Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16518
De la 07 Ianuarie 2003
122876585

Un Comaliment măcinat de ambiţii deşarte şi procese

  • 23 July 2006, 23:00
Fără doar şi poate că cea mai jefuită societate comercială botoşăneană, înscrisă în marea privatizare, rămâne Comaliment S.A. Se apreciază că pagubele produse acestei societăţi sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei, iar păgubiţii sunt atât statul cât şi puzderia de acţionari. Statul, prin neplata unor impozite reale la vânzarea de active, vânzare care s-a făcut la preţuri subevaluate. Micii acţionari au fost privaţi de drepturile cuvenite din dividende, pentru că înregistrarea în contabilitate a mişcărilor de active şi veniturilor din activitatea comercială s-au făcut după vrerea şi interesele conducerii. De asemenea, valoarea nominală a acţiunilor a scăzut, drept consecinţă a vânzărilor de active care au diminuat valoarea patrimonială. În momentul de faţă se spune că societatea Comaliment este un cadavru economic intrat în putrefacţie. Lipsesc doctorii naturali, adică Justiţia, care să digere resturile cadaverice şi să stabilească criminalii.
Pe parcursul a peste zece ani de zile presa locală a tot scris despre Comaliment. N-are rost să reluăm în detaliu episoadele consumate. Trebuie însă să rezumăm evenimentele, pentru a se putea înţelege situaţia juridică la care s-a ajuns în momentul de faţă. Printr-o lovitură juridică, având sprijinul celor de la Registrul Comercial Botoşani, a judecătorului sindic şi a u nor judecători comerciali un grup de angajaţi ai Comaliment a înlăturat conducerea legal aleasă de către AGA. Viorica Surdu, ca director general, şi Agela Romaniuc, ca director economic sunt înlăturate din funcţie, locul lor fiind preluat de Gheorghe Mocanu ca director general, sprijinit de către liderul de sindicat Dumitru Leonte şi consilierul juridic Maxim. Noii şefi au revizuit şi modul de împărţire a acţiunilor deţinute de fosta conducere, procedând la o nouă repartizate, dictată de raţiuni personale şi nu legale. Toate aceste evenimente s-au derulat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 25 martie 1996. Din acel moment, între fosta şi noua conducere a Comaliment se nasc procese după procese. Dacă e să luăm drept bună cifra avansată de Victoria Surdu, de atunci şi cu ce avem pe rol în prezent, s-au născut peste 100 de acţiuni juridice.
O perioadă, conducerea Comaliment SA, cu Gheorghe Mocanu în frunte, pentru că pierdeau proces după proces, s-au răsculat împotriva judecătorilor botoşăneni. Prin liderul de sindicat Dumitru Leonte, salariaţii societăţii au ieşit la proteste stradale. Iar ca protestul lor să fie cât mai credibil, au găsit şi ţapul ispăşitor în persoana preşedintelui Tribunalului Botoşani, judecătorul Vladimir Ţepoi, deşi acesta n-avea nimic comun cu dosarele aflate pe rol. Se pare că acest protest n-a rămas chiar fără urmări. Brusc, în procesele aflate pe rolul Judecătoriei şi a Tribunalului Botoşani, Gheorghe Mocanu şi echipa sa încep să aibă câştig de cauză, pierdanţii fiind Victoria Surdu şi Angela Romaniuc. Cele două simt că ceva nu este în regulă şi solicită strămutarea judecării dosarelor la diferite instanţe din ţară. La Arad, Timişoara, Braşov, Suceava Satu Mare, Iaşi etc. se judecă dosar peste dosar, toate privind acţiuni comerciale.
Din nou balanţa se înclină către Victoria Surdu şi Angela Romaniuc, cele două începând să recâştige, prin apel sau recurs, procesele pierdute pe la Botoşani. Momentul culminant a fost atins în urmă cu doi ani, când cele două şi-au câştigat vechile funcţii şi dreptul la numărul de acţiuni achiziţionate în faza de privatizare. S-a reuşit chiar înscrierea noului Consiliu de Administraţie în Registrul Comercial Botoşani, cu toate că judecătorul sindic Ghineţ s-a arătat făţiş a fi de partea lui Gheorghe Mocanu. Când s-a ajuns la faza de intrare cu forţa în sediul Comaliment, adică prin executorul judecătoresc Dinu Secrieru, acţiunea a fost blocată de Mocanu printr-o altă acţiune juridică. Aşa s-a ajuns ca aceleaşi capete de acuzare, judecate până la irevocabilitate, să redevină motive de proces.
Există suspiciuni că în toată această tevatură, un rol l-a jucat şi preşedintele PSD, Constantin Conţac. Soţia acestuia, Maria Conţac, deţinea la Comaliment, la data de 26.05.2004, un număr de 1928 acţiuni, dar şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie. Unii consideră că dacă s-a ajuns ca o societate aproape falimentară, cum este Comaliment în momentul de faţă, să distribuie „cornul şi laptele” pe banii Consiliului Judeţean Botoşani, afacerea a ajuns la societate via familia Conţac. Însă nu acest aspect este esenţial prezentului societăţii.
În 6 iulie 2006, la Secţia comercială a Curţii de Apel Iaşi s-au soluţionat două cereri de revizuire formulate de Victoria Surdu şi Angela Romaniuc, devenită, între timp, prin căsătorie, Leontieş. Prin soluţiile date de către instanţa de apel, soluţii irevocabile, s-au desfiinţat toate privilegiile cu care Gheorghe Mocanu şi echipa sa s-au împopoţonat în urma AGA din 24 martie 1996. Din nou Surdu şi Romaniuc sunt repuse în drepturile avute până la acea dată. Numai că, ele sunt recunoscute în funcţiile de director general şi respectiv economic al Comaliment de către justiţie. Recunoaşterea lor trebuie făcută şi de către Registrul Comercial Botoşani. Iar finalul va fi, cu siguranţă, semnat tot de executorul judecătoresc Dinu Secrieru, pentru că Mocanu şi echipa sa nu vor părăsi de bună voie sediul societăţii.
Scepticii prevăd că Mocanu şi cei care-l sprijină vor găsi noi chichiţe juridice de care să se lege, numai pentru a nu părăsi puterea deţinută la Comaliment. Miza este mare, pentru că, Mocanu odată înlăturat din funcţie, va trebui să dea socoteală pentru multe decizii luate în condiţii bizare. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXVIII)
(Ioan Rotundu)
Exerciţiu de inspiraţie
Horoscop
Şcolile dorohoiene înglodate în datorii de miliarde
Pagubă senatorială în ciuperci botoşănene
* Răzvan Theodorescu nu va mai candida pe listele PSD la Botoşani
Păcăliţi de ofertele agenţiilor de turism on-line
Mai puţin zgomot
Accesul în cartierul Veterani rămâne o problemă
„A fi sau a nu fi” european
Bătut şi tâlhărit
Poliţia rutieră în acţiune
Spaţii, cu destinaţia de cabinete medicale, scoase la vânzare
O nouă şansă pentru soluţionarea problemelor de mediu
Asigurarea locuinţelor devine obligatorie
Posibila alianţă PD-PSD este văzută diferit la Botoşani
CJ face mai atrăgătoare posturile de jurişti
Comunicat de presă
Comunicat de peresă
* prima Universitate francofonă de vară
În toamnă apare Partidul Civic Maghiar, alternativa la UDMR
E bine să ne ferim atunci când preşedintele laudă pe cineva
Ministrul Nicolăescu a calculat avantajele taxei pe viciu
Nicolăescu speră că "experimentul Botoş" s-a terminat
Amendă de 25 de milioane pentru eutanasierea a 46 de maidanezi
Piraţi pe Dunăre!
Adio, dar rămîn cu tine ...
Scapă de Colegiul Medicilor
Siluită în cimitir
Desfigurat cu toporul
Tragedie pe Siret
Iancu Brezeanu şi lipsa poftei de mâncare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog