Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8548
De la 07 Ianuarie 2003
122894197

Un cercetator rus contrazice Kremlinul si explica, in presa de stat, cum a fost dezvoltat Novociok in URSS

  • Ce argument are pentru neimplicarea Rusiei: Toate persoanele implicate sunt in viata
  • 20 March 2018, 23:00
Rusia a sustinut ca nu a existat niciodata un program cu numele "Noviciok", neurotoxicul care ar fi fost folosit, potrivit Marii Britanii, pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal. Si totusi, un cercetator rus povesteste, pentru o agentie de presa a statului rus, ca a participa la conceperea temutilor agenti toxici, arata AFP.
"Noviciok nu este o substanta, este un intreg sistem de arme chimice", explica Leonid Rink, intr-un interviu pentru agentia de stat Ria-Novosti, care il prezinta drept unul dintre constructorii acestui program datand din epoca sovietica.
Londra spune ca agentul toxic Noviciok ("Nou venit" in rusa) a fost folosit pentru otravirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal si a fiicei sale, in 4 martie la Salisbury, in Anglia.
Acest atac a provocat o grava criza in relatiile deja glaciale dintre Moscova si Occidentali, fiind urmat de expulzari de diplomati rusi.
In interviul pentru Ria-Novosti, Leonid Rink explica, pe indelete, de ce Rusia nu poate fi in spatele otravirii.
Potrivit acestuia, Moscova nu avea niciun motiv sa il atace pe fostul spion, care deja prezentase britanicilor secretele pe care le stia, inainte de a fi demascat si inchis in Rusia.
Serghei Skripal, internat in stare critica, a supravietuit atacului, la fel ca si fiica sa: "Asta inseamna fie ca nu a fost deloc sistemul Noviciok, fie a fost neglijent preparat. Sau ca imediat dupa otravire englezii au folosit un antidot".
"Deoarece toate persoanele implicate sunt in viata, e dificil de presupus ca rusii ar putea sa fi fost implicati", a continuat el, sustinand ca "niciun sabotor rus nu ar fi recurs la un produs de origine ruseasca cu nume rusesc".
El mai sugereaza si un alt scenariu, potrivit caruia "specialistii" britanici s-ar putea afla in spatele atacului.
Afirmatiile sale par un raspuns la cele ale occidentalilor, dar si ale unui chimist rus refugiat in Statele Unite, care a dezvaluit in anii 1990 existenta programului Noviciok - precum si formula sa chimica -, Vil Mirzaianov, si care arata azi Rusia cu degetul.
Dar declaratia sa contrazice si pozitia Rusiei, care a negat existenta vreunui program de arme chimice cu numele "Noviciok", in URSS sau in Rusia.
"Rezultate foarte bune"
Vil Mirzaianov spune ca substanta in cauza a fost pusa la punct in anii 1980 de cercetatori sovietici. Acestia, potrivit mai multor ziare rusesti, lucrau la Institutul de cercetari de stat pentru chimie si tehnologii organice GNIIOKhT, cu sediul la Moscova dar cu unitati de productie in bazinul Volgai, in special la Shikhany.
"Un mare grup de specialisti dezvolta Noviciok la Moscova si la Shikhany: tehnicieni, toxicologi, biochimisti (...) Am ajuns la rezultate foarte bune", povesteste insa Leonid Rink, care spune ca a lucrat timp de 27 de ani, pana la inceputul anilor 1990, in laboratorul care a produs acest agent toxic.
Potrivit acestuia, sistemul era numit in perioada sovietica "Noviciok-5", denumirea Noviciok nu era niciodata folosita fara aceasta cifra.
Rink spune ca Vil Mirzaianov nu a participat niciodata la crearea Noviciok.
Interogat de AFP despre acest interviu difuzat de o agentie de presa de stat, ministerul rus al Afacerilor Externe si-a mentinut pozitia obisnuita: "Nu exista niciun program de cercetare si de dezvoltare cu numele Noviciok".
Potrivit lui Leonid Rink, tehnologia "Noviciok" este accesibila "oricarui stat dezvoltat" sau mari companii farmaceutice.
A produce o "astfel de arma nu prezinta nicio problema", sustine acesta. "Exista mai multe persoane care cunosc aceasta tehnologie si care au parasit Rusia in anii 1990. Eu cunosc cinci".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Chisinau: Doi morti si trei raniti dupa explozia unei grenade intr-un magazin
Hidroelectrica furnizeaza astazi aproape jumatate din necesarul de energie al Romaniei
Vanzarea fostului Rompetrol Group catre chinezii de la CEFC a fost amanata pana la sfarsitul lui iunie
Turcan ii cere lui Dragnea sa o lase pe Dancila sa prezinte de la tribuna Parlamentului
"ce se intampla cu tara"
Turcan ii cere lui Dragnea sa o lase pe Dancila sa prezinte de la tribuna Parlamentului
"ce se intampla cu tara"
Gratiela Gavrilescu spune ca e prea mare garantia de 2 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil
propusa de ministerul pe care il conduce si propune o taxa "in jurul a 0,5 - 0,6 lei/bucata"
Legile Justitiei revizuite au ajuns deja la Senat.
Vot final, cel mai probabil luni
Mii de dezvoltatori au obtinut cantitati uriase de date despre utilizatorii Facebook,
profitand de regulile relaxate ale retelei
Gadea, Ciuvica si Antena 3 trebuie sa-i plateasca lui Kovesi daune morale de 300.000 de lei.
Sefa DNA trebuie sa primeasca si scuze publice
Horoscopul zilei de 21.03.2018
Bancul zilei: Camuflaj prost regizat
Obrăznicia unguraşului Kelemen Hunor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog