Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10656
De la 07 Ianuarie 2003
122870723

Un prânz pantagruelic la Tatarciuc

  • 12 February 2012, 23:00
Situat într-o laterală a fostului BIG, restaurantul lui Tatarciuc nu-ţi prea iese în cale, dacă nu eşti atent sau nu cunoşti partea locului din Piaţa centrală a Botoşanilor. Clădirea restaurantului cu magazin alimentar la parter a fost ridicată în perioada când primarul Botoşanilor era Florin Egner. Prin metode aflate la limita şi peste limita legii, primarul Egner i-a concesionat lui Tatarciuc o mică suprafaţă de teren aflată într-un colţ al clădirii BIG-ului, spre partea de parcare dinspre sediul fostei societăţi Comaliment.
După ce-a ridicat clădirea, Tatarciuc a înfiinţat la parter un magazin alimentar prin care vinde carne proaspătă şi preparate din carne, produse obţinute din ferma sa proprie situată în zona localităţii Zăiceşti.
La etaj a pus, pentru început, bazele unui bar pe care ulterior l-a transformat într-un restaurant unde se poate lua un prânz. Iar clienţii nu lipsesc, majoritatea lor fiind zarzavagii, tonetarii şi bişniţarii din piaţă dar şi botoşăneni veniţi să-şi facă cumpărăturile.
A trecut în uitare faptul că în perioada Guvernului Năstase, prefect de Botoşani era Costică Macaleţi. Iar prefectul, care i-a înlesnit lui Tatarciuc prin căi neortodoxe obţinerea unei suprafeţe de mai multe zeci de hectare de păşune la Zăiceşti, avea asigurată zilnic de Tatarciuc o porţie de cinci mici. Zilnic şoferul prefectului Macaleţi, în juriul orei de amiază, putea fi văzut prezent la restaurantul lui Tatarciuc pentru a ridica porţia de mici , o mică parte din recompensa lui Tatarciuc pentru păşunea pe care Macaleţi i-a făcut-o cadou prin măsluirea unor documente oficiale.
Săptămâna trecută mă aflat prin zona Pieţei centrale când m-am întâlnit cu o veche cunoştinţă care m-a invitat la un vin fiert chiar la restaurantul lui Tatarciuc. Fiind amiază, am zis noi să şi mâncăm. Mai ales că de la mesele vecine venea un pofticios miros de borş cu carne de porc iar în unele farfurii se puteau vedea porţii mari de mămăligă înconjurate de bucăţi de carne, brânză şi ochiuri, semn că cel în cauză comandase o tochitură moldovenească.
Pentru că ospătara ne-a enunţat lista cu bucate, printre care şi ceafa la grătar, după care eu mă dau în vânt, am comandat două porţii. Într-adevăr ceafa s-a dovedit a proveni de la porc crescut în sistem clasic, adică furajat cu mâncare naturistă şi nu cu furaje concentrate, de sinteză chimică. Grasă cât trebuie, ţinută pe grătar atât cât să nu fie uscată ci suculentă, alături de castraveţii şi gogonelele murate ceafa a fost excelentă. Ca să n-o jignim în gustul ei de ceafă la grătar, n-am mai comandat vin fiert ci o sticlă de vin roşu de Dealu Mare.
N-am terminat de băut vinul din sticlă că amicul n-a rezistat tentaţiei şi a comandat câte trei mici. Dolofani, suculenţi şi condimentaţi atât cât se cere să fie un mic, am înţeles şi eu de ce fostul prefect Macaleţi mânca zilnic câte cinci mititei.
La a doua sticlă cu vin am început să privim cu jind la farfuriile vecinilor din care înfulecau de zor tochitura. Se spune prin popor că pofta vine mâncând. Şi nouă ne-a venit poftă de-o tochitură. Mâncam şi lăudam gustul bucăţelelor de carne şi jumări, gustul brânzei care era cu adevărat de oaie iar ochiul se cunoştea că-i dintr-un ou de la găina din coteţ care cotcodăceşte câteva minute după ce l-a ouat, să audă şi stăpânul de isprava sa.
Musai tochitura a trebuit stropită tot cu vin roşu, şa că s-a comandat a treia sticlă de Dealu Mare. Din vorbă în vorbă, de la ceafă la mici şi de la mici la tochitură, din sticlă în sticlă cu vin roşu s-a făcut ora şase seara, ora de închidere a restaurantului.
Am plecat cu părere de rău că n-am apucat să sorbim şi o strachină de borş cu carne de porc. Ar fi mers supă vinul roşu şi sec!
Dar cum restaurantul lui Tatarciuc ne va sta în cale ori de câte ori ne vom afla prin zona Pieţei centrale, vor mai fi ocazii când să-i călcăm pragul, pentru că şi bucatele şi vinul s-au dovedit a fi ieftine. Poate chiar prea ieftine, ceea ce poate stârni anumite bănuieli.
Lucullus

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Sute de persoane decedate din cauza temperaturilor scăzute
Dunărea a îngheţat pe mai multe porţiuni în diferite ţări
Holocaustul a fost creat pentru a justifica statul evreu
Iranul nu va capitula niciodată în faţa forţei
Argentina acuză Marea Britanie că amplasează arme nucleare în zona Insulelor Falkland
Bancul zilei: Test de sinceritate
O iniţiativă înăbuşită
Ioan Rotundu
Bătrâni sau tineri, tot „Gheorghe” rămân!
Ioan Rotundu
300.000 de funcţionari vor plăti eşalonat banii încasaţi necuvenit la salariu
Este inadmisibil ca militarii să deszăpezească şi cetăţenii să stea la căldură
nu putem plăti lenea la nesfârşit
Traian Băsescu invită partidele parlamentare la consultări
privind noul tratat european şi funcţionarea Parlamentului
Noua cură de austeritate a Greciei
dispare sporul de vechime, scad pensiile mari, privatizări, desfiinţarea unor posturi de primari, salariul minim - redus cu 22%
O ţară de bocitoare şi vădane
Ioan Rotundu
Candidaturi cu cântec la primăriile din judeţ marca USL
lista canditaţilor la funcţia de primar
Chemare la solidaritate pentru sinistraţii din Vrancea
Botoşani: Ţurcanu visează să dea iama prin banii primăriilor
dacă va ajunge preşedinte de CJ
Botoşani: PNL este bântuit de cretinism politic
De azi, IŞJ Botoşani a hotărât deschiderea şcolilor
indiferent de problemele care mai sunt
Un examen greu pentru profesorii care vor titularizare
Spitalul judeţean Botoşani încorsetat într-un lanţ de procese
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog