Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13975
De la 07 Ianuarie 2003
122899624

Violenţa din şcoli se vrea stopată prin proiecte educative

  • 28 August 2007, 23:00
Indiferent de formele ei, violenţa se manifestă peste tot în societate, inclusiv în şcolile botoşănene. Nu e prima dată când se încearcă reducerea ei din unităţile de învăţământ, motiv pentru care conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani pune bazele unui proiect în acest sens. Pentru început s-a constituit o Comisie judeţeană pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, care va creiona o serie de măsuri concrete ce urmează a fi aplicate în unităţile de învăţământ. Comisia cuprinde reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai poliţiei, jandarmeriei şi părinţi. Pe bază de parteneriat această comisie se va ocupa de aplicarea strategiei de reducere a violenţei în şcoli. "Astăzi (nr. ieri) a avut loc întrunirea acestei comisii într-o şedinţă de lucru, în care s-a prezentat proiectul de plan de acţiune la nivel judeţean. S-au discutat propunerile din proiectul de plan şi s-au adus unele amendamente. Mai aşteptăm o perioadă de câteva zile pentru a primi şi în scris aceste propuneri din partea diferiţilor componenţi ai comisiei judeţene", a declarat inspectorul general al IŞJ Botoşani, Horia Negrescu.
După cum susţine acesta, planul de acţiune la nivel judeţean va cunoaşte o formă finală cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare. La rândul lor, unităţile şcolare îşi vor institui comisii de specialitate, care vor elabora un plan propriu de acţiune. Comisiile din cadrul şcolilor vor aplica planul de acţiune şi vor readapta regulamentul de ordine interioară al unităţii de învăţământ.
În opinia inspectorului general, educaţia este principalul pilon care ar putea conduce la eliminarea violenţei întâlnite în rândul elevilor. Se pare că elevii care ar avea un comportament violent sunt din rândul celor care au părinţii plecaţi în străinătate sau provin din familii monopartentale. Din acest motiv, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani susţine că unităţile de învăţământ trebuie să dezvolte proiecte educaţionale cu ţintă pe astfel de elevi.
"O coordonată foarte importantă prevăzută în planul judeţean este ideea implicării masive a elevilor în proiectele educaţionale. Este ştiut faptul că poliloghiile filozofice de la catedră prin care li se spune ce e bine să se facă şi ce nu dau mai puţine rezultate decât proiectele educaţionale în care elevii se implică efectiv", a afirmat Horia Negrescu. Acesta consideră că participând efectiv la proiecte educaţionale, elevii îşi însuşesc comportamentele corecte. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani doreşte o relaţie de parteneriat cu toţi reprezentanţii Comisiei judeţene pentru prevenirea şi combaterea violenţei astfel încât periodic să se evalueze situaţia din unităţile şcolare la capitolul violenţă. Inspectorul general al IŞJ consideră că un regulament rigid, care cuprinde sancţiuni aspre nu ar duce la scăderea fenomenului violenţei din unităţile de învăţământ. Din acest motiv inspectorul Horia Negrescu consideră că acţiunile educative vor produce efecte benefice pe termen mediu şi lung. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gheorghe Sorescu, noul prefect al Botoşanilor
Social democraţii recunosc importanţa socială a Termicii
Moţiunea PSD între transparenţă şi minciună
Vânzarea locuinţelor ANL nu aduce primăriei nici un bănuţ
Botoşanii sunt ocoliţi din nou de Guvern
Descentralizarea haotică va duce Botoşanii în colaps
Flutur va boteza o stradă cu numele de „Patriarh Teoctist”
Se vrea crearea unei zone rezidenţiale a municipiului
Urban Serv îşi pune în mişcare „furnicuţa”
Viziunea PSD în materie de ajutor umanitar
Cu Monica Bârlădeanu, despre căsătorie
Elevii români din Italia vor beneficia de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească
Concluziile întâlnirii ministrului educaţiei cu liderii sindicatelor naţionale
Intersecţie culturală România – Republica Moldova
Scurtături rutiere fără indicatoare şi monumente istorice marcate greşit
Profesor pensionar ajuns bătaia de joc a companiei de telefonie Proton
Posturile la catedră sunt repartizate în şedinţă publică
Medicii de familie sancţionaţi pentru lipsa la muncă
Telefonul lui Oprişanu n-a sunat decât o singură dată
Lipsă în masă la teza cu subiect unic
Dosare penale pentru şoferi beţi
Intoxicaţie cu suc
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 29 august
Ce este important pentru o femeie…
Horoscop
Căutaţi acul în carul cu fân... la Tudora
De ce vine Geoană la Botoşani?
Ioan Rotundu
Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor
Măsuri în vederea asigurării alegerilor pentru Parlamentul European
România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar de urgenţă
Patru sute de mii de lei noi, pentru canonizarea mitropolitului Varlaam
Comunicat – şedinţă de Guvern
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog