Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21493
De la 07 Ianuarie 2003
122881560
La doua luni după ce a fost acţionat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie,

Guvernul va adopta ordonanţa privind ajutoarele pentru consumatorii vulnerabili de energie

  • 15 May 2013, 23:00
Guvernul va aproba in sedinta de miercuri o ordonanta privind cresterea unor ajutoare sociale, astfel incat acestea sa compenseze cresterile de preturi la energie, in special gaze naturale, care se vor produce in urma aplicarii de la 1 iulie a calendarului de liberalizare, a anuntat premierul Victor Ponta. Aceste masuri sunt adoptate cu intarziere. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania a fost actionata in judecata, in urma cu doua luni, la Curtea Europeana de Justitie, riscand amenzi de circa 60.000 de euro pe zi.
"Asa cum a fost prevazut in bugetul pe 2013, exista taxe pentru companiile energetice, producatoare de gaze, le taxam venitul suplimentar obtinut in urma liberalizarii pretului la gaze. Din acei bani o parte ii dam catre familiile care au nevoie de ajutor, catre consumatori vulnerabili", a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Potrivit acestuia, "cel mai eficient mijloc este acela de a creste venitul minim garantat, respectiv alocatia de sprijin familial, incepand cu 1 iulie". De asemenea, incepand cu 1 ianuarie va creste si alocatia pentru intretinere.
"Era prevazuta in buget, a fost acceptata de marile companii o taxa privind veniturile suplimentare pentru cresterea pretului la gaze, in asa fel incat pentru acele categorii de persoane la venitul minim garantat,279.000 de persoane, iar la ajutorul pentru familii, 444.000 de familii sa putem sa dam acel ajutor care sa compenseze cresterea pretului la energie", a spus, la randul sau, Victor Ponta. Abia dupa doua luni dupa ce a fost actionat in judecata, Guvernul incearca sa gaseasca o formula de protejarea a consumatorilor cu venituri reduse. Aceasta solutie este majorarea, in doua transe, a venitului minim garantat cu 13% si a alocatiei de sustinere a familiei cu 30%.
Practic, doar cei cu venituri extrem de mici vor intra in categoria consumatorilor vulnerabili. Potrivit ministrului muncii, efortul bugetar va fi de 160 milioane lei pana la sfarsitul anului. Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorilor de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.
Reamintim ca la inceputul anului, Guvernul a introdus impozite pe veniturile suplimentare pe care le vor obtine companiile energetice in urma liberalizarii. Potrivit unor surse guvernamentale, statul roman castiga intr-un an peste 1 miliard de lei din suprataxarea de 60% aplicata de la 1 februarie. Banii ar fi trebui sa aiba ca destinatie protejarea consumatorului vulnerabil.
Practic, cheltuiala Guvernului cu protejarea consumatorilor vulnerabili este mult mai redusa fata de ce obtine din impozitarea in acest scop a companiilor energetice. De la 1 februarie se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Cel mai mare impact al liberalizarii va fi in zona gazelor naturale. In cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%.
Vor urma alte cresteri in iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Potenţa furnicuţei
Barroso: Franţa trebuie să prezinte un program credibil de reformă
Hollande admite că situaţia economică este grava
Zona euro: recesiunea continuă în primul trimestru
Franţa a intrat oficial in recesiune
Investiţiile "Bio" înseamnă mii de joburi şi o reducere de 30% la factura de energie termică
Care sunt milionarii români care şi-au salvat banii din băncile din Cipru
Criza economică din Europa se întinde spre est
După Oltchim, Guvernul Ponta ratează şi privatizarea CFR Marfa
Botoşani/Ştiubieni: Încăierare pe banii subvenţiei europene sau când ţăranul dă şi primarul primeşte
Ioan Rotundu
Deputatul Tamara Ciofu vrea puteri juridice pentru cei de la Poliția de frontieră
Leac pentru puturoşii satelor şi ţigani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog