Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6102
De la 07 Ianuarie 2003
78600140
Văzând progresul lucrărilor din şcoli

Generalului Negrescu îi creşte inima

  • 17 November 2006, 23:00
În urmă cu aproximativ două luni de zile la vizita ministrului educaţiei Mihail Hârdău unităţile de învăţământ aflate în renovare sau construcţie, de pe raza judeţului Botoşani, s-au prezentat aproape dezastruos. La ora actuală situaţia lor a început să se îmbunătăţească, lucrările progresând foarte mult, unele dintre ele fiind aproape finalizate. În cursul zilei de ieri, 17 noiembrie, inspectorul general Horia Negrescu, inspectorul general adjunct Daniela Biolan şi inspectorul de specialitate Dan Năstruţ au făcut o vizită de control la patru unităţi şcolare. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani a dorit să vadă la faţa locului în ce stadiu au ajuns lucrările, care trebuie să se finalizeze până la sfârşitul acestui an. Prima oprire a zilei a fost la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi. Aici lucrările erau în plină desfăşurare. La ora actuală la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi mai trebuie finalizate lucrările la două săli de clasă, la cabinetul directorului, secretariatului şi contabilităţii. De asemenea mai trebuie înlocuite şi uşile de la intrare. Conducerea şcolii a precizat că lucrările merg destul de repede, iar săptămâna viitoare vor termina de montat toate geamurile şi uşile. Pentru a nu întrerupe orele de curs, conducerea şcolii s-a înţeles cu patronul firmei care realizează lucrarea să nu intre în mai mult de trei clase odată. În acest fel conducerea şcolii a reuşit să nu perturbe în nici un fel procesul educaţional.„Interiorul, mobilierul, uşile, inclusiv mozaic şi parchetul ajung la peste 9 miliarde din etapa a doua, bani pe care i-am primi în 6 -7 august”, a precizat directorul colegiului. Pentru aceste lucrări licitaţia a fost făcută prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani şi câştigată de o firmă din Sighetul Marmaţiei. Pentru reabilitarea sălii de festivităţi a Colegiul a primit o altă sumă în valoare de 1,7 miliarde lei. Sala va beneficia în primul rând de un acoperiş nou, şarpantă şi instalaţia electrică. Suma alocată pentru reabilitarea sălii de festivităţi s-a primit în urma vizitei ministrului Mihai Hârdău. Conducerea şcolii a precizat că lucrările se vor finaliza până în data de 15 decembrie.

Şcoala Leorda a făcut impresie bună
Comuna Leorda este una dintre localităţile care au beneficiat de o şcoală nouă. Aici inspectorii au avut parte de o surpriză plăcută, lucrările la unitatea de învăţământ fiind gata. Conducerea IŞJ a fost întâmpinată de directorul şcolii, Mihai Ştefură. Pentru început reprezentanţii IŞJ au vizitat vechiul sediu al unităţii, unde se desfăşurau orele de curs. Şcoala veche are numai trei săli de clasă, dar bine încălzite cu ajutorul sobelor. Directorul unităţii de învăţământ şi-a exprimat dorinţa ca odată cu mutarea în sediul nou elevii să înveţe doar într-un singur schimb, iar cursurile să înceapă de la orele 9.00. Noua şcoală are patru săli de clasă, inclusiv un laborator de geografie şi o încăpere în care se vor aduce un frigider pentru a fi depozitate pachetele de hrană pentru elevi. Începând cu anul viitor elevii vor putea servi laptele şi cornul în condiţii optime, într-un spaţiu amenajat la casa praznicală. „În şcoala nouă mai avem de făcut proba la apă, iar hidroforul îl avem afară şi mai trebuie să realizăm conectarea la energia electrică”, a precizat directorul şcolii. Comuna Leorda are peste 400 de elevi, iar prin darea în folosinţă a ambelor sedii ale unităţii de învăţământ copii vor putea merge la şcoală într-un singur schimb. Conducerea şcolii se gândeşte să reorganizeze şi spaţiile sediului vechi, amenajând o bibliotecă şi o sală de sport. Totodată unitatea de învăţământ va fi racordată la încălzire pe baza sistemului centralizat. De remarcat este faptul că terenul dimprejurul Şcolii cu clasele I-VIII Leorda era foarte curat şi bine îngrijit. Directorul şcolii a adresat deja invitaţii conducerii IŞJ de a participa la inaugurarea noului sediu al şcolii. Elevii din Leorda vor avea ocazia ca în cel mai scurt timp posibil să se poată bucura de noua şcoală, directorul directorul sperând să o inaugureze până la începerea vacanţei de iarnă.

Lucrări în plină desfăşurare la Grup Şcolar Şendriceni
Dacă la vizita ministrului Mihai Hârdău Grupul Şcolar Agricol „Alexandru Valhuţă” Şendriceni era o şcoală lăsată în paragină pe motiv că nu sunt muncitori, ieri aceştia erau prezenţi la datorie. Aici s-au înregistrat progrese importante, etajul superior al unităţii de învăţământ fiind finalizat, urmând a se mai aduce mobilierul. De asemenea era finalizat în totalitate şi spaţiul ce va fi folosit pentru cazări. La parterul grupului şcolar precum şi la o parte din exterior lucrările sunt în plină desfăşurare. Horia Negrescu a remarcat faptul că în cele aproximativ două luni de zile de la vizita ministrului lucrările s-au desfăşurat destul de repede, acest lucru fiind recunoscut şi de directorul unităţii şcolare. La vizita ministrului nu erau uşi, clasele nu aveau parchet sau lambriu şi nici faţada exterioară nu era realizată. „Pentru partea de ateliere recepţia s-a făcut astăzi (nr. ieri), iar până la sfârşitul lui decembrie preconizăm că vom finaliza lucrările, deşi cred că o să mai trebuiască făcute câteva retuşuri”, a precizat directorul şcolii. Deocamdată conducerea şcolii exclude posibilitatea de a se muta în acest an şcolar în sediul renovat, deoarece mai trebuie făcută şi dotarea cu mobilier şi nu doreşte să dea peste cap procesul de învăţământ. Din acest motiv directorul Grupului Şcolar Agricol „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni consideră că cel mai bun moment de a da în folosinţă sediul va fi 15 septembrie 2007. Grupul Şcolar dispune de un spaţiu foarte generos şi include 26 de săli de clasă, iar încălzirea va fi asigurată de centrala termică. Directorul şcolii consideră că vizita ministrului educaţiei şi cercetării a reprezentat un impuls important în mersul mai rapid al lucrărilor.

Lucrări spre final la Tulbureni
La Tulbureni sediul Şcolii cu clasele I-IV este aproape de nerecunoscut, exteriorul fiind realizat în totalitate. Spaţiul interior al şcolii este destul de mare, deşi învaţă nu mai mult de 40 de elevi şi puţin peste 40 de copii de grădiniţă. Deoarece se efectuează lucrări, elevii sunt nevoiţi ca în această perioadă să înveţe şi în sala de clasa amenajată pentru copii de grădiniţă. La această şcoală, conducerea IŞJ a fost întâmpinată de cadrele didactice care îşi susţineau orele. În Şcoala Tulbureni nu s-a mai făcut nimic la capitolul investiţii sau dotări de mai bine de 30 de ani. „De 30 de ani nu s-a făcut nimic în această şcoală, acum este o mare bucurie să avem geamuri termopan”, a precizat un cadru didactic. Lucrările la această şcoală au început în luna septembrie, iar valoarea finanţării este de aproximativ 2 miliarde lei. Singura problemă cu care se confruntă şcoala se referă la lipsa de securitate şi pază. Pe lângă faptul că şcoala nu are un paznic, nu există nici un gardian sau poliţist comunitar care să se ocupe de securitatea din jurul şcolii. În acest sens Horia Negrescu a precizat că va face demersurile necesare ca această problemă să dispară.

Inspectorul general Negrescu mulţumit de situaţia din teritoriu
La finalul vizitelor prin şcoli inspectorul general Horia Negrescu s-a declarat mulţumit de situaţia constatată în teritoriu. Faptul că la unităţile şcolare vizitate lucrările sunt în toi, inspectorul şcolar are certitudinea că ele vor fi finalizate la toate obiectivele. „Se vede o schimbare radicală într-un timp foarte scurt. Şi sperăm ca în continuare va fi tot aşa, iar pentru anul viitor deja ne pregătim lista de priorităţi pentru investiţii”, a declarat Horia Negrescu. Din punctul de vedere al inspectorului general sunt mari şanse ca în următorii ani faţa judeţului să se schimbe cel puţin pe sectorul de învăţământ. În ceea ce priveşte Inspectoratul Şcolar Judeţean nu există probleme în cheltuirea banilor, dar se pare că ar exista ceva probleme la investiţiile ce ţin de Consiliile Locale. (Margareta NICHIFOR)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CCX)
(Ioan Rotundu)
Românul şi GHICITUL
Drumul spre Europa trece prin groapa de gunoi
Iahnie de fasole cu slănină
Duel între maşini nemţeşti
Horoscop
Cenaclul literar „Aici – Departe”
Vă mai oferim un model!
Parlamentarii nu-şi dau ghes să se întâlnească cu sindicaliştii
Bani pentru cadrele didactice de informatică
Campanie adresată viitoarelor mame
Şcoală nouă pentru copiii de la Balta Arsă
Municipalitatea felicitată de taximetrişti
Liberalul Malaimare câştigă încrederea peremiştilor
Doina Dreţcanu este interesată de creşterea capitalului uman
Conţac dezaprobă atitudinea profesorilor de la şcolile speciale
Drăguş luptă să aducă finanţare în Dorohoi
Interesele APIA Botoşani apărate de sindicatul „Pro Europa”
Invitaţie la o …”Cerere în căsătorie”
Ţâbuleac i-a fentat pe bolşevicii lui Tăriceanu
Şansele IMM-urilor din 2007 cântărite la Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă