Asta i-a pus în dificultate pe alegători, care probabil şi-au amintit o regulă de aur, nescrisă, din perioada sovietică, pe care ar fi trebuit să o uite, în eventualitatea că vor să deveni cetăţeni ai UE: dacă ştii bine "poezia", ai voie să furi cât îţi doreşte inima. Dar, dincolo de neuitatele reguli sovietice, mai sunt şi concluziile care pot fi trase, văzându-i pe guvernanţii noştri "la treabă": dacă poezia despre "statalitate" îţi permite să te eschivezi de la raspunderea privind banii publici fituiţi aiurea, înseamnă că poezia asta e de mare ajutor pentru societatea noastră! Poate chiar definitorie, fundamentală!(?) Mai mult, în condiţii de criză, poate ţine loc de meserie ("brăţară de aur"), nu-i aşa? Sau, ca să nu uităm cumva de perioada stalinistă: nu daţi în membrii PCRM, pentru că, vezi bine, cu ei se identifică "statalitatea", iar cine e contra lor e contra "statalităţii".
Astfel, un cuvânt al cărui sens nu si-l prea aminteşte nici măcar ultima ediţie a DEX-ului, care, încercând să facă faţă insistenţei cu care "patrihoţii" noştri îl vehiculează, îl prezintă într-un fel cam... evaziv ("statalitate" - "caracter statal", iar "statal", la rându-i înseamnă "caracteristic statului" (DEX), tinde să ia locul clasicului, de toată lumea ştiutului cuvânt "suveranitate", noţiune mult prea clară, pentru a se potrivi contextului politic de amnezie parţială (spre totală), în care ne-am pomenit. Vorbind despre "suveranitate", de exemplu, e greu să uiţi că o armată străină, staţionată ilegal pe teritoriul RM, încalcă flagrant suveranitatea acestui stat. Cu "statalitatea" însă e mult mai simplu, poţi pretinde că ea semnifică orice: de la refuzul de a accepta adevăruri ştiute de toată lumea până la toleranţa faţă de fraudele sau crimele comise de Putere! Aşa încât, noţiunea de "statalitate" este necesară, fiind un fel de bâtă, cu care "patrihoţii" de croială sovietică ameninţă opoziţia, amintindu-ne de timpurile în care orice idee care nu se regăsea în documentele ultimului Congres al partidului era considerată un atentat sever la siguranţa statului. Mai mult, e un imperativ, de bună seamă, pentru că, în ciuda politicilor de "neutralizare juridică" aplicate în mod sistematic, o parte din populaţia RM încă nu a uitat că este românească şi insistă să-şi păstreze vie memoria istorică. Memorie care intră în conflict cu viziunea PCRM despre ce ar trebui să facă nişte politicieni care ţin la suveranitatea şi la independenţa statului RM.
Unii deputaţii au uitat că legea care le asigura şase salarii în cazul dizolvării Parlamentului nu a intrat în vigoare, pe motiv că nu a fost publicată în M.O. Drept care, după ce opoziţia le-a amintit acest lucru şi chiar le-a propus o altă modalitate de a renunţa la cele şase salarii pe timp de criză: donaţiile către vreo instituţie medicală, de exemplu, şi-au amintit un alt mic detaliu: faptul că aceşti bani nu există (nu au fost prevăzuţi în buget), şi deci nu există nicio şansă de a face o faptă bună, în ciuda dorinţei lor fierbinţi de a proceda ca nişte buni creştini... Aşa încât, bieţii deputaţi comunişti s-au chinuit atâta să amendeze o lege inexistentă, pentru a renunţa la nişte bani inexistenţi!.. Ştiu că domnii comunişti sunt foarte evlavioşi (altfel nu ar fi marcat în mod demonstrativ, prin eschivarea de la muncă, Ispasul). Cred însă că le-a cam scăpat aspectul imoral şi anticreştinesc al gestului, a cărui singură utilitate ar putea fi doar autosatisfacţia.
Simptomele amneziei persistă: unii, învăţând bine poezia despre "statalitate", au uitat că baza unui stat modern este democraţia, drepturile omului, printre care şi dreptul cetăţeanului la vot (universal, egal, direct, secret şi liber exprimat), drept care au mai şterpelit din voturile cetăţenilor moldoveni (în numele "statalităţii", bineînţeles). La fel cum au uitat că un stat membru al Uniunii Europene (cum ar fi România, de exemplu) nu are nicio posibilitate să schimbe în mod unilateral şi, mai ales, forţat, frontierele unui stat vecin. Drept care au scornit povestea cu ameninţările la adresa "statalităţii", care ar veni de peste Prut. Domnii din PCRM au uitat, la fel, că au mai spus povestea asta şi în 2005, drept care acum au repetat-o, dar cu mici schimbări scenaristice. Guvernanţii noştri au uitat că cetăţenii, electoratul, cei care le plătesc salariile, au dreptul să ştie ce face Guvernul cu banii lor, drept care au hotărât că datoriile extrene ale RM sunt un "secret de stat". Adică, americanii au dreptul să ştie care este datoria externă a SUA, cetăţenii României la fel au dreptul să fie informaţi despre datoriile pe care le acumulează statul lor, iar cetăţenii R.Moldova nu! Nu cumva pentru că PCRM presupune că toţi cetăţenii noştri, oricum, sunt nişte uituci?
Alte simptome: unii uită că au insistat că în RM pragul electoral trebuie să fie în mod neapărat cât mai mare (ca să se cirstalizeze spectrul politic, din câte îmi aduc aminte), au uitat că l-au ridicat la 6%. Drept care, în şedinţa de vineri, 12 iunie a.c., au votat pentru micşorarea acestui parg până la 5%. Lucru ciudat, probabil comuniştii au uitat că au zis că PCRM oricum va lua 80% în viitoarele alegeri. Nu ştiu de ce numai 80%. Având în vedere câte cimitire avem în "statalitatea" noastră, eu cred că PCRM poate atinge performanţa de 200% şi chiar 300%, şi în genere, the sky is the limit!
Ah nu! Cât pe ce să uit şi eu un detaliu important: există nişte limite şi pentru "sufletele moarte" care ar putea vota, din nou, cu PCRM. Dacă le-am întreba, victimele comunismului/stalinismului, de exemplu, nu cred că ar vota un partid ca PCRM. Un partid care a adoptat ideologia şi practicile staliniste, desconsiderându-le pe cele democratice, semn că vrea să transforme statul RM într-un satelit geopolitic al Rusiei. Adormindu-ne, pentru a preveni protestele noastre, cu poezia despre... "statalitate"! (un articol de Argentina Gribincea, www.argribincea.wordpress.com)
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bugetarii pot da năvală la biletele pentru concedii de odihnă
Şi cadrele medicale primesc lefuri mari… dar tot pe hârtie
Calificare pentru deţinuţii de etnie romă
Trandafiri de furat pentru răposata mătuşă!
Evenimente fără...foc
Nemulţumiţi de bani, dar prezenţi la bac
PDL şi PSD îşi împart directorii de şcoli
Deşi se vor numi „tichete”, în loc de coplată, tot bani din buzunar vom scoate
Tehnic Asist a câştigat licitaţiile la trei importante modernizări de drumuri
chiar dacă se spune că firma lucrează scump şi de proastă calitate
Încep lucrările de conservare a vestigiilor descoperite în parcarea din Centrul Vechi
Salariile continuă să pună probleme la DGASPC Botoşani
Horoscop
Mesajul Mariei către amant
Victimă a poliţiei comunitare
Liderii PSD se delimitează de inepţiile lui Ţurcanu
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 20 iunie
„Tâmpiţii” răspund preşedintelui României
Comunicat
5 ani de închisoare pentru sex cu fata concubinei
Statalitatea ca diversiune electorală
Numărul 25 al săptămânalului Foaia românească este pe standuri
Connect-R marturiseste că a găsit femeia perfectă!
Pentru cine lucrează Direcţia Consulară din MAE?
pentru Rusia sau pentru România?
2500 de burse oferite tinerilor basarabeni de statul român
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă