Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16577
De la 07 Ianuarie 2003
122902226

Zguduite serios de schijele galbene şi ghiulelele purpurii

  • redutele portocalii rezistă, pregătindu-se de turul doi
  • 25 November 2009, 23:00
Miercuri, în timp ce la TV se transmitea, printr-un exces de pupincurism ţuguiat, naşterea dezastroasei coaliţii naţionale PSD-PNL-UDMR, am străbătut mai bine de jumătate de judeţ pentru a sta de vorbă atât cu portocalii care au câştigat cât şi cu cei care au pierdut alegerile prezidenţiale din primele funcţii administrative locale.
Într-un judeţ „roşu” în proporţie de 80%, în care culoarea purpurie învăluie, după primul tur de scrutin, pe lângă comune, primăriile celor două municipii şi a celor cinci centre urbane din judeţ, am încercat să aflăm atât opiniile pierzătorilor cât şi ale câştigătorilor portocalii despre primul tur de scrutin al prezidenţialelor.
Pe harta politică temporară a judeţului, doar trei localităţi cu primari PDL (mai) sunt colorate la ora actuală în oranj: Pomârla (unde Traian Băsescu a obţinut 50,84% din sufragii), Mihălăşeni şi Ibăneşti (ambele cu peste 35% din sufragii în favoarea preşedintelui în funcţie).
În ultima comună am stat de vorbă cu primarul Romică Magopeţi (foto), om gospodar care, aflat la al treilea mandat consecutiv, a reuşit să schimbe aproape total, în bine, imaginea comunei Ibăneşti. Cu toate acestea, în localitatea păstorită de el, contracandidaţii săi, în special cei din PSD, au practicat dezinformarea la greu. „Sunt foarte nemulţumit de modul de desfăşurare al alegerilor şi cred că, pe ansamblu, social-democraţii nu au câştigat în mod corect. Am în vedere în primul rând aspectele legate de informarea cetăţenilor care, în localitatea Ibăneşti cel puţin, au primit foarte multe date incorecte”, ne-a spus primarul Magopeţi.
Tot el ne-a explicat cum, stăpânind arta minciunii lansate fără un fundament corect, PSD-iştii şi-au convins electoratul să voteze „corect” dezinformând că, dacă va ajunge preşedinte „Geoană le va dubla pensiile”, pe când Băsescu, „le va diminua”. „Eu le-am explicat punctul meu de vedere, pentru că ştiu că am simţul realităţii. Suntem în plină perioadă de criză, pe care nu o străbatem uşor, deşi sunt semne că acesta a început să se diminueze. Nu vom avea lapte şi miere chiar de mâine, iar singura variantă de reuşită este doar prin muncă, nu prin minciuni şi prin ajutoare sociale. Îi felicit totuşi pe membrii PSD care, profitând de faptul că în politică totul este permis, au ştiut să se folosească în mod ideal de infernala maşină propagandistică avută la dispoziţie”, ne-a mai spus primarul comunei Ibăneşti.
La numai 10 kilometri de Ibăneşti, în localitatea sosirii pe lume a marelui compozitor şi interpret George Enescu, primăriţa Angela Toma Grădinaru, aflată la al patrulea mandat după ce, la rândul ei, a schimbat aspectul localităţii, şi-a manifestat dezamăgirea pentru faptul că a pierdut „la mustaţă” lupta cu PSD-ul. „După atâţia ani, în care a făcut atâtea pentru localnici, îndeosebi pentru elevi, pentru bătrâni şi pentru copii, cei de aici n-au ţinut cont efectiv de primar şi de realizările lui”, a comentat succint eşecul (care o clasează totuşi pe locul patru al portocaliilor din judeţ) primăriţa comunei în care PDL-ul a obţinut 608 voturi, iar PSD-ul 657, doar cu 49 mai multe!
Pe locul 5, după Pomârla, Mihălăşeni, Ibăneşti şi George Enescu, se află oraşul Flămânzi, singurul mediu urban în care reprezentanţii blazonului PDL au suflat în ceafa balaurului roşu. La Flămânzi Traian Băsescu a primit 31,66% dintre voturi iar Mircea Geoană 36,62%, diferenţa dintre cei doi fiind de doar 4,96 procente! Paradoxal, aceeaşi problemă a dezinformării a fost atacată şi de primul edil din Flămânzi.
„Minciuna a funcţionat extrem de eficient pe plan local. De conserva şi rachiul împărţite la colţ de stradă, poată că lumea a uitat până la vot, dar minciuna, îndoctrinată cu insistenţă, că Băsescu le va lua oamenilor pământul şi pensia, le-a intrat bine oamenilor în cap”, ne-a spus primarul Constantin Pitorac.
În perspectiva turului doi, acesta le cere flămânzenilor „să-şi deschidă mintea bine înainte de a intra în cabina de vot pentru a nu rata o şansă unică”. Deşi oraşul Flămânzi nu a avut niciodată atâtea proiecte, mulţi dintre localnici i-au votat pe cei care n-au făcut pentru oraş nimic sau „au făcut lucruri de mântuială, realizate prost şi fără consultanţă de specialitate”. „S-au cheltuit sume enorme pentru studii de fezabilitate inutile sau pentru aşa zise proiecte fără finalizare. Chiar pentru proiectele aplicate în prezent, precum podul de la Alexii, care va fi inaugurat oficial sâmbătă, au fost făcute modificări substanţiale, fără de care obiectivul n-ar fi existat”, ne-a mai explicat Constantin Pitorac, primarul care speră că localnicii, prin conştiinţă şi percepţie a realităţii, să redea oraşului culoarea în care a fost îmbrăcat la localele de anul trecut. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatul României a respins legea Urban
prin care se rezolvă problema câinilor maidanezi
Proiectul românesc pentru Republica Moldova
Lupu rămâne un antiroman si îngheţat în proiectul rusesc
Catedrala Episcopală din Jula se pregăteşte de hram
Concert de Crăciun la biserica ortodoxă română
„Sf. Ioan Botezatorul” din Los Angeles
Comunicat de presă
Pui cu măsline
Învăţătoarea cea curajoasă
Trădarea Nuţei
A sărit în braţele lui Ţurcanu
Se împlinesc proorocirile părintelui Arsenie Boca
ioan Rotundu
În plină sărăcie, Primăria Botoşani a făcut rectificare pozitivă a bugetului
La stâna liberală, Ţurcanu aşteaptă „oile” rătăcite
Liberalii deja sunt în culmea fericiriiu
Pregătiri pentru 1 Decembrie
Licean înnărăvit la hoţii
Bani cheltuiţi aiurea la Spitalul de copii Botoşani
Cadrele didactice lăsate pradă gripei
CAS ameninţă bolnavii închipuiţi
PSD distruge viitorul a zeci de mii de studenţi
ambiţia fostului ministru PSD Andronescu este împlinită
Program TELE'M Botoşani, joi, 26 noiembrie
Flutur, nu plevuşca, ci crăpcenii trebuie eliminaţi!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog