Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3645
De la 07 Ianuarie 2003
122889294

Unitățile încălzite centralizat fac economie la bugetul local

  • 15 February 2012, 23:00
În urma racordării instituțiilor școlare la rețeaua de termoficare, bugetul local a făcut o economie de peste 54.000 de lei, doar în luna ianuarie. O comparație privind facturile de gaz plătite de școli și licee în ianuarie 2011 față de ianuarie 2012 arată o economie zilnică făcută în fiecare unitate între 45 și 473 de lei. Calculele au ținut cont de creșterea prețului unitar al gazelor naturale cu 25,5%, reglementată de ordinele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) și suportată de toți consumatorii casnici și producătorii de energie termică.
Astfel, fără a se lua în calcul perioadele lungi în care temperaturile au fost mult mai scăzute în acest an, Școala nr. 2 a plătit anul trecut pentru căldura din ianuarie suma de 10.724 de lei. Cu scumpirea de 25,5%, pentru aceeași energie termică în acest an ar fi plătit 13.512 lei. Factura emisă de Modern Calor pentru respectiva unitate de învățământ este, pentru ianuarie 2012, în valoare de 10.159 de lei, cu o economie 3.353 lei. Școala nr. 11 a achitat anul trecut o factură de 8.428, în timp ce către Modern Calor plătește 7.238 lei. Scumpirea gazului ar fi adus unității, pentru centrala proprie, o factură de 10.619 lei, economia pe ianuarie fiind așadar de 3.381 lei. Atât la Colegiul Național ”A.T. Laurian” cât și la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” economia depășește 10.000 de lei.
S-au luat în calcul doar facturile pentru energia termică, lăsându-se deoparte celelalte cheltuieli presupuse de funcționarea unei centrale proprii: personal specializat, mentenanță și avize.
O serie de analize privind consumul mediu zilnic la cele 14 unități de învățământ racordate la rețeaua de termoficare centralizată arată că valoarea actualizată a economiilor făcute din bugetul local este de aproximativ 34% față de situația în care aceste unități s-ar fi încălzit prin centrale proprii.
În același timp, cogenerarea a permis societății Modern Calor să livreze în sistemul național de energie electrică peste 3.500 de MWh, doar în ianuarie. În valoare de circa 1,5 milioane de lei, aceasta este echivalentul a aproximativ 15% din energia consumată într-o lună în municipiul Botoșani.
”Avem cifre și documente concrete care arată că racordurile la rețeaua de termoficare a unor instituții nu au fost capriciile nimănui ci măsuri de asigurare a unei surse de încălzire mai sigure și mai ieftine pentru unitățile de învățământ, sanitare, sau cu altă destinație. Restul declarațiilor făcute de diverși politicieni sunt doar discursuri fără nici cea mai mică substanță, pentru care avertizăm că autorii pot fi chemați în fața instanțelor de judecată, dat fiind prejudiciul pe care îl aduc unității.”, este declarația lui Ion Diaconu, directorul general al SC Modern Calor SA.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Dorinţă nejustificată
Guvern nou, probleme vechi
Casă aprinsă de un scurtcircuit electric
COMUNICAT DE PRESĂ – CMJ Botoşani
COMUNICAT DE PRESA – APIA Botoşani
Marturii despre ultimii romani din Aita Mare
Interviu cu Parintele Iustin Garleanu
Ministrul Laszlo Borbely: Suntem pregătiţi în caz de inundaţii
Dan Voiculescu vrea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală
Mihai-Razvan Ungureanu a unificat orarele în administraţia centrală
pentru ca timpul să fie folosit cât mai bine
Preot ce se cere exorcizat
Ioan Rotundu
Ionel Ilaşi protestează cu o păpuşă de paie
PPDD promite 20 mii euro pentru fiecare român
Botoşani: Poporănii lui Dan Diaconescu acţionează în forţă
Ajutoarele strânse de botoşăneni pleacă astăzi la Brăila
300 de persoane monitorizate permanent de DSP
Mari probleme cu alimentaţia mamelor care alăptează
Protecţia Copilului va investi un milion euro la Stăuceni
Profesorii nu vor drepturi salariale fărâmiţate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog