Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Sport
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34122
De la 07 Ianuarie 2003
83727539
Vlad Mixich

O stranie formă de respect practicată de guvernul Ponta

  • 5 March 2014, 23:00
E ca in bancurile cu politisti. Sau ca in bancurile cu radio Erevan. Pentru cei tineri e extrem de enervant. Pentru cei batrani, deja o obisnuita anormalitate. E stupid. Si trist ca mecanismele prin care statul roman ar trebui sa-si serveasca cetateanul nu reusesc adesea decat sa-l frustreze sau sa-l umileasca.
Pe 5 noiembrie 2013, guvernul Ponta anunta ca medicii rezidenti din Romania vor primi doar o bursa pentru ca nu se gasesc 25 milioane de euro pentru ca salariile acestora sa fie direct si indreptatit dublate. Zece zile mai tarziu, pe 15, era publicata legea care consfintea acordarea acestei burse. Pentru ca aceasta ordonanta sa devina realitate era nevoie insa si de norme de aplicare, adica mecanismul prin care cei 670 de lei ajung din visteria statului in buzunarul tanarului medic.
Doar ca dupa 15 noiembrie 2013, indiferenta s-a asternut asupra acestui subiect timp de 2 (doua!) luni. Indiferenta e un fel de-a spune, caci premierul Victor Ponta s-a laudat la mai toate televiziunile ca a dublat salariile medicilor rezidenti. O minciuna: nu e vorba de o dublare, ci de o crestere de 30 – 65 %. Si nu pentru toti medicii rezidenti pentru toata perioada rezidentiatului, ci doar pentru cei care castiga mai putin de 3000 de lei brut in acea luna. Dar sa trecem peste asta. Cu minciunile, din pacate, ne-am obisnuit.
In ianuarie 2014, Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante au inceput sa se ciondaneasca. Marul discordiei: cine trebuie sa construiasca mecanismul de acordare a burselor? Cu pasarea acestei responsabilitati a mai trecut o luna, timp in care primul-ministru declara ca nu are timp de certuri politice pentru ca este ocupat sa guverneze tara.
In final s-a ajuns la concluzia ca ministerul condus de Eugen Nicolaescu este cel care trebuie sa stabileasca mecanismul si, pe 13 februarie 2014, ministrul Sanatatii a semnat normele de aplicare a acordarii burselor. Trecusera 3 (trei!) luni de la publicarea legii si mai ramasesera cinci zile pana ce banii ar fi trebuit sa inceapa, conform legii, sa apara in conturile rezidentilor.
Cum arata acest mecanism la care “s-a muncit din greu” trei luni? Tineti-va bine: Spitalul trimite lista cu rezidentii lui catre Directiile de Sanatate judetene,
* care trimit mai departe listele la Institutul National de Sanatate Publica,
* care trimite mai departe lista centralizata la o directie din Ministerul Sanatatii,
* care trimite la stampilat referatul pentru fiecare spital unui sef din Minister,
* care trimite mai departe referatele la o alta directie din Ministerul Sanatatii,
* care face niste formulare de plata,
* pe baza carora sunt virati banii de catre trezorerie in contul spitalelor,
* care ii vireaza pe cardul tanarului medic.
Asadar este nevoie de 7 (sapte!) birocrati pentru ca salariul unui tanar medic roman sa fie crescut cu 670 de lei. Practic, cate unul pentru fiecare bancnota de 100.
Curata eficienta.
Procesul de mai sus va trebui uns si pus in functiune in fiecare luna pentru ca salariul unui medic rezident se schimba de mai multe ori pe an in functie de specialitatea in care face practica la un anumit moment. Vor fi luni din an in care rezidentul va avea dreptul la cei 670 de lei si luni in care nu va avea.
“Lucrurile sunt simple si procedurale”, spunea Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii sub a carui obladuire s-a nascut acest mecanism. “I-am innebunit pe colegii mei sa puna in miscare banii”, afirma doar cateva zile mai tarziu actualul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Un mecanism lunar de plata care, pentru a functiona, are nevoie de presiuni mediatice si de insistentele ministrului Sanatatii.
Curata eficienta.
Principala cauza pentru care medicii tineri pleaca din Romania, ne spun sondajele, nu sunt banii, paradoxal, ci lipsa respectului fata de rezidenti. Aceasta bursa sucita a fost inventata tocmai pentru a mai stopa din exodul medicilor tineri din Romania. Dar pentru rezidentii cu care am vorbit despre intarzierea bursei promise, intreaga tarasenie “este inca un semnal despre cat de prioritara este categoria noastra pentru ei”.
Abia astazi se zvoneste (deocamdata e un zvon) ca unii rezidenti ar fi inceput sa primeasca cei 670 de lei. Au trecut 4 (patru!) luni de la anuntul initial al premierului Victor Ponta.
Curat respect.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Topul judeţelor cu cele mai mari note la simulare
Înalta Curte a respins contestaţia PSD-PC privind respingerea înregistrării USD
Traian Băsescu: Am aprobat memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI
Victor Ponta: Noul Guvern, in baza art. 114 din Constituţie, va adopta un program politic care să actualizeze programul de guvernare
Exporturile şi agricultura, principalele motoare ale creşterii economice de anul trecut
Radu Mazăre: După validarea Guvernului, acţiuni ale Portului Constanţa vor trece foarte rapid la primărie
Dumitru Dragomir: Firma care a câştigat drepturile TV pentru Liga 1 este din Malta
GSP: În spatele firmei din Malta este Paszkany
Alune americane
NASA: Cooperarea spaţială între SUA şi Rusia este neschimbată, în ciuda situaţiei cu Ucraina
Nu ne-am mai confruntat cu o situaţie ca acum privind noul Guvern, este o problemă delicată
O navă militară americană a primit acceptul să treacă prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră
Traian Băsescu, la investirea noului guvern: Salut revenirea UDMR la guvernare
şampanie nu am, premierul mi-a dat un buget mic
Horoscopul zilei
Bancul zilei: În zorii zilei
Reţeta zilei: Aivar sârbo-croat
O fi chiar pe uşa din dos făcută cetăţean de onoare?
Ioan Rotundu
Botoşani: Primarul Portariuc trăieşte în afara realităţilor urbei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă