Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23859
De la 07 Ianuarie 2003
122883926

Va răspunde Tăriceanu pentru că a înstrăinat ilegal resursele din Marea neagră?

  • 5 February 2009, 23:00
Succesul răsunător al României la Haga este umbrit de scandalul intern al zăcămintelor. Reprezentanţii Agenţiei pentru Resurse Minerale au declarat pentru Business Standard că primul câştigător după procesul pentru Insula Şerpilor este Midia Resources, o firmă care are dreptul să extragă acum şi din zonele câştigate în urma verdictului de marţi.
Vorbim de o firmă deţinută de o companie canadiană, dar care a fost înfiinţată de curând în România şi nu are activitate. Midia Resources, firma despre care oficialii Agenţiei pentru Resurse Minerale au declarat că va deveni al treilea mare jucător de pe piaţa internă de gaze, a fost înfiinţată în 2007 cu un capital social minim de 200 de lei.Din datele Registrului Comerţului, compania nu a avut niciodată angajaţi, administratori sau vreo cifră de afaceri. Midia Resources este deţinută de canadienii de la Sterling Resources.
Firma canadiană deţine în largul Mării Negre două perimetre importante de zăcăminte: Pelican 13 şi Midia 15. Înainte disputei dintre România şi Ucraina, adică înainte de 1997, zonele au fost concesionate, prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, de la o altă companie.
"Contractul petrolier a fost semnat cu firma Enterprise, care în conformitate cu prevederile legii petrolului, a avut dreptul să transfere acest acord petrolier. Ulterior acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la Sterling care este actualul titular.
Guvernul Tariceanu a aprobat în luna noiembrie două acte adiţionale secrete la Hotărârea prin care compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra a două zăcăminte de gaze libere, Doina şi Ana, care în prezent sunt în curs de evaluare urmând să se facă lucrările de dezvoltare. Potrivit directorului general adjunct din cadrul ANRM Mihai German, Midia Resources ar urma să devină al treilea mare producător de gaze din România cu o producţie de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna 10% din piaţă.
"Trebuie să spun că există o umbră severă de îndoială cu privire la drepturile statului român cu privire la exploatarea acestui platou continental, a resurselor minerale importante care există acolo. De aceea, cred că este obligaţia Guvernului, ca, neîntârziat, să se facă lumină cu privire la aceste concesionări secrete, care au fost făcute în mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tăriceanu. Mi se pare nefiresc ca pe 12 noiembrie să poţi să intri în drepturile de concesionare şi licenţiere pe termen lung a unor importante zăcăminte", a declarat Geoană, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.
Preşedintele PSD a mai spus că acest contract nu se justifică, cu atât mai mult cu cât Curtea de la Haga nu se pronunţase încă în procesul cu Ucraina, însă s-a arătat convins că, în curând, se va face lumină în acest caz. "Sunt convins că instituţiile statului vor face lumină faţă de acest subiect. Nu vreau să mă antepronunţ, pentru că trebuie să aşteptăm ca instituţiile statului să verifice această concesionare, dar ceva care nu miroase a lucru corect pare să fie aici, şi cred că este obligaţia noastră să înlăturăm orice fel de suspiciune. Dacă există un element de dubiu, Guvernul are obligaţia să înceteze această operaţiune şi să dea statului român, evident de o manieră neostentativă în relaţia cu Ucraina, toate atuurile de natură economică pe care decizia de la Haga le-a acordat României", a mai afirmat Geoană. Urban I. Iulian
Senator de Ilfov
Grupul Parlamentar al PDL din Senat

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Două ore cu Traian Băsescu
Petrecere caritabilă romanească de Ziua Îndrăgostiţilor
Corneliu Bucur pe urmele lui Badea Cârţan, la Roma
Rezervaţia LiBEARty – raiul urşilor pensionari
E.ON Gaz Distribuţie continuă planurile ambiţioase de investiţii în infrastructură
O singură companie holding E.ON în România
Iulian Urban a pus băncilor căpăstru
Românul şi naşul
De se vor burzului, îi va răspopi!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor XXIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Se consideră un as al volanului
Ce i s-a micşorat lui Geoană, de mila ţărişoarei?!
Soluţii anticriză s-au sugerat, dar ele vor rămâne simple propuneri
Plăcuţele de înmatriculare murdare, motiv pentru un nou bir financiar
Un proiect întocmit anapoda ţine în loc banii ce deja se află la Piatra Neamţ
Atenţie la produsele contrafăcute!
După promisiunea cu banii europeni, Ţâbuleac promite drumuri europene
A monitorizat prostia lui Egner şi… a constatat că n-are limite
Externalizarea serviciului de bucătărie rămâne o himeră a directorilor de spitale
Concediul pentru creşterea copilului se acordă şi celor din afara ţării
Boc minte. Pensia minimă promisă va fi de la anul
Hoţii la firma de curierat rapid Atlassib
Suprimarea sporurilor va aduce Spitalului judeţean economii
Din temerile sindicaliştilor către prefect
Fundamentalişti portocalii în Vorona Mare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog