Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14383
De la 07 Ianuarie 2003
122900032

Zeci de manageri de multinationale si oameni de cultura îl szsţin pe Patapievici

  • ei cer premierului Victor Ponta sa retraga ordonanta de urgenta
  • 18 June 2012, 23:00
Citeva zeci de oameni de cultura si manageri de multinationale au semnat o scrisoare deschisa prin care ii cer premierului Victor Ponta sa retraga ordonanta de urgenta care prevede trecerea ICR din subordinea Presedintiei in cea a Parlamentului. In scrisoarea remisa redactiei de Asociatia Erudio semnatarii arata ca "sub conducerea domnului Patapievici, ICR-ul a salvat viața culturală românească de la moartea prin uitarea și indiferența la care politizarea anterioară o condamnaseră pentru străinătate... E trist și dezamăgitor că inițiativa repolitizării ICR-ului aparține unor fruntași liberali, un partid în ideologia căruia ar trebui ca la loc de frunte să stea un rol minimal, nu maximal al statului și al instituțiilor sale politice".
"Scopul nostru, al Asociației Erudio a fost încă de la început acela de a apropia oamenii de afaceri și oamenii de cultură români pentru a construi împreună o societate mai armonioasă nu doar la nivelul indivizilor, ci și al organizațiilor și instituțiilor. Printre cursanții programului Erisma Leadership Creativ am avut în ultimii 7 ani câteva sute de lideri de organizații din domeniile afacerilor, non-profit sau politic.
Pentru toți am căutat să adâncim înțelegerea felului în care deschiderea culturală poate îmbogăți sensul, performanța și imaginea oricărui demers inividual, dar mai ales colectiv. În timp ce politica a creat de multe ori falii între societate și valorile ei intelectuale, noi am construit punți, prin dialog și educație. La efortul nostru a luat parte în fiecare an și Horia-Roman Patapievici, alături de alți oameni de cultură valoroși precum Oana Pellea, Marian Popescu, Ioana Pârvulescu, Adrian Titieni și Liviu Papadima. Ne-am bucurat să-l avem alături pe Horia-Roman Patapievici și pentru exemplara lui perfomanță de la conducerea ICR. Pentru oamenii de afaceri performanța nu e o chestiune de retorică, ci tocmai sensul existenței unei organizații. În general noi o asociem mediului antreprenorial sau corporatist. Când însă, așa cum e cazul Institutului Cultural Român, ea devine un apanaj al unei instituții a statului român, situația merită sprijinită, nu demolată.
Larga recunoaștere internațională de care ICR-ul se bucură după 7 ani de eforturi eficiente și, prin ea, cultura română, reprezintă un exemplu de urmat pentru orice instituție a statului român. Această performanță nu ar fi fost posibilă în lipsa totalei independențe a ICR față de schimbările și agendele politice interne, așa cum e, în țările de origine, cazul Consiliului Britanic, al Institututelor Francez, Goethe ori Cervantes.
Ceea ce președintele Traian Băsescu a greșit în privința SMURD-ului și a lui Raed Arafat, dumneavoastră riscați să greșiți acum în privința ICR-ului și a directorului său. Poate că lumea nu va ieși în stradă pentru ICR. El doar înalță spirite, nu salvează vieți. Deși, din perspectiva noastră, le salvează de la netrăire. Iar dintr-o perspectivă mai largă, sub conducerea domnului Patapievici, ICR-ul a salvat viața culturală românească de la moartea prin uitarea și indiferența la care politizarea anterioară o condamnaseră pentru străinătate. E trist și dezamăgitor că inițiativa repolitizării ICR-ului aparține unor fruntași liberali, un partid în ideologia căruia ar trebui ca la loc de frunte să stea un rol minimal, nu maximal al statului și al instituțiilor sale politice. Dar lipsa lor de inspirație și de măsură poate fi pentru dumneavoastră o șansă nesperată să demonstrați că faceți parte din altă vârstă politică și culturală, că aparțineți mai mult viitorului decât trecutului.
Contrar percepției induse prin manipulări mediatice, sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici nici ICR-ul, nici angajații lui n-au servit interesele vreunui om politic sau ale vreunui partid politic. Acesta e un tip de comportament instituțional pe care ne dorim să-l vedem replicat, nu reprimat. Dacă țineți neapărat să-l înlocuiți pe directorul ICR, puteți să mai așteptați încă 6 luni, până când îi expiră mandatul de drept, dar nu siluiți întreaga instituție cu performanțele ei trecând-o sub tutela senatului, care are preocupări și interese vădit politice și foarte vag culturale. Independența politică a culturii române e o miza prea mare și prea importantă pentru locul României în lumea de azi.
Semnatarii acestei scrisori nu au activități sau implicare politică. Ei sunt dintre cei care doar le finanțează consistent și consecvent, prin taxe și impozite la bugetul de stat, lună de lună, în ultimii 22 de ani, prin activitatea proprie și a firmelor pentru care lucrează. Ar fi corect să luați în considerare opinia noastră nu pentru că vă trebuie voturile noastre, ci pentru că aveți o obligație morală față de contribuția noastră la buna funcționare și reprezentare a administrației statului pe care o conduceți. Retragerea ordonanței de urgență legată de ICR ar fi un semn credibil pentru această bună funcționare".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Iorga şi jandarmul
Criza economica din Europa nu va disparea in urmatoarele 12 luni
Daniel Daianu, consilierul onorific al premierului, despre insolventa Hidroelectrica:
E straniu, este ceva de domeniul fantasmagoriei
Radu Campeanu bagă spaima în PNL şi Crin Antonescu
In SUA, gazul costa 62 dolari/mia de metri cubi in timp ce Romania il importa cu 500 dolari
Petru Bogatu: Grecii ne-au razbunat
Încep a-şi da arama pe faţă
Ioan Rotundu
Circula cu o remorc㠄expirat㔠de aproape trei săptămâni
„Împăratul” Florin Ţurcanu a depus jurământul
Nu e vorba de titlu nobiliar, ci de pupincurismul primarului de Vârfu Câmpului
Lăsând baltă drumurile judeţene, Ţurcanu se ocupă de cele naţionale
Ţurcanu şi-a pus concubina şefă de cabinet
Paul Secrieru a fost condus pe ultimul drum
A început instruirea medicilor pentru prescrierea electronică a medicamentelor
Măsuri menite să ne ferească de caniculă
2700 de candidaţi pentru proba D la Basc
Titularizarea din acest an are un mare neajuns la proba practică
Presa străină îl acuză pe Ponta de plagiat
Revista Nature: Premierul roman Victor Ponta, acuzat de plagiat. Frankfurter Allgemeine Zeitung publica un articol asemanatorPonta comparat cu plagiatorii presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog