Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18755
De la 07 Ianuarie 2003
122904404

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale –

  • 11 October 2012, 23:00
În anul 1989, prin Rezoluţia nr.44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind " Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale ", iar 12 ani mai târziu, aceeaşi adunare a decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie, să fie marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Această zi reprezintă un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea riscurilor dezastrelor.
Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Botoşani este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţa de creştere, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă. În Botoşani, cele mai mari dezastre din ultimii zece ani au fost reprezentate de inundaţiile din 2008 şi 2010. Vremea extremă a provocat disconfort şi pagube botoşănenilor şi în acest an. Dacă iarna au înfruntat temperaturi de minus 30 de grade, vara au avut de suportat, zile întregi, aproape 40 de grade. În lunile de vară, căldura sufocantă a fost urmată de vijelii, însoţite de grindină şi ploi.
De la începutul anului, botoşănenii au fost expuşi la ploi abundente, căderi de grindină, ninsori abundente şi polei, ger şi caniculă şi, implicit, secetă. Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a asigurat, în perioada ianuarie - septembrie, retransmiterea către autorităţile publice locale şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a 113 atenţionări/avertizări meteorologice, precum şi informări cu privire la posibilitatea producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase.
Este vorba de 71 atenţionări/informări meteorologice de ploi şi vânt puternic, 19 atenţionări /avertizări de ninsori abundente şi ger, 21 atenţionări de caniculă şi două avertizări hidrologice.
Urmare a fenomenelor meteorologice periculoase din lunile februarie (înzăpeziri şi ger), aprilie (vânt puternic), mai (vânt puternic şi averse de ploaie cu descărcări electrice), iunie (ploi abundente) şi iulie (căderi de grindină) au fost afectate 55 de unităţi administrativ teritoriale. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în urma căderilor de grindină care s-au abătut asupra a 19 unităţi administrativ teritoriale, în noaptea de 15 spre 16 iulie. Grindina, care a avut dimensiuni cuprinse între trei şi şapte cm, a produs avarii grave la 3.147 de case şi 2.945 de anexe gospodăreşti şi a distrus culturile agricole de pe peste 17.000 ha teren arabil.
Dacă unii botoşăneni s-au confruntat cu grindina, alţii au fost nevoiţi să facă faţă secetei. Din iulie, pompierii botoşăneni au răspuns nevoilor cetăţenilor şi au transportat apă menajeră în localităţile afectate de seceta prelungită. În perioada iulie – septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a efectuat, la solicitarea autorităţilor publice locale, operatorilor economici sau cetăţenilor, 41 de transporturi de apă menajeră în Hilişeu Horia, Corni, Curteşti, Săveni, Adăşeni, Şendriceni, Mihăileni, Roma, Sauceniţa, Văculeşti, Botoşani, Gorbăneşti şi Truşeşti.
Cantitatea de apă de care au beneficiat cetăţenii localităţilor menţionate anterior a fost de peste 350.000 litri . Cele mai multe cereri pentru asigurarea apei menajere au fost formulate de către cetăţenii din Hilişeu Horia. Apa transportată şi distribuită a provenit din surse naturale şi a fost destinată doar pentru uz menajer şi adăpatul animalelor sau păsărilor, şi nu pentru consumul populaţiei. Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale.
Din aceste motive, specialiştii I.S.U. Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.
În acest an, I.S.U. Botoşani va marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, vineri , 12 octombrie , prin desfăşurarea unor activităţi menite să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar să o şi pregătească pentru astfel de situaţii. Între orele 10.00 – 14.00, se va organiza şi „Ziua Porţilor Deschise” la subunităţile de intervenţie din Botoşani şi Dorohoi.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când poliţista urâtă este frumoasă
Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, din cauza secetei
poate fi afectat si PIB-ul
Andrei Marga vrea sa promoveze caloriferul, invenţie românească
conceptul de cultură al ICR trebuie revăzut
Numărul studenţilor a ajuns la minimul ultimilor 13 ani
Călcăm pe urmele grecilor
Ioan Rotundu
Petrom revine cu scumpirile
Senatorii PSD propun amnistia fiscală a dobânzilor, majorărilor de întârziere si penalităţilor
Haida, haida Căcărău
Rusia continuă să şantajeze Chişinăul
Republica Moldova trebuie să revină acasă, în România
Premierul Israelului, Netanyahu a evitat o întâlnire cu Corlăţean
Premierul Israelului, Netanyahu a evitat o întâlnire cu Corlăţean
Comunicat de presă APIA Botoşani
Şedinţă de analiză şi raportări la Prefectura Botoşani
au participat primarii şi secretarii unităţilor administrative din judeţ
Obuz exploziv descoperit într-o livadă din Curteşti
Botoşani: Sărbătoare cu alai de moaşte la Biserica de pe Pietonalul Unirii
Constantin Conţac a sponsorizat cheltuielile de aducere a moaştelor
Expoziţii de animale şi pastramă tradiţională la Târgul de la Popăuţi
Fostul lider al tineretului liberal s-a vopsit verde
Întâlnire cu ţiganca „Cocioba”
Ioan Rotundu
Cătălina Lupaşcu vrea performanţă la testele naţionale
Redidenţiaţii care vor lua examenul sunt aşteptaţi la posturi
Se reactivează centrele de excelenţă şcolară
Conflict între conducerea Spitalului judeţean şi medicii UPU
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog