Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6471
De la 07 Ianuarie 2003
122866538

Un nou bir pe proprietate: certificatul de performanţă energetică

  • 21 May 2013, 23:00
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, aduce o serie de schimbari dispozitiilor in domeniu aplicabile in momentul de fata. Una dintre noutati este faptul ca, de la intrarea in vigoare a actului normativ (18 iulie 2013, n.red.), proprietarii vor fi obligati sa prezinte certificatul de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte.
Certificatul de performanta energetica: ce trebuie sa stii despre el
Pentru ce tipuri de cladiri se elibereaza certificatul?
Noul act normativ nu schimba substantial prevederile Legii nr. 372/2005 in ceea ce priveste categoriile de cladiri pentru care se elaboreaza certificatul. Mai exact, ca si pana acum, certificatul se elaboreaza pentru mai multe tipuri de cladiri care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore, printre care:
• locuinte unifamiliale;
• blocuri de locuinte;
• birouri;
• cladiri de invatamant;
• spitale;
• hoteluri si restaurante;
• sali de sport;
• cladiri pentru servicii de comert;
• alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.
In plus fata de vechile dispozitii, documentul publicat recent stabileste ca certificatul se va elabora si pentru cladirile aflate in proprietatea/ administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste categoriile de cladiri pentru care NU se elaboreaza certificatul, prevederile au ramas aceleasi ca si pana acum. Astfel, certificatul nu este necesar urmatoarelor cladiri:
• cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
• cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;
• cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie;
• cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;
• cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.
Ca si pana acum, certificatul se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/ proprietarului/ administratorului cladirii/ unitatii de cladire si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea/unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia. Certificatul va cuprinde valori calculate cu privire la consumurile de energie si emisiile de CO2, care permit investitorului/ proprietarului/ administratorului cladirii/ unitatii de cladire sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.
In plus, conform noilor reguli, certificatul cuprinde, anexat, recomandari de reducere a consumurilor de energie ale cladirii, cu exceptia cazurilor in care nu exista potential de reducere semnificativa al acestora comparativ cu cerintele minime de performanta energetica in vigoare la data elaborarii certificatului, precum si estimarea economiei de energie prin realizarea lucrarilor de crestere a performantei energetice a cladirii.
Certificatul, obligatoriu la vanzarea sau inchirierea locuintei
Pana acum, Legea nr. 372/2005 stabilea ca documentul care atesta performanta energetica a cladrii este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.
Totusi, actul normativ publicat luni in Monitorul Oficial introduce obligativitatea prezentarii certificatului la vanzarea sau inchirierea locuintei. "Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz", se precizeaza in documentul citat.
In plus, potrivit noilor dispozitii, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.
Atentie! Legea nr. 159/2013 stabileste ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.
Totodata, in actul normativ publicat recent se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.
Noua lege introduce reguli privind certificatul de performanta energetica si pentru cladirile care se construiesc. Astfel, in aceste cazuri, certificatul se va elabora prin grija investitorului/proprietarului/administratorului si va fi prezentat, in original, comisiei intrunite in vederea receptiei la terminarea lucrarilor. De asemenea, se va anexa, in copie, la procesul-verbal de receptie si va constitui parte componenta a cartii tehnice a constructiei.
"Procesul-verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neinsotit de copia de pe certificat este nul de drept", se precizeaza in Legea nr. 159/2013. De asemenea, in cazul cladirilor care se vand inainte de efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, investitorul/proprietarul/administratorul pune la dispozitia cumparatorului date/informatii in vederea evaluarii performantei energetice a cladirii/unitatii de cladire, cuprinse in documentatia tehnica a acesteia. Conform noilor dispozitii, la terminarea lucrarilor se vor aplica aceleasi reguli valabile pentru cladirile care se construiesc.
Si cladirile statului sunt obligate sa afiseze in loc public certificatul
Pana acum, certificatul de performanta energetica trebuia afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului de toate cladirile cu suprafata utila de peste 1.000 m2, aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice
De-acum, insa, se introduce obligativitatea afisarii certificatelor de catre cladirile cu o suprafata utila de peste 500 m2. Mai mult chiar, incepand cu data de 9 iulie 2015, aceasta obligatia va reveni inclusiv cladirilor cu suprafata mai mica, de 250 m2.
Materialul complet pe avocatnet.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Imixtiunea politicului în… justiţie
Român care nu trebuie uitat!
Daca esti hot, trebuie să pleci din Bacalaureat
Ultima mare condamnare. De acum, va fi linişte
Zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumătate de an banii pentru naveta şcolară
Absentele elevilor ar putea fi publicate lunar pe internet de fiecare şcoală
PSD şi PNL se întrec în racolarea parlamentarilor Opozitţei
Crin Antonescu nu acceptă o renegociere a protocolului USL
Parchetul General a început spălarea politicienilor de păcatele penale
Ponta absolvit de infracţiunea de „uzurpare a calităţii de preşedintre”
Botoşani: Din culisele festivalului bucecean
Ioan Rotundu
Uvertura Mall anunţă deschiderea unui nou magazin cu articole pentru copii
Deputatul Roman biciueşte guvernarea USL
Alune americane
Ioan Rotundu
Informare ANM de grindină, ploi torenţiale şi vijelii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog