Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15993
De la 07 Ianuarie 2003
122901642

Umbra lui Şaguna

  • 24 October 2008, 23:00
Nici prin minte nu mi-ar fi trecut ca Andrei Şaguna este atat de cunoscut in Ungaria cum ni s-a demonstrat zilele trecute pe anumite forumuri si reviste online unguresti. Toti aveau parere despre mitropolitul Ardealului, de parca s-ar invata despre el la orele de istorie din scolile unguresti. Dupa ce primarita Julei a anuntat la o conferinta de presa ca se planuieste punerea pietrei de temelie a statuii lui Şaguna in fata Catedralei Ortodoxe din Jula, Asociatia „Jobbik Magyarorszagért” („Pentru o Ungarie mai buna”), filiala din Jula, organizatie de extrema dreapta, a dat publicitatii imediat un comunicat in care avertiza ca daca va fi nevoie vor impiedica acest lucru cu propriile lor trupuri. Se zvonea prin Jula ca festivitatea va fi „onorata” si de prezenta Garzii Ungare.
Poate baietii au vrut doar sa-si aeriseasca uniformele... Oricum, nu li s-a oferit ocazia, pentru ca inaugurarea s-a amanat.
Rusinos este ca la apelul „Jobbik” au reactionat pozitiv si unii consilieri din Jula, ba mai mult si ziarul judetean Békés Megyei Hírlap, care a prezentat subiectul intr-un stil ultra-nationalist, atragand atentia inca din titlu ca la Jula se planuieste inaugurarea statuii unui episcop „anti-maghiar”. Picanteria este ca nici unul din cei doi protagonisti principali negativi ai evenimentelor nu sunt maghiari: galagiosul si exhibitionistul consilier local este de nationalitate germana, chiar e si membru in Autoguvernarea Germana din oras, iar presedintele filialei „Jobbik” din Jula are o bunica cu numele de Ardelean (argyelan). Acesta din urma probabil ar explica asa ca familia bunicii sale este maghiara, dar a venit din „Erdély” si de aceea se cheama asa. Poate gaseste pe cineva care sa-l si creada.
Pana duminica, cand a aparut comunicatul Episcopiei Ortodoxe din Jula, nici o institutie sau organizatie romaneasca din Ungaria nu a reactionat la atacurile aduse memoriei lui Andrei saguna. Luni, totusi, si-a deschis gura si presedintele Autoguvernarii pe tara, dar mai bine n-ar fi facut-o. Ca de obicei, si de aceasta data, Kreszta a aparat pe oricine, numai interesele comunitatii pe care pretinde ca o reprezinta nu.
Dupa parerea lui, problema este ca „nu a fost pregatita in mod profesional” asezarea statuii lui saguna, dar a criticat si faptul ca cele doua Guverne au decis despre acest proiect inainte ca in Comisia Mixta Interguvernamentala sa se fi ajuns la un consens. Mai avem si noi niste nelamuriri: in acest colt intunecat al Europei, comisiile decid peste Guverne? Chiar nimeni nu a observat ca aceasta hotarare a fost luata deja de 11 luni, cu toate ca in acest timp si Comisia Mixta s-a intrunit de mai multe ori? si, mai presus de orice, ce dracu are a face comisia mixta cu Andrei saguna? Noi, romanii din Ungaria, vrem aceasta statuie si nu avem nevoie de „acordul” unor politicieni care, probabil multi dintre ei, nici nu stiu prea bine cine a fost Saguna.
S-a intamplat acest circ cu cateva zile inainte de urmatoarea sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Ungariei, in aceeasi perioada cand presedintele UDMR-ului (ce-o fi si in capul astuia?) propune ca in Ardeal sa se introduca obligativitatea invatarii limbii maghiare... pentru toti romanii!!! Prostia ungureasca se pare ca nu cunoaste limite. Dupa ce si-au asimilat minoritatile aproape in totalitate, au facut sa ne fie rusine de ceea ce suntem, sa ne lepadam de limba si credinta noastra, sa devenim ca niste maimute care danseaza si canta cand este cazul, aceasta populatie majoritara acum a ajuns sa se sperie de o statuie. De statuia lui Şaguna. Sa fie oare actual si azi ceea ce a scris Ioan Lupas exact cu o suta de ani in urma?
„E posibil sa mai aiba numele lui Şaguna si azi un sunet cam neplacut – pentru unii! Acest sunet, care seamana foarte mult a mustrare pentru cei ce nu-si indeplinesc datoria constient si cu demnitate, va fi bine sa-l pastreze si in viitor. Pentru toti Romanii de bine insa acest nume va trebui sa rasune, cat mai des si mai intetit, ca o trambita de chemare la munca nepregetata, la lupta constienta si nesovaitoare, la indeplinirea barbateasca, fara zabava, a datoriilor fata de lege si neam…”
Eva Iova, Foaia Romaneasca
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Preşedintele Ungariei vopseşte aşa zisul Ţinut Secuiesc
el l-a numit “Regiunea de dezvoltare ţinutul Secuiesc”
Primarului din Miercurea Ciuc i-a fost frică de Băsescu
el nu a amintit de Regiunea Autonomă Maghiară
A primit o avere de 950 milioane euro de la unchiul pe care nu-l văzuse de 10 ani
Telefonul mobil care ştie să-şi recunoască posesorul inventat de o româncă
Fonduri de 172,2 milioane lei pentru finanţarea proiectelor locale
Comunicat de presă
Cum este minţit şi înşelat clientul la BCR
Horoscop
Sărăcie într-o bancă… elveţiană
Aparatură medicală ultraperformantă
Chiar şi dezbrăcată, Daniela n-aduce voturi
Neveste de politicieni cocoţate în funcţii publice
Comentariul comentariilor (CCXXIV)
(Ioan Rotundu)
Buhăianu este chinuit de prea multe întrebări
Bine instruiţi de Ţurcanu, liberalii i-au trădat pe social-democraţi
Mihai Ştefan a ieşit la lumină sub reflectorul PD-L
Niţură pozează în om sărac, cinstit şi înflăcărat patriot
Membrii Obştii Dracşani ameninţă că vor recurge la gesturi disperate
Oare chiar trebuiau sistate aceste activităţi?
Eutanasierea bolnavilor în stare terminală rămâne valabilă
Probleme la vopsesaua de păr
Reclamaţii fondate la adresa RAR
Nebunia medicamentelor compensate se mută la uşa medicilor de familie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog