Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3157
De la 07 Ianuarie 2003
76546774
n cadrul sărbătoririi Centenarului unirii, la Vlăsâneşti,

Senatorul „Papalete”! un eveniment editorial (II)

  • Ioan Rotundu
  • 24 August 2018, 23:00
Puţinii săteni din comuna Vlăsâneşti, care au curajul doar sub anonimat să critice acţiunile şlehtei locale a PSD-ului condusă de senatorul Lucian Trufin, în dialogul cu mine mi-au relatat cum s-a organizat şi consumat la Vlăsâneşti, în ziua de 15 august a.c., adică de Sf. Maria, un eveniment editorial.
Concret, profesorul pensionar Gheorghe Burac a crezut de cuviinţă să dedice evenimentului Centenarului Unirii un volum în care să fie consemnate numele eroilor comunei care au murit în cele două războaie mondiale dar şi numele personalităţilor locale care în cei 100 de ani de la Unire, prin activitatea lor, au participat la consolidarea României moderne.
Profesorul şi-a intitulat lucrarea „Vlăsâneşti – un crâmpei din România eroică”. Neavând bani să tipărească tipăritul lucrării, profesorul a apelat la actualul primar al comunei Andrei Boariu şi la sprijinul senatorului Lucian Trufin, ambii lideri ai PSD. Cei doi i-au promis profesorului că vor finanţa lucrarea dar cu anumite condiţii. Una dintre condiţii a fost ca primarul Andrei Boariu să fie înscris pe copertă ca participant la realizarea lucrării, adică co-autor.
Iniţial profesorul a cedat acestei cerinţe, numai că lucrarea aflându-se în pregătire de tipărit la Editura „Agata” Botoşani şi prefaţată de directorul Ion Istrati, acesta l-a sfătuit pe profesor să nu accepte co-autor persoane care n-au avut nicio contribuţie la lucrarea sa.
Până la urmă Boariu a renunţat la pretenţia sa dar i-a cerut profesorului ca în carte să figureze şi un medalion dedicat lui şi senatorului Lucian Trufin. ;ai mult, dacă informaţiile primite sunt corecte, iar cartea apărută dovedeşte acest lucru, senatorul poreclit de săteni „Papalete”, i-a cerut profesorului ca la enumerarea primarilor comunei să nu apară numele lui Petru Scutariu – fost primar ţărănist în mandatul 1996 – 2000 şi numele liberalului Ionel Oniciuc, fost primar în mandatul 2004 – 2008, când a fost înlocuit de social-democratul Lucian Trufin, acum senator PSD.
Cine a consultat lucrarea profesorului Burac a putut observa că la capitolul „Edilii, primari aleşi ai comunei”, nu apare numele celor doi, ei fiind lăsaţi în uitare. Mai mult, profesorul îl consideră pe fostul primar social-democrat Dumitru Acsânciuc (1992 – 1996 şi 2000 – 2004) eroul comunei pentru că a rezolvat toate problemele de împroprietărire la Legea 18, merit contestat vehement de către sătenii neatinşi de „ciuma roşie”. Dimpotrivă, ei susţin că aceste probleme au fost rezolvate în marea lor majoritate de primarul ţărănist Petru Scutariu, în mandatul 1996 – 2000 şi nicidecum de Acsânciuc.
Se mai poate observa zelul cu care profesorul i-a lăudat la acest capitol pe fostul primar, acum senator, Lucian Trufin şi pe actualul Andrei Boariu, atribuindu-le merite pe care oamenii le contestă că le-ar aparţine. În schimb, profesorul s-a dovedit a fi foarte zgârcit cu Ştefan Burac, fost primar în perioada 1958 – 1060, veteran de război, acum decedat. Deşi Ştefan Burac a lăsat asupra comunei o amprentă puternică, de numele său legându-se consolidarea în comună a cooperaţiei de consum, profesorul a trecut totul sub tăcere. Nu ştiu dacă sunt rude şi poate fi vorba de o răfuială personală, dar în realizarea unor astfel de lucrări, extrem de pretenţioasă, n-u ce căuta răfuieli răfuieli personale.
Format ca profesor în regimul comunist, filolog cu specializare în româno-rusă, profesorul Burac a acordat un larg spaţiu fostului învăţător Alexandru Faliboga, cel care a împrăştiat cu mult sârg „otrava roşie” în comună şi în ţinutul judeţului Dorohoi. Faliboga a fost atras de ideile socialiste încă din şcoala normală, a fost primul care a intrat în PCR-ul înfiinţat la 8 mai 1921, aripa radicală şi bolşevică a Partidului Socialist Român.
A servit cu multe credinţă politica bolşevică a PCR-ului iar când Ana Pauker şi Vasile Luca au ajuns în 1946 în Botoşani, l-au pus prefect al judeţului Dorohoi. Se ştie că aripa bolşevică a Partidului Socialist Român care a fondat PCR-ul a fost şi cea care a susţinut constant că Basarabia este ţinut al Uniunii Sovietice. A-l face pe Faliboga erou al Centenarului Unirii este un mare sacrilegiu adus memoriei celor care şi-au jertfit viaţa pentru împlinirea acestui mare deziderat istoric al românilor. Se poate lesne constata că „otrava roşie” împrăştiată de Faliboga în comuna Vlăsâneşti lucrează şi astăzi, iar profesorul Gheorghe Burac n-a găsit antidotul necesar.
Prin compromisurile făcute de profesorul Burac celor doi lideri ai PSD, Andrei Boariu şi Lucian Trufin, în opinia mea acesta şi-a compromis întreaga muncă de monograf al comunei şi a lăsat locul unor mari îndoieli cu privire la acurateţea documentării în scrierile sale anterioare, printre care şi Monografia comunei Vlăsâneşti.
Mi s/a spus că profesorul a acceptat toate aceste compromisuri pentru că Şcoala profesională Vlăsâneşti poartă numele său, graţie intervenţiei fostului primar Lucian Trufin la IJJ Botoşani. Am verificat şi pe frontispiciul clădirii acestei şcoli scrie „Şcoala profesională „Gheorghe Burac” Vlăsâneşti.
Îl respect pe profesorul Burac pentru munca sa de-io viaţă la catedră, dar nu pot trece cu vederea compromisurile politice făcute unor şarlatani locali ai PSD-ului, nişte impostori care s-au dorit eroi într-o lucrare în care numele lor doar trebuia menţionat în trecere, ca edili locali, fără a li se atribui merite necuvenite. Dar primarul Boariu şi senatorul „Papalete” nu s-au oprit aici cu pretenţiile lor. În dimineaţa zilei de 15 august s-a organizat lansarea lucrării fără ca evenimentul să fie anunţat public. S-au invitat numai apropiaţii PSD-ului. Încă nu am auzit să se organizeze un eveniment editorial fără să fie invitat editorul, mai ales că a şi prefaţat lucrarea. Ei bine, directorul Editurii „Agata”, Ion Istrati, nu a fost invitat. Probabil că l-au pedepsit pentru că l-a sfătuit pe Burac să nu accepte co-autori impostori.
L-am întrebat pe directorul Istrati cât adevăr este în cele ce mi-au fost relatate de persoanele din Vlăsâneşti. „Nu comentez nimic. Nu am fost invitat la lansare. Aştept să mi se plătească tipăritul lucrării” – a fost răspunsul său extrem de concis. În privinţa banilor va avea de aşteptat. Spun cunoscătorii că banii alocaţi evenimentului editorial s-au dus pe mâncare şi băutură pentru cohorta de invitaţi la „Ziua comunei Vlăsâneşti”.
Ce s-a întâmplat la Vlăsâneşti cu pretinsa sărbătoare a Centenarului Unirii nu trebuie să ne mire. Guvernul PSD face tot ce-i stă în putinţă să compromită această sărbătoare naţională. Probabil că acesta este preţul plătit ungurilor pentru votul UDMR-ului în Parlament.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dumnezeu cu mila!
Horoscopul săptămânii 20 - 26 august 2018
Bancul săptămânii: Dorinţa poliţistului rutier
Catrenul săptămânii: Dilemă
ion Mamaische
Maestrul Ioan Cobâlă omagiat pentru a doua oară la Păltiniş
Ioan Rotundu
Şleahta social-democraţilor pe scena de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Carmen Dan a refuzat să spună dacă a discutat cu Viorica Dăncilă în ziua protestului Diasporei
PSD se mai poate salva doar prin sacrificarea președintelui său!
Mai multe organizații civice au sesizat DIICOT după ce Liviu Dragnea a susținut că a fost vizat de o tentativă de asasinat,
cerând începerea începerea urmăririi penale in rem pentru comiterea faptei de atentat care pune în pericol siguranţa naţională. De asemenea, organizațiile le cer procurorilor să stabilească dacă șeful PSD și iubita sa, Irina Tănase, sunt pasibili de a fi săvârşit fapta de nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale.
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unjirii - Comuna George Enescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă