Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12790
De la 07 Ianuarie 2003
122872857

Votul din 3 iunie – o şansă pentru democraţia din Republica Moldova?

  • 10 June 2009, 23:00
Vladimir Voronin: în spatele acţiunilor opoziţiei se află "forţe oculte, care pledează împotriva statalităţii moldoveneşti".
Vlad Filat (PLDM): “ Desfăşurarea unui nou scrutin este singura soluţie pentru depăşirea crizei”.

A doua încercare a comuniştilor de a alege un nou preşedinte al statului Republica Moldova a eşuat. Pe data de trei aprilie fracţiunea majoritară a Parlamentului nu a acumulat în favoarea Zinaidei Greceanâi decât 60 de voturi. Opoziţia democratică a refuzat şi de data aceasta să voteze candidatura comuniştilor. În ciuda presiunilor enorme la care au fost supuşi de către puterea de la Chişinău, nici unul din cei 41 de deputaţi ai PL, PDL şi AMN (Alianţa „Moldova Noastră”) nu s-a prezentat la cabinele de vot. Conform Constituţiei R. Moldova, dacă preşedintele ţării nu poate fi ales de către Parlament în urma a două încercări, se anunţă alegeri anticipate.
Criza politică şi instituţională din ţară se prelungeşte în mod dramatic şi este alimentată de declaraţii ireconciliabile ale liderilor politici. Cu impertinenţa şi inflexibilitatea care îi sunt specifice, PCRM şi-a supraestimat posibilităţile, a subestimat capacitatea opoziţiei de a bloca alegerea şefului statului şi, deşi la nivel declarativ s-a pronunţat pentru negocieri cu opoziţia, în fapte a acuzat constant cele trei partide democratice de acţiuni contra statalităţii şi de vandalizarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Impunând în acest fel adversarilor politici o confruntare şi mai dură, comuniştii nu au binevoit să ţină cont de dorinţa clară a unei părţi a electoratului, dar şi a UE, de a se iniţia un dialog cu opoziţia, în rezultatul căruia să fie asigurată stabilitatea în societate, economie şi în sfera instituţională. Cele trei partide democratice sunt în continuare prezentate drept duşmanul intern al ţării, României fiindu-i rezervată postura de duşman extern.
După încheierea şedinţei de miercuri a parlamentului, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că în spatele acţiunilor opoziţiei se află "forţe oculte, care pledează împotriva statalităţii moldoveneşti", relatează ITAR-TASS, citată de Agerpres. "Noi ne-am pronunţat împotriva alegerilor anticipate şi am făcut tot posibilul ca să le evitam. Dar opoziţia voia să obţină aceasta şi nu chiar din dorinţă proprie. Deputaţii opoziţiei au fost împinşi la acest gest de forţe care se află în spatele lor, care i-au finanţat la precedentele alegeri, care au iniţiat tentativa de lovitură de stat în Republica Moldova. Şi ei vor încerca să obţină mai multe voturi în cadrul alegerilor anticipate. Toate sunt verigi ale unui singur lanţ", a afirmat Voronin.
La rândul ei, preşedintele fracţiunii comuniştilor în actualul parlament, Maria Postoico, a spus că opoziţia, prin acţiunile sale de astăzi, demonstrează natura sa antistatală şi antisocială.
„Ţara, cetăţenii, de jumătate de an sunt aruncaţi în bătălii electorale şi lupte politice. Toţi sunt ocupaţi cu alegerile. Are de pierdut mediul de afaceri şi prestigiul ţării noastre pe arena internaţională”. Veaceslav Untilă, prim vicepreşedintele Alianţei „Moldova noastră” crede că opoziţia a dat o lecţie de demnitate civica. După şedinţa parlamentului din 3 iunie, acesta a declarat: „Oamenii îşi doresc o altă guvernare. Populaţia R. Moldova a obosit să trăiască într-un lagăr de concentrare în care s-a transformat ţara noastră”. Untilă a mai declarat că alegerile au fost fraudate: „Nu puteam legitima aceste fraude. De criza politică nu este vinovată opoziţia, ci actuala guvernare”. (DECA-press)
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat în Parlament că „astăzi noi constatăm falimentul guvernării comuniste şi responsabilitatea acesteia pentru criza politică, economică şi morală”. Tot el a menţionat că „situaţia din Republica Moldova este într-adevăr una complicată. Am considerat şi credem în continuare cu tărie că viitorul ţării noastre nu poate fi construit pe autoritarism, frică şi minciună.” „PLDM rămâne ferm pe poziţia că doar alegerile anticipate libere şi corecte pot oferi legitimitate unei guvernări eficiente. Desfăşurarea unui nou scrutin este singura soluţie pentru depăşirea crizei”, a spus Vlad Filat.
Cel de-al treilea membru al coaliţiei anticomuniste din parlament, Partidul Liberal, consideră că în R. Moldova a apărut o opoziţie consecventă, care îşi respectă promisiunile, comunică DECA-press. PL susţine că alegerile anticipate nu sunt un scop în sine. Ele sunt pentru R. Moldova o şansă oferită pentru revenirea la normalitate şi pentru a nu repeta fraudele atestate la alegerile din 5 aprilie, şi evenimentele de după alegeri. Prin vocea deputatei Corina Fusu, PL a lansat un şir de propuneri pentru perioada imediat următoare, printre care: accesul liber şi egal la posturile publice radio şi TV, tragerea la răspundere a autorilor şi executorilor scenariului de deturnare a protestelor paşnice în violenţe şi crime, îmbunătăţirea procesului electoral, respectarea dreptului tuturor cetăţenilor R. Moldova de a alege şi de a fi ales, asigurarea dreptului la vot al cetăţenilor aflaţi peste hotare, precum şi delegarea de către Consiliul Europei şi UE, la cererea Parlamentului RM, a unei Misiuni Internaţionale de anchetă pentru investigarea transparentă şi imparţială a cazurilor de maltratare, tratament inuman şi tortură aplicat persoanelor reţinute în urma evenimentelor din 6-8 aprilie, precum şi elucidarea acţiunilor de vandalizare a Preşedinţiei şi Parlamentului.
Alegerile anticipate ar putea avea loc în lunile august sau septembrie. Voronin a declarat că data alegerilor va fi anunţată doar după votarea de către parlament a noului guvern care, deja se ştie, va fi condus tot de Greceanâi şi, probabil, va avea aceeaşi componenţă. Potrivit art. 91 Cod Electoral, pentru validarea alegerilor este necesară o prezenţă la vot de cel puţin 1/2 din alegătorii înscrişi în listele electorale. Dacă alegerile nu sunt validate, timp de două săptămâni se organizează alegeri repetate.
Cele din urmă, potrivit art. 93 Cod Electoral, sunt validate dacă prezenţa la vot este de cel puţin 1/3. După votul din 3 iunie, Moldova e cuprinsă iarăşi de febra preelectorală. Opoziţia din Parlament a făcut apel către partidele extraparlamentare să renunţe de a mai participa la alegeri, în schimbul unor funcţii într-un viitor Guvern. Se pare însă că partidele de centru-stânga (Partidul Social Democrat, Partidul Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova) nu sunt tentaţi de această propunere şi speră să participe la următoarele alegeri pe o listă unică. În presa de la Chişinău este intens speculată probabilitatea ca în fruntea acestei coaliţiei de centru-stânga să vină Marian Lupu, preşedinte al fostului Parlament, care a căzut în dizgraţia lui Voronin şi ar putea, într-o conjunctură favorabilă, părăsi Partidul Comunist.
În ceea ce priveşte posibilul câştigător al viitorului scrutin electoral, părerile analiştilor sunt împărţite. Unii îl creditează în continuare pe Voronin care, dispunând de resurse administrative importante şi de avantajul ce i-l oferă Compania Publică „Teleradio Moldova”, a şi declarat că la viitoarele alegeri comuniştii vor obţine 80 de mandate. Partidele democratice vor primi o lovitură dură şi dacă va fi retrasă licenţa de emisie postului de televiziune PRO TV. Este puţin probabil ca cel puţin de data aceasta competiţia electorală să fie una echitabilă, lucru care dezavantajează clar opoziţia. Pe de altă parte însă, s-a observat faptul că PCRM şi-a pierdut în mare măsură legitimitatea externă. Pe plan intern, criza economică a dus deja la golirea vistieriei statului, iar numărul şomerilor este într-o creştere constantă. Pe lângă aceasta, înfrângerea pe care au suferit-o comuniştii pe 3 iunie a deteriorat simţitor imaginea partidului în interiorul ţării. Mecanismele de fraudare a rezultatelor alegerilor sunt deja cunoscute, astfel încât măsluirea voturilor în proporţii deosebit de mari probabil că va fi imposibilă.
Într-un fel sau altul, viitorul Parlament îşi va schimba configuraţia, şi puterea actuală, în cel mai rău caz, nu va mai dispune de un număr atât de mare de mandate. NU ar trebui însă să ne aşteptăm la o componenţă a viitorului Parlament, care ar permite evitarea polarizării societăţii moldoveneşti, alegerea fără serioase compromisuri a şefului statului şi formarea unui guvern ce ar orienta în mod decisiv dezvoltarea ţării spre valorile democraţiei europene. Micul stat la est de România va mai da, în mod sigur, dureri de cap atât Bucureştiului, cât şi Uniunii Europene. Republica Moldova rămâne în sfera de interese a Rusiei şi nu există deocamdată semnale că UE ar fi gata să contrapună sprijinului pe care imperiul de la răsărit îl oferă comuniştilor moldoveni o serie de mecanisme practice de democratizare a ţării.
RADU MELNICIUC – Chişinău


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXLV
(Ioan Rotundu)
Zilelor Pescuitului în Québec si a week-end-ului comemorativ Mihai Eminescu
Asociaţia Intercomunitară Deleni-Frumuşica prinde contur
La Flămânzi, se încearcă recuperarea fostul Ocolul Silvic
Comunicat de Presă
Fiica nelegitima a lui State de Romania
Horoscop
Soţia nervoasă…
O manevră de rămânere a lui Voronin la putere?
FMI cântă prohodul regimului Voronin
Marcel Remus Baghiu a fost decorat cu Medalia de Argint pentru Merit Cetăţenesc
Seară românească la Anvers
Senatul a adoptat Legea privind Ziua Tatălui şi Ziua Mamei
Cu banii la... ceardac!
Angajaţii Primăriei vor intra în casă nouă în august
Absolvenţii de după gratii!
Urmărit internaţional luat ca din oală de pe holul Tribunalului
Liberalii îşi spală rufele murdare şi aruncă zoile în public
Ură viscerală la vârf în PNL BotoşaniCâmpanu l-acuză pe Florin Ţurcanu de pupat clanţa uşii prefectului
Românul şi noaptea
La ce bun alegerile prezidenţiale!
Ioan Rotundu
Birocraţia complică dovada plăţii fondului la sănătate
Pensionarii nu trebuie să-şi facă griji în privinţa medicamentelor
Răcoarea de afară a pus capăt leşinatului în stradă
Arborarea steagului Colegiului Naţional „A.T. laurian”
pentru prima dată , după 80 de ani, joi, 11 iunie 2009, ora 11,00
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 11 Iunie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog