Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23019
De la 07 Ianuarie 2003
122883086
Una pe zi

Puşcărie pentru bani scriptici

  • (Cârcotaşul)
  • 2 March 2007, 23:00
Cică un patron din Săveni s-a pricopsit cu un dosar penal pentru că n-a virat statului banii reţinuţi la sursă. În primul rând că în România capitalistă, începând de la cel mai pricăjit întreprinzător şi terminând cu răsfăţatul capitaliştilor, Dinu Patriciu, toţi, dar absolut toţi au câte ceva plăţi restante către stat. Nu ştiu pe cine-o fi deranjat nefericitul de la Săveni, sau ce controlor Fiscal şi-o fi bătut joc de el, de-a ajuns să fie trimis în judecată. Dar să intrăm puţin în culisele acestui şantaj practicat de către Fisc împotriva patronilor, folosindu-se de-o lege atât de tâmpită, ce ne va trebui cel puţin o sută de ani să ne spălăm de ruşine.
Legea a fost iniţiată de către ministrul Finanţelor, în vremea când tot ce mişca prin România era controlat de către baronii centrali şi locali ai PSD. Spune legea, că acel patron care reţine bani la sursă din modul de calcul şi acordare a salariilor, şi nu-i virează statului, trebuie încătuşat şi vărsat într-un penitenciar de maximă siguranţă. Cum vine chestia asta cu banii reţinuţi la sursă? Simplu. Să zicem că un patron, mai sărac, ca pe la Botoşani, are de plătit salarii brute în sumă de 10 mii lei. Din această sumă 3,5 mii lei reprezintă contribuţie la asigurările sociale, 500 lei contribuţie la şomaj, 500 lei la sănătate. Îi rămâne rest de plată 5,5 mii lei, exact cât are şi el în casierie.
Cu alte cuvinte, obligaţiile sale de plată către stat, pe seama salariilor, în sumă de 4,5 mii lei sunt scriptice. Aceşti bani ce provin din calculele potrivit legii, sunt numai pe hârtie, dar nu şi în conturile societăţii. Atunci ce-a reţinut patronul la sursă? Nişte bani pe care nu i-a avut. Când parlamentarii au votat această lege, au gândit cu curul, cum le este obişnuinţa. Ei nu şi-au pus problema că cineva urmează să fie încarcerat pentru o faptă pe care n-a comis-o voit, ci este rezultatul unor calcule matematice impus de-o lege fărădelege. A, dacă patronul avea acei bani în cont, la data când a plătit salariile, şi din rea voinţă n-a făcut şi plăţile către stat, atunci i se poate ura… „La mulţi ani!”, când dosarul va ajunge pe masa judecătorului. Cu toate că politicienii au conştientizat că legea este anapoda concepută, nici un parlamentar n-a considerat demn să-şi aplece bunăvoinţa asupra unui proiect de lege care să corecteze nedreptatea. Iniţierea unui astfel de proiect de lege n-ar aduce iniţiatorului nici un câştig palpabil, ci doar mulţumirile a câtorva sute de mii de patroni. Ori mulţumirile nu se pot depune în cont la bancă, pe card sau transforma în euro.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XLIV)
(Ioan Rotundu)
Iugoslavia şi ţările din spaţiul iugoslav
Femeia, vameşul şi viclenia popească
Horoscop
Stresul şi Alimentaţia
Datorii uriaşe către Direcţia Apelor Prut
Închisoare pentru cultura de soia modificată genetic
Asistenţii medicali îşi iau lumea-n cap
Inspectorul Plai vrea deblocarea posturilor de poliţişti
Botoşănenii nu se simt în siguranţă pe stradă
Biserică călcată de hoţi pentru a doua oară
Cântec, dans, voie bună şi teroare la şcoala Baranca
Minor cercetat pentru furt calificat
Peste 400 de cadre didactice predau educaţie pentru sănătate
Ţâbuleac vrea să sprijine oraşele mici din judeţ
PLD aruncă trei tineri în lupta pentru Europarlamentare
Autorităţile locale promit recepţia Sălii Polivalente în mai
Premii de fidelitate pentru 50 de ani de căsnicie
Drăguş face lobby pentru Legea lobby-ului
Dreţcanu luptă pentru combaterea discriminări femeilor tinere
Democraţii îl sprijină pe directorul Pavel
Emanciparea femeii de la dorinţă la realitate
Politicienii se ceartă, iar ţara este în prag de destrămare
Ioan Rotundu
Românul şi venitul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog