Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27765
De la 07 Ianuarie 2003
118292958

Votul din diaspora a fost îngropat de Comisia pentru revizuirea Constituţiei

  • 6 June 2013, 23:00
Comisia pentru revizuirea Constituţiei a aprobat pe 5 iunie, două amendamente care blochează practic votul prin corespondenţă şi candidaturile persoanelor cu domiciliu în străinătate.
Astfel, a fost aprobat amendamentul PSD privind domiciliul candidaţilor, care spune: "Pot participa la alegerile pentru Camera Deputaţilor, pentru Senat şi pentru funcţia de Preşedinte al României numai candidaţii care au avut domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor". Deci NU pot candida cetăţenii români cu domiciliul în străinătate si legea fundamentala a tarii devine astfel descriminatorie!
În schimb, amendamentul senatorului ARD Mihai Răzvan Ungureanu privind votul prin corespondenţă a fost respins. Iată ce spunea acest amendament: "Cetăţenii români cu drept de vot care au reşedinţa sau domiciliul în străinatate pot vota prin corespondenţă, în condiţiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrânge acest drept".
Ideea votului prin corespondenţă este susţinută şi de deputatul PNL Alina Gorghiu, care este şi membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei. Gorghiu a declarat că susţine introducerea în Constituţie a prevederii potrivit căreia parlamentarii şi preşedintele României să fie aleşi inclusiv prin vot electronic sau alte mijloace de comunicare la distanţă.
Potrivit Mediafax, deputatul PNL doreşte ca în Constituţie să se adauge prevederea: "Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale".
"PNL vrea doi români în Parlamentul italian"- interviu cu deputata Alina Gorghiu "Prin instituirea posibilităţii de a vota prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă se asigură respectarea principiului universalităţii votului, care este un principiu de bază al democraţiei, constând în acordarea posibilităţii fiecărui cetăţean adult şi cu discernământ de a-şi alege reprezentanţii (...)
Posibilitatea de a vota prin corespondenţă sau prin mijloace electronice oferă şansa exercitării anticipate a votului, cu păstrarea secretului votului. Votul prin corespondenţă sau prin mijloace electronice este în primul rând avantajos pentru cetăţenii români stabiliţi într-o altă ţară, dar şi pentru cetăţenii aflaţi într-o altă ţară cu caracter temporar sau ocazional", a declarat Gorghiu.
Nu este clar dacă această propunere va fi discutată în comisie sau dacă votul la distanţă a fost îngropat definitiv.
În februarie 2013, Parlamentul României a aprobat constituirea Comisiei de modificare a Constituţiei, condusă de preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu. Modificările vor trebui aprobate printr-un referendum.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Surpriza TIR-istului
Nihil sine Deo
Ioan Rotundu
Ungaria a ieşit din recesiune
A plecat de la un concert pentru că era filmat cu un smartphone
FMI a recunoscut "eşecurile notabile" ale propriilor estimări în Grecia
Gigi Becali îşi impune o tăcere totală şi nu mai vrea popularitate
Românii ar putea să nu achite nota de plată dacă nu primesc bon fiscal
Alune americane
Loteria Română: Numerele câştigătoare la tragerea din 6.06.2013
Comunicat de pres㠖 Prof. Ion Ilie
Botoşani: Primarul de Săveni bate din nou Darabaniul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă