Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23735
De la 07 Ianuarie 2003
122909384
Valentin Lazea, economist şef BNR:

Creşterea economică de anul viitor ar putea fi revizută de la 3,5-4% la 2,5%

  • 11 September 2011, 23:00
Estimarea de crestere economica pentru anul viitor, in prezent de 3,5 - 4%, ar putea fi revizuita semnificativ in jos, la 2,5%, avand in vedere contextul international si pierderea de "tractiune" a exporturilor, a declarat economistului-sef al BNR, Valentin Lazea, citat de Mediafax.
"Perspectivele de crestere economica ar putea sa necesite revizuiri in sens descendent, avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor, spre 2,5% in 2012", a afirmat Lazea, prezent sambata, la Mamaia, la Conferintele BCR.
El a tinut sa precizeze ca opiniile sunt personale si nu reprezinta pozitia BNR.
Dupa primele sapte luni, exporturile au ajuns la 25,8 miliarde de euro, fiind cu 25,5% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, insa ritmul de crestere a coborat cu aproximativ 15 puncte procentuale fata de datele de la finele primului trimestru.
In plan international, mai multi economisti si politicieni au semnalat in ultima perioada ca economia mondiala isi incetineste ritmul de crestere, in timp ce altii vorbesc chiar despre intoarcerea la recesiune.
Pentru acest an, autoritatile estimeaza ca avansul economiei se va situa la circa 1,5%. La ultima vizita a delegatiei FMI pentru evaluarea acordului cu Romania, prognoza de crestere economica de anul viitor a fost revizuita in scadere cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,9% la 3,7%. Deficitul bugetar va depasi tinta de 3% din PIB in 2012, chiar si in scenariul optimist
Valentin Lazea a precizat ca deficitul bugetar va depasi anul viitor tinta de 3% din PIB dupa metodologia europeana de calcul, chiar si intr-un scenariu optimist in care cresterea economica va fi de 4%.
"In primul rand, trebuie avut in vedere ca, potrivit calculelor Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene, deficitul bugetar in termeni ESA al Romaniei se va situa la circa 3,6% din PIB in anul 2012, chiar in ipoteza optimista a unei cresteri economice de 4%", a aratat el.
Economistul sef a adaugat ca, daca nervozitatea pietelor de pe pietele financiare se mentine, aceasta s-ar putea transfera si pe piata interna, ceea ce ar face foarte scumpa finatarea deficitului si ar creste cheltuielile guvernamentale cu dobanzile.
"Pentru toate aceste motive, Guvernul ar trebui sa identifice urgent masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu circa 1 procent din PIB", a spus Lazea.
Oficialul BNR a afirmat ca cel mai bun "candidat" in acest sens sunt impozitele pe proprietate, care in prezent aduc la buget doar 0,4% din PIB si a caror triplare le-ar aduce in linie cu nivelurile din alte tari din Europa Centrala si de Est.
Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobata recent de Guvern, deficitul bugetar in metodologia europeana este prevazut sa scada la 4,4% din PIB in acest an, la 3% din PIB in 2012, la 2,5% din PIB in 2013, respectiv la 2,2% din PIB in 2014.
"Laudabil, din perspectiva perceptiei externe, este si intentia Guvernului de a nu relaxa politica salariala si cea referitoare la pensii in orizontul urmatorilor trei ani in pofida calendarului electoral. Totusi, Guvernului trebuie sa fie pregatit pentru a face chiar mai mult, asa-numitul Plan B, in cazul materializarii unor riscuri", a mai spus Lazea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ceasul buclucaş
Reţeta zilei: Raci înăbuşiţi
Germania pregăteşte "Planul B"
în cazul in care Grecia intrî în încetare de plăţi
Excedentul comercial al Chinei a scăzut puternic
UE este un corp mare cu un cap foarte mic
Propun ca în fiecare clasă de şcoală să existe un tricolor şi să se cânte imnul de stat
Călin şi Ioana Popescu-Tăriceanu au divorţat
Protestele de o violenţă fără precedent în Cairo
comandouri egiptene au salvat sşse evrei blocaţi în ambasada Israelului
22 Septembrie, un pretext al SUA pentru a ucide zeci de mii de musulmani
Traian Băsescu, în vizită la Washington săptămâna aceasta
Mişeii nu pot fi pionieri!
Ioan Rotundu
Plăcerea de a ne umili eroii
Traseiştii nu mai au ce căuta în politică
anunţă liderul PSD, Gheorghe Marcu
Senatorul Huimelnicu deplânge soarta terenurilor ajunse pârloagă
Drumul Botoşani – Tg. Frumos rămâne la mapă
Botoşani: Codreanu a pândit profesorii care se duc la crâşmă
Botoşani: Pacienţii lui Oprişanu vor purta brăţări magnetice
O dorohoiancă a primit finanţare să se trateze în Israel
Vrea să stopeze afacerile din şcoli cu manuale şi alte scrieri auxiliare
Vor avea loc testele de evaluare a cunoştinţelor elevilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog