Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8169
De la 07 Ianuarie 2003
122868236

Val Guraliuc, harnic tunător la Securitate sub numele conspirativ „Ludi”

  • Ioan Rotundu
  • 16 March 2018, 23:00
Cum am relatat în seria de reportaje despre evreul botoşănean Avram Segal, expulzat din ţară de către regimul comunist în anul 1984, acesta a intrat în atenţia Securităţii din momentul în care a devenit student. La Facultatea de Tehnologii Chimice Iaşi şi a devenit un client permanent al Bibliotecii americane din Bucureşti. Ca student, vacanţele şi le petrecea în Bucureşti la sala de lectură a acestei biblioteci.
Ca să înţelegeţi ce căuta Segal în Bucureşti trebuie să vă ofer o sumă de informaţii care să vă edifice curiozitatea. Avram Segal este nepotul Clarei Ardeleanu, fostă Turcu, născută la Botoşani şi care, după căsătoria cu evreul orădean Iosif Ardeleanu, a ajuns să deţină funcţii importante în perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu, inclusiv cea de director în cadrul Ministerului de Externe.
Soţul Clarei, Iosif Ardeleanu, devenit unchiul lui Segal, a deţinut funcţia de director general la Casa Scântei din Bucureşti şi era cunoscut drept cenzorul şef al României lui Dej şi Ceauşescu. Nimic nu putea să se publice, ziare, reviste, cărţi dacă nu primea avizul lui Iosif Ardeleanu.
Cu aşa relaţii de înalte, Avram Segal a putut avea acces în Biblioteca americană din Bucureşti dar a intrat şi în atenţia Securităţii.
La Iaşi, Segal absolvă facultatea cu nota maximă. Prin adresa din 20 decembrie 1978, Securitatea din Iaşi comunică celei din Botoşani, la cererea acesteia din urmă, că Avram Segal a fost un student disciplinat care „a absolvit facultatea în anul 1977 şi a obţinut nota zece la examenul de stat”.
Şi în Armată a fost urmărit de Securitate. Segal a făcut armata la o unitate chimică iar Securitatea a atenţionat conducerea unităţii militare că Avram Segal este în atenţia lor şi nu cumva să aibă acces la secrete militare.
După absolvirea facultăţii, Segal a intrat cercetător la Institutul „Petru Poni” î din Iaşi n domeniul macromolecular dar n-a putut lucra prea mult timp pentru că Securitatea a făcut presiuni asupra conducerii institutului să renunţe la el pentru că este un „element periculos”.
Va veni la Botoşani unde va lucra la E.J.G.C.L. şi apoi profesor de chimie la Liceul „Mihai Eminescu”, după cum scurt popas la Electrocontact.
În tot acest timp a fost permanent verificat de ofiţerii cu munca de informare.. Segal a realizat că este urmărit de oamenii Securităţii şi, în general, evita discuţiile pe teme politice sau legate de orânduirea comunistă. După ce în 1984 i s-a ridicat cetăţenia română şi declarat persoana nongrata, a migrat în Canada împreună cu soţia sa Daniela Poenariu, născută în Săveni. După plecarea din România ofiţerii de securitate l-au urmărit permanent prin a racola ca informatori pe foştii săi colegi de liceu şi muncă dar mai ales pe rudele sale pentru a afla ce face Segal în Canada şi ce spune el despre România.
După ce în anul 2007 i-a murit soţia şi a înmormântat-o în cimitirul evreiesc din Botoşani, Avram Segal s-a deplasat la CNSAS Bucureşti pentru a afla cine au fost cei care l-au turnat la Securitate. Mare i-a fost mirarea să afle că printre turnătorii ordinari s-au aflat şi etnici evrei, nume sonore în Botoşani.
Unul dintre evreii turnători lui Avram Segal la Securitate a fost Veidemar Hect, născut la 14 mai 1935 în Săveni care a avut ca nume conspirativ „Gheorghiu”. Cesta a fost procuror în cadrul Procuraturii Botoşani. L-a turnat şi Nuşa Blumental, născută în URSS la 14 ianuarie 1922, cu nume de cod „Maovei”
. Dar cel mai harnic turnător la Securitate a lui Avram Segal a fost actualul realizator de emisiuni tv la Tele’M Botoşani, Val Guraliuc. Guraliuc l-a turnat pe Segal folosind numele conspirativ de ,B>„Ludi”. În Nota depusă la Securitate în 26 mai 1982, Val Guraliuc scrie olograf că-l „cunoaşte pe numitul Segal Avram de mic copil întrucât au fost colegi de şcoală generală cât şi la liceu” după care face o descriere a comportamentului lui Segal la locul de muncă din Botoşani., respectiv E.J.G.C...
În aceeaşi Notă, la final, dă garanţii celor de la Securitatea Botoşani că „are posibilitatea să se întâlnească şi să discute cu acesta dar discuţii politice foarte limitat datorită prudenţei exagerată a lui Segal”
Val Guraliuc se punea de acord cu ou securistul de legătură asupra locului de întâlnire cu Segal, iar oamenii Securităţii se poziţionau din timp în locaţia stabilită pentru a fotografia sau înregistra convorbirile de la distanţă mică. Un loc preferat de întâlnire a lui Val Guraliuc era chioşcul de presă din Centrul istoric, aşa cum se poate vedea şi din fotografia pe care Segal a găsit-o la dosarul său aflat în arhiva CNSAS.
Pus să-l tragă de limbă pe Segal dacă ar pleca din România, în Nota aflată la fila 40 din dosarul Securităţii „Ludi”, alias val Guraliuc, notează: „Răspunsul lui Segal a fost că deşi are rude cu funcţii mari în una din provinciile Israel şi prin care oricând ar putea căpăta un serviciu bun, el nu doreşte să plece din România deoarece singura lui dorinţă este de a câştiga litigiul cu c u care se află faţă de Inspectoratul Şcolar”.
Este vorba de contestaţia lui Avram Segal faţă de conducerea Inspectoratului Şcolare care, tot la cererea Securităţii, l-a dat afară din postul de profesor la Liceul „Mihai Eminescu”
Val Guraliuc a fost confirmat de către CNSAS ca informator al Securităţii prin adresa nr. P5787/07/5 iunie 2009, din care citez: „pe baza documentelor din arhiva proprie, a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ „LUDI” în persoana numitului Guraliuc Valentin, născut la 30.09.1953, în Nicşeni, jud. Botoşani, fiul Ioan şi Ileana”.
Dar „hărnicia” lui Val Guraliuc a fost cu mult depăşită de un alt personaj al vieţii publice botoşănene, mult mai ticălos în informaţiile oferite securităţii. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Plângere penală împotriva poliţistului Liviu Sandu din Unţeni
Ioan Rotundu
Argumentele cu care Segal crede că poate dovedi ascunderea adevărul
Ioan Rotundu
„Nicule, acesta o va păţi mai rău ca noi!”
Ioan Rotundu
Ce merite au poziţionat-o pe Doiniţa sub Dragnea
Savin Bădic se războieşte cu directorul AJOFM Teodor Dimitriu
Ioan Rotundu
Florin Egner, mincinos, ticălos şi josnic informator al Securităţii
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 16.03.2018
Lumea lu' Rotundu: Mărţişoare literare II
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog