Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8077
De la 07 Ianuarie 2003
120803350

Un senator UDMR vrea interzicerea catuselor in spatiul public in cazul arestatilor preventiv

  • 28 April 2015, 23:00
Judecatorul CSM Mircea Aron a declarat marti, in cadrul sedintei comisiei juridice din Senat, ca este scandalos ce se intampla in "spatiul public romanesc" cu privire la "spectacolul catuselor" in cazul arestatilor preventiv, afirmand ca aceste situatii "nu sunt conforme cu morala crestina".
"Exista o placere morbida in a exhiba situatii de genul asta care nu sunt conforme cu morala crestina - desi nu pot sa spun ca toata ziua bat templele - dar este scandalos ce se intampla in spatiul public romanesc. Am incercat si am atras atentia - feriti arestatii preventiv de lumina reflectoarelor. Eu am fost cel care a zis 'sa incetam spectacolul catuselor'. Ma gandeam sa umblam in lege a audiovizualului sa vedem daca este normal ca la televiziuni trei sferturi din timp sa fie ocupat de arestati. As vedea in legea audiovizualului asa ceva."
Senatorul Ioan Chelaru s-a declarat insa potriva acestei idei: "Nu trebuie sa schimbam legea audiovizualului, cred ca este bine ca media este bine aiba acces nelimitat si liber si sa raspunda pentru tot", a spus senatorul PSD.
Prezent la sedinta comisiei unde urma sa se dezbata propriul sau proiect, care are o prevedere ce se refera la incatusare (aceasta a fost adoptata ulterior - vezi aici) senatorul Serban Nicolae (PSD) a completat: "Problema nu este ca este data la televizor ci ca se foloseste fie in mod excesiv fie in mod arbitrar."
Declaratiile judecatorului CSM au fost facute in contextul discutarii in comisie a unui proiect de lege al Guvernului de modificare a codului de procedura penala, mai exact al unui amendament la acest proiect depus de senatorul UDMR Pataki Csaba care se refera tocmai la interzicerea incatusarii in spatiul public.
Ce prevede acest amendament, care adauga un articol dupa art. 240 din codul de procedura penala:
"(1) Pe perioada deplasarii in spatiul public a inculpatului fat de care s-a dispus una din masurile preventive mentionate la art. 202 alin (4) lit. a), d) si e) ori a suspectlui fata de care s-a dispus masura retinerii se interzice folosirea catuselor, cu exceptia cazurilor in care acestia sunt cercetati pentru infractiuni comise prina cte de violenta, s-au opus masurii dispuse, s-au sustras urmaririi penale ori au incercat sa evadeze"
"(2) Recurgerea la folosirea catuselor sau, dupa caz, a altor mijloace de imobilizare se face cu respectarea drepturilor consacrate de Constitutia Romaniei, revizuita, precum si de alte conventii internationale la care tara noastra este parte, aplicabile in astfel de situatii, si trebuie sa fie proportionala cu starea de pericol pentru ordinea publica care poate fi generata de aceste persoane, sau in, cazul in care exista indicii temeinice, cu existenta riscului de a se produce autovatamare, vatamarea altor persoane sau producerea de pagube materiale".
Discutarea acestui proiect si a amendamentelor si adoptarea unui raport de catre Comisia Juridica au fost amanate pentru saptamana viitoare, 5 mai.
***
Un alt amendament la acest proiect de lege al Guvernului a fost propus de senatorii Cristiana Anghel, Ioan Chelaru si Ovidiu Dontu, si se refera la "indicii temenice" pentru arestarea preventiva.
Mai exact, amendamentul spune:
< "Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".>>
Si asupra acestui amendament Comisia se va pronunta pe 5 mai.
Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala al Guvernului are termen de adoptare tacita in Senat data de 14 mai. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Inculpatul şi Moartea
Reţeta zilei: Supă din rasol de vită
Horoscopul zilei
Bataie pe strada: o mama isi loveste fiul care a luat parte la violentele din
Senatorii juristi au adoptat proiectul de lege prin care este eliminata incatusarea
Arestul sever, respins de Comisia Juridica
Ordonanta de Urgenta care defineste bacsisul si suspenda activitatea firmelor a fost publicata in Monitorul Oficial
Statelor membre UE li se cere sa reduca utilizarea pungilor de plastic
Ultimul proiect extravagant gandit pentru Dubai
Arena de tenis construita sub apa
Klaus Iohannis: Conducerea ICR se schimba pe sest; ma ingrijoreaza
Membri ai Comisiei de licitatie din Metrorex, urmariti penal pentru trucarea licitatiei de achizitie de trenuri noi
Viişoara: Bătaia de joc a celor de la Telekom
Fără zornăit de cătuşe şi prea multă putere
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Clăbucii lui Ponta
Muniţie de război găsită la Ştefăneşti şi Cândeşti
Botoşani: Primarul de Viişoara boicotat în activitate de către şefii PNL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă