Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21170
De la 07 Ianuarie 2003
122906819

Victor Ponta vrea reducerea preţului la energie ca să nu se închidă

  • 4 June 2013, 23:00
fabricilePremierul Victor Ponta a afirmat ca proiectul privind reducerea schemei de sprijin a regenerabilelor care va fi aprobata in sedinta de marti va da un "semnal de sprijin in continuare pentru investitii".
Insa, "aceasta dezvoltare trebuie facuta cu respectarea, daca vreti, a realitatilor de zi cu zi (...)Ca altfel, o sa avem energie regenerabila si nu o sa mai aiba cine sa o consume, pentru ca inchidem toate fabricile", a adaugat Ponta. Pentru a-si intari afirmatiile, Ponta a dat publicitatii o pagina dintr-o prezentare a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, facuta in cadrul Consiliului European. Documentul arata ca pretul energiei electrice in SUA a scazut cu 4%, in timp ce in Europa a crescut cu 38%, iar la gaze, pretul in SUA a scazut cu 66%, in timp ce in UE a crescut cu 35%. Aceste date sunt valabile pentru consumatorii industriali. In cazul celor casnici, preturile au crescut si in SUA.
La consumatorii casnici, preturile la gaze au crescut in SUA cu 3%, iar in UE cu 45%, iar la energia electrica au crescut in SUA cu 8%, iar in UE cu 22%. Aceste cresteri au avut loc in perioada 2005-2012.
"Nu trebuie sa fii specialist in energie ca sa intelegi ca atunci cand unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca in Romania si in Europa, daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile. Si o sa ramanem sa fim doar muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a adaugat Ponta.
"Este important sa avem un pret al energiei care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand", a mai afirmat premierul.
Reamintim ca Executivul va discuta astazi proiectul de ordonanta de urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi. Proiectul prevede ca pana in 2017 sa fie acordat un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare.
Producatorii de energie regenerabila s-au opus acestor modificari. O alta prevedere controversata favorizeaza marii consumatori. Cei care au un consum mai mare de 150.000 MWh pe an ar urma sa plateasca certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achizitionata.
Agenţia de ştiri hotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Riscul meseriei
Iunie 1946-iunie 2013: 67 de ani de neuitare de la uciderea Mareşalului Ion Antonescu
Poate ultima şansă de pace cu palestinienii
Germania şi Europa „neguvernabilă”: această ironie a istoriei
Procurorii cer închisoare cu executare pentru primarul Gheorghe Falcă
40 de proprietari blochează conducta' Iasi-Ungheni
Alune americane
Deputatul Roman cere pensii juste pentru toţi cetăţenii
Botoşani: Seminar dedicat elevilor şi angajatorilor
Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare
Botoşani: Bilanţ la un an de zile pentru Centrul istoric
ioan Rotundu
Ceva nu se leagă , dar nu ştiu ce!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog