Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9209
De la 07 Ianuarie 2003
122869276

Ziar rus apropiat puterii, despre scutul de la Deveselu

  • * "Oare nu a fost de ajuns războiul sângeros cu Georgia?"
  • 4 May 2011, 23:00
Nu exista publicatie rusa care sa nu fi publicat stirea seaca despre amplasarea scutului antiracheta american in satul Deveselu, dar comentariile si articolele de analiza au fost destul de rare.
Cele care au aparut pastreaza tonul precaut fata de intentiile "reale" ale SUA si Romaniei si introduc in ecuatie asa-zisele pretentii teritoriale ale Bucurestiului fata de Republica Moldova, o tema recurenta in presa din Rusia si Ucraina. Se remarca insa un articol publicat de Rossiskaia gazeta, ziar apropiat puterii, care aminteste de soarta Georgiei, ultima tara care a sfidat Rusia.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a anuntat ca a ajuns la un acord cu SUA privind desfasurarea elementelor scutului antiracheta pe teritoriul tarii, titreaza Moskovski komsomolet. Basescu a afirmat ca sistemul este necesar pentru aparare si protectie si ca pentru Rusia nu reprezinta nici o amenintare.
Conform planurilor Washingtonului, inca din acest an rachete de interceptare vor fi instalate pe navele americane din Mediterana. Si numai in 2015 in sistem va fi inclusa Romania, iar in 2018 Polonia. De asemenea, precizeaza Moskovski komsomolet, intr-un articol intitulat „Romania ofera o fosta baza sovietica pentru scutul american”, pe viitor se are in vedere posibilitatea amplasarii de radare pentru noul scut in Turcia sau Bulgaria.
Continuand subiectul, Vedomosti preia comentariul presedintelui comisiei Dumei de stat pentru afaceri internationale, Konstantin Kosaciov, in opinia caruia ingrijorarea Rusiei nu a fost spulberata de asigurarile presedintelui Basescu. In opinia lui, revizuirea proiectului Bush a oferit administratiei Obama ragazul pentu o modificare a abordarii acestui subiect in relatiile cu alte state, dar, daca situatia va evalua in nota actuala, fara Rusia, in tari situate nu departe de granitele ei, acest lucru va antrena o nemultumire la fel de mare ca in cazul precedentului plan.
Plasarea de rachete SM-3 in Romania sub forma anuntata nu reprezinta un pericol major la adresa Rusiei, spune redactorul revistei Moscow Defence Brief, Mihail Barabanov, atata timp cat rolul respectivelor rachete se limiteaza la interceptarea viitoarelor rachete iraniene cu raza medie de actiune. Dar daca aceste mijloace vor evolua din punct de vedere calitativ si cantitativ, ele pot deveni un pericol pentru Rusia.
Rossiskaia gazeta aminteste, pe de alta parte, ca baza de la Deveselu a fost construita de specialisti sovietici in 1952. In 2002, baza a fost parasita de ultimul soldat roman, iar vechile MiG-uri ramase acolo au fost scoase la vanzare. De atunci, unitatea se afla intr-o stare deplorabila. Cu alte cuvinte, explica publicatia, va fi nevoie de investitii consistente pentru reconstructia bazei.
Militarii americani nu sunt obisnuiti cu conditii proaste. In acest context merita amintit ca, in urma cu numai cateva zile, s-a aflat ca Pentagonul se pregateste sa reduca substantial bugetul apararii pentru urmatorii ani....
Se ridica doua importante intrebari: impotriva cui vor fi indreptate rachele americane amplasate pe malul romanesc? Si cat de mult poate prezenta lor sa rasuceasca mintile romanilor avizi de putere? Romania si SUA au dat asigurari ca SM-3 nu vor incalca balanta strategica. Moscova are insa alta parere despre ceea ce se intampla in Balcani. Iar motive de a pune la indoiala sinceritatea subliniat pasnica a corului politicienilor romani si americani sunt destule, scrie Rossiskaia gazeta.
Sa amintim numai faptul ca pentru inlocuirea rachetelor de interceptare cu raza medie de actiune cu unele mai performante si mai puternice este nevoie de numai cateva zile in conditiile unei infrastructuri bine puse la punct.
In al doilea rand, ascultandu-l pe Basescu este greu sa nu-ti amintesti de declaratiile lui din noiembrie anul trecut, cand el a declarat deschis a nu are incredere in Rusia: „Nu ne simtim confortabil, pentru ca trupele rusesti sunt desfasurate de-a lungul granitei noastre nordice – in Transnistria. Ne nemultumeste, de asemenea, acordul de prelungire a stationarii flotei ruse la Sevastopol”.
In sfarsit, continua RG, nu trebuie uitate tentativele evidente ale conducerii romane de a pune mana pe Moldova. Nu intamplator in declaratia lui despre Rusia Basescu a evocat Transnistria. Sa fie oare aceasta cauza pentru care presedintele Romaniei se grabeste atat de tare sa relateze intregii lumi sub ce umbrela de fier se va afla politica externe romana peste numai cativa ani?
Una este sa vorbesti animat din simplu entuziasm despre un amestec deschis in treburile statului vecin si suveran si cu totul altceva cand in spatele tau stau rachete americane. In aceasta situatia trezeste neliniste nu atat prezenta rachetelor SM-3.
Nelinistete posibilitatea reala care a aparut de a impinge spre confruntare Rusia si SUA cu ajutorul unor actiuni provocatoare ale unei terte parti. De partea cealalta a Marii Negre se afla alt stat regional, a carui conducere a incercat, in vara anului 2008, sa se joace de-a marea politica pentru rezolvarea divergentelor sale teritoriale (Georgia, n. red). Oare nu a fost suficient un razboi sangeros?, se intreaba retoric publicatia citata.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Oglinda poliţiştilor
Caricatura zilei
Modificările la Codul Fiscal se vor face prin lege
cu şase luni înainte de intrarea in vigoare
O fiică a lui Osama bin Laden a confirmat că tatăl său a fost capturat în viaţă
şi împuşcat de comandoul american in faţa membrilor familiei
La ce sa ne aşteptăm dupa Conventia PD-L din 14-15 mai?
CCR pune capăt disputei dintre guvern, profesori şi sindicate
Democraţia americană şi ministrul Igaş
Ioan Rotundu
Clanul lui Osama bin Laden era mare amator de Pepsi si Coca-Cola
Şcoală politică la Botoşani cu profesori de la Konrad Adenauer, Bruxelles
Cacealma liberală cu premii
Ioan Rotundu
Două zile fără apă în judeţ
Concursul de frumuseţe „Miss PDL” bântuit de umbra lui Marian Velenciuc
Copiii cu dizabilităţi din Botoşani ajutaţi de bucureşteni
Câştigătorii concursului „Mănânc sănătos!”,
Din nou control prin spitale pentru a le mai tăia din bani
Cadre didactice cu statut de viitor şomer
Mâine se vor cunoaşte câştigătorii gradaţiilor de merit
Spitalul judeţean nu se încadrează în nicio categorie din cele V
consecinţele pentru bolnavii din judeţ vor fi dezastruoase
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog