Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9159
De la 07 Ianuarie 2003
122894808

Vinul si gastronomia

  • 28 January 2007, 23:00
„Vinul e mirele, mireasa e mâncarea. Între ambele trebuie să existe potrivire de caracter, altfel divorţul e inevitabil“ | A.D. Tudosie

Majoritatea vinurilor sunt produse pentru a acompania preparate culinare, însă există reguli în acest sens care să ne ajute să le asociem cu succes. Stilul vinurilor dintr-o anumită regiune a evoluat ca să completeze bucătăria din zona respectivă, acest lucru fiind un bun punct de plecare în realizarea unui mariaj fericit. Pentru o îmbinare perfectă este necesar să analizăm elementele de bază ale gustului, atât din vin, cât şi din mâncare, principiul fiind echilibrarea acestora, astfel încât nici una dintre ele să nu o domine pe cealaltă.

Potrivirea „greutăţii“ vinului cu cea a preparatului ar trebui să fie primul lucru avut în vedere. Astfel, vânatul are nevoie de un vin corpolent. Un vin roşu puternic este alegerea potrivită, fiind însă mai importantă corpolenţa vinului decât culoarea acestuia. De multe ori, un vin alb complex este un mai bun partener pentru carne decât unul roşu uşor. Mâncărurile uşoare din carne albă sau peşte trebuie însoţite de vinuri delicate, recomandate fiind atât cele albe, cât şi cele roşii uşoare. De asemenea, trebuie analizată combinaţia dintre dulce, aciditate şi tanini, împreună cu fructuozitatea şi caracteristicile aromelor dintr-un vin. Toate acestea ajută să determinăm cărui tip de preparat culinar îi poate fi asociat un anumit vin. Un vin sec va părea acru atunci când este servit cu un preparat mai dulce.

Astfel, vinul din struguri culeşi târziu sau afectaţii de botrytis este ideal la desert. Vinurile dulci cu o aciditate ridicată pot fi superbe alături de mâncăruri uleioase. Greutatea vinului şi a preparatului sunt similare iar aciditatea din vin îi poate ţine piept grăsimii din mâncare. Vinurile cu o bună aciditate se potrivesc cu preparate mai acre. Un vin roşu italienesc cu o aciditate marcată echilibrează bucătăria autohtonă bazată pe roşii şi ulei de măsline. Taninii din vin reacţionează cu proteinele din mâncare. Astfel, carnea roşie înmoaie efectul taninilor pe palatin. Din combinaţia dintre tanini şi un preparat uleios din peşte poate rezulta însă un neplăcut gust metalic. Vinurile cu un caracter floral şi arome primare din struguri Muscat se asociază cu fructele proaspete. Gewurztraminerul merge foarte bine cu preparate mai condimentate. Preparatele afumate – cu vinuri maturate în baricuri din lemn de stejar. Scopul asocierii este să ne bucurăm de vin şi de preparat în mod egal.

Recomandările de mai sus sunt menite să evite combinaţiile dezastruoase, dar gustul personal trebuie să fie arbitrul final. (Alfred Binder)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Preşedintele Conţac nu se dă bătut şi mai pune de-un proces
Conţac zice că Hruşcă miroase a turnător
Prefectul a fost audiat de Comisia de Onoare şi Arbitraj
Încercări de revenire la termoficare în judeţ
Staţii noi de maxi taxi în Botoşani
Egner este dat exemplu negativ la capitolul educaţie civică
Mai puţine petiţii la Instituţia Prefectului
Huţuleac recunoaşte că unele prestaţii medicale sunt de mântuială
Penitenciarul îşi „deschide porţile” în domeniul creaţiei literare
ASP continuă activitatea de informare în centrele comunitare
Amenzi fanteziste pentru brichete fantezii
Autorizaţiile sanitare rămân pentru şcoli un fel de nod Gordian
Încă două spitale vor elibera insulină pentru diabetici
AJOFM are unda verde pentru programul de descentralizare
Gropile de gunoi dau mari bătăi de cap primarilor
Grecia antică XII
Nedumerirea lui Băsescu
Horoscop
Comentariu la comentarii (XIX)
(Ioan Rotundu)
Cine spune, ăla e!
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog