Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23118
De la 07 Ianuarie 2003
122908767
Valeriu Saharneanu:

Mersul în popor şi călcatul prin străchini

  • 22 February 2010, 23:00
Că se apropie primăvară ne aminteşte nu doar calendarul. Prin parcuri şi dumbrăvi reprezentantele lumii zburătoare anunţă deja cu firească bucurie că iarna se sfărşeşte şi, iată-iată, marele concert al reînnoirii va începe. Că anul acesta în Republica Moldova se vor întâmpla alegeri anticipate ne putem da seama nu doar citind Constituţia. Este suficient să urmărim comportamentul regnului nostru politic, caracteristic unei campanii electorale.
Este perioada când pe politicieni îi umflă dorul mersului în popor, fie cu pasul, fie cu mesajul. Primul s-a lansat în campanie Marian Lupu. Este şi firesc, în lipsa unui post din care să se facă mai bine văzut. Teama lui este că, lipsit de resursa administrativă, începe să se facă mic de tot în ochii electoratului. În plus, ar putea să i se prindă şi eticheta malefică de om fără de noroc. Iată că, întrun singur an, ratează postul de preşedinte de ţară de două ori, şi cu comuniştii, şi cu democraţii.
Până mai deunăzi Marian Lupu nu prea îşi făcea probleme de îndată ce electoratul partidului comunist în descompunere se scurgea în mod natural în retorta Partidului Democrat. Dar acum, când patronii stângii antinaţionale au luat măsuri preventive şi au creat Partidul Moldova Unită-Edinaia Moldova, perspectivă preluării totale a electoratului comunist de către PD a dispărut. Este clar că aşa zişii disidenţi comunisti în frunte cu Ţurcan-Stepaniuc vor capta o bună parte din acest electorat.
În această situaţie Lupu se vede obligat să dea de ştire că aflarea sa în Alianţa pentru Integrare Europeană nu l-a alterat ideologic, că a rămas fidel comandamentelor politice cu care s-a făcut remarcat timp de opt ani. Plecatul la Moscova pentru binecuvântarea patriarhului rus, tratarea cu foarte multe rezerve a relaţiilor cu România, insistenţa în nişte hibe ideologice vetuste, de sorginte sovietică, stalinistă chiar, arată dorinţa mare a lui Lupu de a-l înlocui în toate pe Voronin. Inclusiv în performanţa de a fi de două ori şef de stat. Numai că străduinţa lui Lupu de a intra în pielea lui Voronin este cu totul contraproductivă şi seamănă leit cu călcatul în străchini al celui nesocotit.
Nu zic de ceilalţi conlocuitori, dar moldovenii l-au votat pe Voronin nu pentru aiurelile lui ideologice, ci pentru că acesta a ştiut să îi mintă cu atâta iscusinţă, încât să-i facă dependenţi de miciuna lui. De multă vreme populaţia noastră îşi doreşte o viaţă mai bună şi Voronin a ştiut să le dea acestă iluzie în timp ce, ca un golan de meserie, le curăţa buzunarele. Lupu nu are nici pregătirea şi nici talentul de mare fabricant de iluzii al fostului său şef.
Şa face ce paote. Repetă ca o păpuşă refrenul desuet al identităţii deosebite, al tratatului de bază, al monumentelor perioadei sovietice, pe care, chipurile, trebuie să le păstrăm. Politicianul este atât de mult preocupat de sine, încât nici nu îi trece prin cap, că după cele întâmplate în 2009, electoratul nostru şi-a schimbat coordonatele, altfel spus, lucrează cu totul pe alte frecvenţe decât cele pe care trimite mesaje disperate Marian Lupu. Cu tot efortul depus, s-ar putea să nu îl audă nimeni.
Alt politician impacientat de iminenţa alegerilor pare a fi Mihai Ghimpu, care, spre deosebire şi spre marea invidie a lui Marian Lupu, are postura de triplu preşedinte: de stat, de parlament şi de partid. Primele două posturi îl urcă pe Mihai Ghimpu pe cel mai înalt postament al politicului moldovean. Cu toate acestea, puţinele sondaje care se fac la noi, arată o descreştere a cotei valorice electorale a Partidului Liberal. Mersul în popor este primul remediu, dictat de situaţie. Mihai Ghimpu aşa a şi făcut. Numai că nu a plecat să vadă ce mai face şi cum trăesc alegătorii lui fideli, tradiţionali şi stabili de pe segmentul pro-european şi pro-românesc. Ţinta lui a fost tocmai electoratul pro-rusesc, grupaţi în jurul publicaţiei moscovite Komsomolskaia pravda. Invitat să răspundă la apelurile telefonice ale cititorilor ziarului, Mihai Ghimpu a vrut, probabil, să de-a un semnal că ruşii din Moldova nu au motive de îngrijorare pentru viitorul lor, pentru că noua guvernare democratică nu îşi va permite careva discriminări pe criterii etnice sau lingvistice.
Armonia a durat până acolo, când politicianul a fost întrebat dacă nu cumva Republica Moldova se va uni cu România. Aici a început penibilul călcat în străchini. În loc să explice că unirea nu o vor face politicienii, vorba preşedintelui Traian Băsescu, că ea se va produce din vrerea şi prin opţiunea majorităţii poporului, domnul preşedinte Ghimpu, a rostit grav - „niciodată", cuvânt categoric interzis politicenilor. Unirea nu va avea loc niciodată, a spus el, pentru că acest obiectiv nu intră nici în planurile partidului şi nici în ale Alianţei. De parcă cele două entităţi politice ar avea mandatul cel puţin pe-o veşnicie, dacă nu pe două.
Partidele, slavă Domnului, sunt trecătoare, iar istoria o face poporul, precum ne-o arată experienţa omenirii. Aşa cum a căzut zidul de la Berlin şi cu el întreg sistemul comunist, aşa cum un 7 aprilie a fost posibil la Chişinău ca rezultat al protestelor populare, tot aşa, întro bună zi, poporul va decide, dacă va dori să capete adevărata independenţă şi suveranitate, Unirea Republicii Moldova cu România, împlinind fireasca şi dreapta misiune a unei naţiuni despăţite prin violenţă. Şi nici un partid nu va putea să se opună.
Este de înţeles, că Mihai Ghimpu a încercat să calmeze spiritele populaţiei rusofone căreia sistematic i se induce himera precum că unirea românilor este cel mai mare pericol pentru Republica Moldova. Numai câte bazaconii nu sunt inventate pe această temă. Dar politicienii de aia sunt în politică ca să alunge himerele, să calmeze spiritele şi să ajute lumea să înţeleagă avantajele unui pas hotărât înainte. Şi acest lucru trebuie făcut cu multă atenţie, ca să nu îţi dăunezi sieşi şi nici cauzei la care te ataşezi.
Altfel, mersul în popor cu intenţia de a câştiga simpatia unui electorat ce nu îţi aparţine ar putea să se termine cu îndepărtarea celor care îţi sunt indispensabili. Felul în care a procedat Mihai Ghimpu pare niţel deplasat de pe fundamentele de principiu ale propriului partid, pentru care subscriu cetăţeni care se autoidentifică drept români şi sunt adepţi fervenţi ai unionismului. Declaraţiile preşedintelui interimar a stărnit nedumerire nu numai în rândul adepţilor Partidului Liberal, ele au scandalizat opinia publică din România, care, iată că aude şi din gura noii puteri politice de la Chişinău, un discurs duplicitar pe marginea unui subiect atât de sensibil.
Acum Mihai Ghimpu va încerca, probabil, să explice că a vorbit la acea întâlnire în limba rusă şi nu a găsit noţiunile potrivite care să-i exprime cu exactitate convingerile. Este o altă meteahnă a politicienilor noştri - să accepte la prima provocare trecerea unei discuţii sau dialog la limba rusă, uitând că sunt demnitari ai unui stat suveran, care are o limbă oficială şi pe care ei sunt obligaţi să o respecte în primul rând. Pentru a evita inexactităţile, lapsusurile, interpretările şi, de ce nu, capcanele. Popular vorbind, pentru a nu călca în străchini şi pentru a rămâne integru în faţa propriilor convingeri şi a celor care te-au ales.
Vocea Basarabiei
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Va fi Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova?
Bani pentru un program ca să nu mai avem copii obezi
Iar se vor schimba regulile de admitere la liceu
90% din banii spitalelor se duc pe salarii
Ce se mai caută pe piaţa muncii?
Un căpşunar beat s-a dat în spectacol în faţa poliţiştilor
Un nemţean a vrut să forţeze graniţa cu Moldova
Rus oprit din drumul ilegal spre Uniunea Europeană
Ghişeul Unic de la Instituţia Prefectului, paşi mici dar siguri
Primari care-şi bat joc de evidenţele în Registrul Agricol
prefectul Roman nu i-a iertat şi i-a amendat pe măsura faptelor
Strategia lui Domonco
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (XXXIII)
Ioan Rotundu
Pensiile mici nu pot fi impozitate
informaţiile că vrem să impozitam CAS-urile sunt aberaţii
Scandal in India după apariţia unei imagini cu Iisus Hristos
ţinând în mână o bere şi o ţigară
Comunicat de presă
privind finantarea masurilor active în anul 2010
Mica publicitate
Bucătăria atractivă: Musaca de piure cu pui şi ciuperci
Horoscop
Bancul zilei: Slujbe pentru şomeri
Medicii români sunt soluţia "salvatoare" a sistemului medical din Franţa
Poştaşii vor fi însoţiţi de poliţişti sau dotaţi cu mijloace de autoapărare
Reanalizarea dosarelor de pensionare pe caz de boala
o “afacere” de peste 1 miliard de euro
Emil Boc şi Sebastian Vlădescu: Pensiile nu vor fi impozitate
Păgubiţii vor putea cere despăgubiri înainte de reparaţia autovehiculelor accidentate
Presa manelizată de la Bucureşti, vrea “să intre cu picioarele”
şi peste românii din afară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog