Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6088
De la 07 Ianuarie 2003
122891737

Voroneanul Pintilie Sava, victimă a abuzurilor poliţiştilor

  • Ioan Rotundu
  • 18 January 2018, 23:00
Pintilie Sava din Vorona (foto 1), satul Chiscovata este un român care nu se consideră adeptul păgubosului nostru principiu de convieţuire social㠄capul plecat sabia nu-l taie.” Omul ţine la demnitatea sa şi nu acceptă ca reprezentanţii instituţiilor statului să nu-şi facă corect datoria sau să-i abuzeze pe cetăţean. Acest comportament a fost repede taxat de către funcţionarii instituţiilor care l-au trecut pe lista neagră ca fiind unul căpos li periculos pentru ei.
Orgolios şi pretenţios cu demnitatea sa de cetăţean liber care trăieşte într-un stat democratic, Pintilie Sava a intrat repede în colimatorul poliţiştilor, mai ales a şefului Poliţiei Vorona, inspectorul Cristian Lupu, un poliţist extrem de contestat de localnici şi care este perceput a fi parte a mafiei locale care domină comuna, mafie despre care se spune că este condusă de primarul PSD Aurel Ştefan. De fapt această invocată grupare mafiotă este o ciotcă de rudenie bazată pe cumetrii în centrul căreia se află primarul Ştefan.
Comuna Vorona face parte din Secţia de Poliţie Rurală nr. 1 Botoşani, secţie cu a cărei poliţişti inspectorul Cristian Lupu are o bună colaborare, nu de fiecare dată în interesul cetăţenilor.
Pintilie Sava şi feciorul său Daniel (foto 2) au intrat în conflict cu inspectorul poliţist Lupu, cel puţin aşa susţine Pintilie Sava, pentru că nu s-a aliniat grupării protejată de acesta. De precizat că Pintilie şi Daniel Sava lucrează pentru o firmă suceveană de lucrări forestiere şi câştigă frumuşel. Situaţia lor materială este una peste media în comună iar prosperitatea lor nu pare să convină unor funcţionari ai statului care au la baza activităţii lor principul ca nimeni din comună s㠄mănânce” fără ai pofti şi pe ei la masă, adică să le facă parte din câştig.
Cam aşa am reuşit să fotografiez starea de lucruri din comuna Vorona după discuţia mea cu Pintilie şi Daniel Sava, situaţie pe care o ştiu de ceva timp şi care mi s-a confirmat că nu s-a modificat spre binele cetăţenilor.
Aflaţi pe lista neagră a poliţiştilor, cei din familia Sava erau aşteptaţi la cotitură. Iar norocul poliţiştilor de la Secţia Rurală nr. 1 Botoşani avea să le surâdă în seara zilei de 5 aprilie 2017. În acea zi, Daniel i-a cerut tatălui autoutilitara Mercedes Bentz pentru a transporta nişte lemne de foc lui Gheorghe Doroftei la domiciliul său din Botoşani, Doroftei fiind despărţit de soţie şi primind lemnele la partaj. Când Daniel i-a solicitat tatălui autoutilitara, în casa lor se afla Mihai Marian care a asistat la discuţie şi care va deveni martor la proces.
Se pare că deplasarea lui Daniel Sava spre Botoşani a fost adusă de cineva la cunoştinţa cuiva din Poliţie pentru că la Orăşeni Deal, la ora 19.30, autoutilitara a fost oprită pentru control de agenţii de poliţie Florin Zamosteanu şi Iustin Arăpaşu. Dacă Zamosteanu, văzând că în caroseria autoutilitarei sunt nişte lemne de foc tăiate scurt care se vând în mod obişnuit de către depozitele de lemne a făcut un pas îndărăt. Nu şi agentul Arăpaşu care a început să ţipe la Daniel că face contrabandă cu lemne. L-a obligat să tragă maşina la Cantonul silvic condus de pădurarul Ciprian Andronache şi l-a pus să descarce lemnele pe care pădurarul le-a apreciat la 2 mc mc lemn de fag deşi în realitate s-a dovedit că erau 1,2 mc lemn de fag şi cireş.
Precizeze că şi acest pădurar este un apropiat al poliţiştilor, mai ales a celor din Curteşti, şi este perceput ca membru al mafiei din Direcţia Silvică Botoşani. Despre activitatea lui cu comerţ ilegal cu lemne din pădure am realizat cu ani în urmă reportajul „Codru-i frate cu Andronache”.
Poliţiştii au întocmit procesul verbal de contravenţie seria CCS nr. 0174801 din 5.04.2017 prin care Daniel Sava a fost amendat cu suma de 5.000 lei şi ca sancţiune complementară confiscarea autoutilitarei. Este important de ştiut că lemnele au fost evaluate la suma de 332 lei, ceea ce pune la mare îndoială existenţa infracţiunii de contrabandă.
Aflând că maşina i-a fost confiscată, Pintilie Sava l-a consultat pe avocatul Ilincaru. Avocatul l-a taxat cu suma de 2.000 lei, fără a-i elibera chitanţă. Târziu avea să-şi dea seama Pintilie Sava că avocatul său, deşi plătit, se arăta a fi mai mult de partea poliţiştilor. Când avocatul i-a mai cerut 1.000 lei, l-a refuzat. Cert este că la sfatul avocatului, Pintilie Sava a achitat suma de 2,500 lei, jumătate din amenda stabilită dacă se achită în 48 de ore de la aplicare şi a contestat numai confiscarea autoutilitarei.
Nu intru în detaliile judecăţii, detalii tehnice dealtfel, dar am remarcat logica juridică extrem de corectă a judecătoarei Nicoleta Ramona Reftu expusă în redactarea Sentinţei civile nr. 332429.06.2017. Judecătoarea a argumentat, inclusiv cu decizii ale CEDO, că sancţiunea complementară de confiscare a autoutilitarei a fost una nejustificată, ca să nu afirm că a fost una abuzivă. Judecătoarea a dispus ca IJP, parte pârâtă în proces, să elibereze autoutilitara proprietarului Pintilie Sava. Din cuprinsul sentinţei nu rezultă nici urmă că Sava ar fi fost apărat de avocatul Ilincaru, la dosar nefiind depusă de acesta delegaţie că-l reprezintă.
Numai că pe parcursul procesului s-a comis o eroare materială. Avocatul a redactat contestaţia la procesul verbal în numele lui Pintilie Sava ca proprietar al maşinii dar din procesul verbal rezultă că sancţiunea s-a aplicat lui Daniel Sava, el fiind la volan în momentul constatării. Cum în preambulul sentinţei s-a consemnat ca petent Pintilie Sava iar în dispozitivul final s-a consemnat petent numele lui Sava Ilie Daniel, la apelul declarat de IHP, Tribunalul Botoşani, prin decizia 1379 A sin 20.11.2017 anulează sentinţa de fond şi se reţine dosarul spre rejudecare.
Prin Decizia nr. 1491 din 11.12.2017, definitivă, judecătorii Tribunalului Botoşani anulează măsura confiscării maşinii şi dispun restituirea acesteia către proprietarul Pintilie Sava.
Cu Certificatul eliberat de grefa Tribunalului Botoşani în mână cum că autoutilitara trebuie să-i fie restituită, Pintilie Sava s-a prezentat la sediul IJP Botoşani. Surpriză, poliţiştii i ş-au spus că nu-i pot elibera maşina pentru că n-au cheile de la garaj. Voiau să-l umilească, în loc să-şi fi cerut scuze că s-a comis o nedereptate. Pintilie Sava aşteaptă să primească Decizia 1491 din 11.12.2017 în redactată în forma finală şi va chema în judecată IJP Botoşani pentru a cere despăgubiri pentru cele 8 luni, timp în care nu s-a putut folosi de maşină pentru a munci la firma de lucrări forestiere. Pintilie Sava nu pare a fi omul care se dă bătut, mai ales când ştie că are dreptate!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Întrebare oximoronică
Horoscopul zilei de 19.01.2018
Statele UE vor putea aplica TVA redus la mai multe produse,
iar firmele își vor reduce costurile de conformare (proiect al CE)
Augustin Lazar, dupa raportul GRECO foarte critic la adresa Romaniei:
Va asigur ca in continuare vom fi consecventi in a apara ordinea de drept
Consiliul Concurentei a amendat cu 23,4 milioane lei 33 de companii si 4 asociatii de pe piata serviciilor de paza
GRECO, organismul anti-coruptie al Consiliului Europei, raport foarte critic la adresa Romaniei:
Global nesatisfacator
Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt, retinut de procurorii DNA
pentru ca ar fi primit 100.000 de euro ca sa faca trafic de influenta
Fostul sef ANAF Gelu Diaconu semnaleaza ca o lege promulgata recent sterge obligatii fiscale pentru "smecheri"
din imobiliare care au construit "pe persoana fizica" cvartale de blocuri in cele mai luxoase zone ale tarii
Legile justitiei din Romania, subiect de dezbatere in Parlamentul European
. Liderul grupului Verzilor: "Suntem ingrijorati ca statul de drept in Romania este in pericol"/ Plus: Ce spune despre nominalizarea Vioricai Dancila in functia de prim-ministru
Ce justiţia botoşăneană politizează,
Curtea de Apel Suceava anulează
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog