Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22372
De la 07 Ianuarie 2003
122882439

Vasile Şoimaru a ajuns la românii din Canada

  • 10 September 2009, 23:00
În seara de 4 septembrie 2009, la Centrul Comunitar Cote des Neiges a avut loc o lansare de carte mai puţin obişnuită. Într-o vizită-fulger a sosit la Montréal profesorul Vasile Şoimaru din Chişinău, cel care a străbătut zeci de mii de kilometri pentru a da răspuns chemării sufletului ce îl inspiră în ultimii ani - localizarea şi fotografierea românilor de pretutindeni.
În drumul său spre satul Boian din provincia Alberta, în care locuiesc urmaşii unor colonişti veniţi în Canada la începutul secolului XX din Boianul bucovinean, Vasile Şoimaru a decis să „dea o fugă" şi la Montréal. Aici a găsit, spre marea sa surprindere, o diasporă bine organizată şi receptivă la actul cultural.
Comunitatea Moldovenilor din Québec (CMQ) şi Asociaţia Culturală Română (ACR) au reuşit mobilizarea în doar două zile a unui număr impresionant de participanţi.Ala Mândâcanu, preşedinta CMQ, a făcut o scurtă prezentare a activităţii lui Vasile Şoimaru ca profesor universitar, scriitor, politician şi fotograf de talent. Paul Dăncescu, preşedinte ACR, a prezentat albumul oaspetelui, menţionând insistenţa autorului în cercetarea unui domeniu ce încă mai are multe necunoscute. Şoimaru şi-a început discursul cu un clip care reprezintă imagini din carte, acompaniate de emoţionantul cântec „Hai să-nfăptuim Unirea", interpretat de Tămăruţa Costriţchi şi corul Liceului „Prometeu" din Chişinău, compozitor - Aurelian Silvestru.
Cei prezenţi au ascultat cu interes relatarea autorului despre călătoriile sale în diferite ţări unde locuiesc români, călătorii făcute din dragoste pentru Neam şi Ţară: Basarabia, Nordul Bucovinei, Caucazul de Nord, Valea Timocului, Serbia, Grecia, Croaţia, Albania etc. Pasiunea sa pentru fotografie îşi are începutul în 1994, când şi-a procurat în SUA primul aparat fotografic, o „Minolta" de 108 dolari. De atunci, pasiunea pentru fotografie s-a unit cu cea pentru cercetarea fenomenului de păstrare şi promovare a culturii, limbii şi valorilor spirituale la românii din afara României. „Lucrarea de faţă este o răzbunare a mea personală împotriva regimurilor comuniste care au încercat să ne deznaţionalizeze".
Au ţinut să-şi spună cuvântul şi artiştii din diaspora locală. Alexei Corjan, membru al formaţiei basarabene „Ştefan-Vodă", a interpretat la tilincă două melodii strămoşeşti, apoi vasluianul Vasile Bulai - câteva piese la caval, fluier, ocarină, iar soţia sa, Maria Bulai, a recitat o poezie scrisă de cernăuţeanul Vasile Tarâţeanu.
Tânăra Ana Popescu, originară din satul de baştină al lui Vasile Şoimaru, Cornova, a recitat un vers de Alexei Mateevici. Tamara Cernăuţeanu a interpretat un străvechi cântec popular. Adrian Erbiceanu, preşedintele Asociaţiei scriitorilor de limbă română din Québec, a calificat drept impresionant efortul lui Şoimaru. La eveniment a luat parte şi Florian Pârvănescu, consilier la Consulatul României din Montréal.
Au fost prezenţi peste 60 de vorbitori de limbă română. Menţionăm doar câţiva prieteni fideli, membri ai Asociaţiei Culturale Române şi ai Comunităţii Moldovenilor din Quebec: scriitoarea Viki Tarcău, profesorii Maia şi Pierre Morel, Ortanza Tudor, membrii consiliului CMQ - Nicolae Mărgineanu, Angela Corcodel, Angela Stratulat, Alexei Rogov, Andrei Carandiuc, Marin Jora. Prezentarea lui Şoimaru a trezit multe emoţii şi sentimente deosebite. El a promis să revină la Montréal cu a doua ediţie, în care îi va include şi pe românii din Canada.
Sergiu Musteaţă, Montréal, Canada
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă - învăţământ
Incendiu stins la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”
România suplimentează cu încă o mie, bursele acordate tinerilor basarabeni
Recepţie organizată de Reprezentanţa BOR pe lângă instituţiile de la Bruxelles
Program de evanghelizare pentru românii penticostali din Paris
Mai puţină bătaie de cap la bacalaureatul din acest an pentru elevii din România
Drum nou, modern şi bine profilat, între Chiţoveni şi Prisacani
Lovitură „ninja” reuşită, soldată cu …ruptură de splină
Cauciucuri pline cu ţigări
C L şi CJ susţin cofinanţarea reabilitării Casei de Cultură Flămânzi
Antrax la Nichiteni
Şcolile din Botoşani de-a râsul-plânsul
Microbuze şcolare fără licenţă de transport
Un pas mai aproape de ghişeul unic la Prefectură
L-au prins pe autorul atacului de acum 6 luni asupra factorului poştal din Botoşani
Claudia Rusu repetă zilnic pentru un mare succes la „Eurovision Junior”
Horoscop
Propunerea lui Funar
Amestec de legume pentru ciorbe
Alea iacta est!
Ioan Rotundu
Năravul din fire, nici la comercianţi n-are lecuire
Ce-a dat directorul Munteau cu o mână, nu poate recupera Enache cu două
Restricţii draconice în şcolile unde va apărea gripa
Triere drastică a internărilor la Spitalul judeţean
spitalul şi-a făcut norma de internări stabilită de CAS
Desigur, îmi pare rău!
Întâlnire întâmplătoare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog