Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2200
De la 07 Ianuarie 2003
124628926
Decizie a Curtii Europene de Justitie:

Toti consumatorii de energie electrica si gaze naturale vor trebui sa fie informati din timp despre motivele si conditiile oricarei majorari de preturi

  • 23 October 2014, 23:00
Curtea Europeana de Justitie a luat o decizie care va trebui aplicata obligatoriu in orice stat membru al Uniunii Europene. "Consumatorii aprovizionati cu energie electrica si cu gaze naturale care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare trebuie sa fie informati in timp util, inainte de intrarea in vigoare a oricarei majorari de preturi, cu privire la motivele, la conditiile si la intinderea acestei majorari", se arata intr-un comunicat de presa al Curtii. Altfel spus, nicio scumpire nu va mai putea avea loc fara o informare prealabila a consumatorilor asupra motivelor care stau la baza unei astfel de decizii.
Hotararea Curtii Europene de Justitie a fost luata in urma rezolvarii a doua litigii in care a fost implicata Germania. Curtea arata ca prin faptul ca nu prevede informarea clientilor, reglementarea germana este contrara Directivelor 2003/54 "energie electrica" si 2003/55 "gaze naturale".
Curtea Federala germana este sesizata cu doua litigii intre clienti aprovizionati cu energie electrica si cu gaze naturale si furnizorii acestora cu privire la mai multe majorari de preturi practicate intre 2005 si 2008. Acesti clienti, care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare (clienti supusi tarifarii standard), apreciaza ca majorarile in cauza sunt excesive si intemeiate pe clauze ilegale.
Reglementarea germana in vigoare la data faptelor stabilea conditiile generale ale contractelor incheiate cu consumatorii si le integra direct in contractele incheiate cu clientii supusi tarifului standard. Aceasta permitea furnizorului sa modifice unilateral preturile energiei electrice si ale gazelor naturale fara a arata motivul, conditiile si intinderea modificarii, garantand insa in acelasi timp informarea clientilor cu privire la respectiva majorare a tarifelor si libertatea acestora de a denunta eventual contractul.
Raspunzand la intrebarile adresate de Curtea Federala germana, Curtea de Justitie constata, in hotararea pronuntata joi, ca Directiva 2003/54 "energie electrica" si Directiva 2003/55 "gaze naturale" se opun unei reglementari nationale (precum reglementarea germana in discutie in speta) care stabileste continutul contractelor de furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale incheiate cu consumatorii care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare si care prevede posibilitatatea furnizorilor de a modifica tariful acestei furnizari, fara a garanta insa informarea in timp util a consumatorilor, inainte de intrarea in vigoare a modificarii, cu privire la motivele, la conditiile si la intinderea acesteia.
Curtea arata in special ca cele doua directive obliga statele membre sa garanteze un nivel ridicat de protectie a consumatorilor in privinta transparentei referitoare la conditiile contractuale.
Curtea statueaza ca, pe langa dreptul de a denunta contractul (drept prevazut de directive in caz de modificare a pretului), clientii trebuie de asemenea sa fie abilitati sa conteste o astfel de modificare.
Pentru a putea beneficia pe deplin si in mod real de aceste drepturi si pentru a lua, in deplina cunostinta de cauza, o decizie referitoare la o eventuala denuntare a contractului sau la contestarea modificarii pretului furnizarii, clientii care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare trebuie sa fie informati in timp util, inainte de intrarea in vigoare a modificarii, cu privire la motivele, la conditiile si la intinderea acesteia.
Raspunzand la cererea de a restrange la maxim consecintele financiare ale hotararii, Curtea respinge aceasta cerere si, prin urmare, refuza sa limiteze efectele in timp ale hotararii sale. In aceasta privinta, Curtea observa in special ca nu s-a demonstrat ca repunerea in discutie a unor raporturi juridice care si-au epuizat efectele in trecut ar bulversa retroactiv intreg sectorul furnizarii energiei electrice si a gazelor naturale din Germania. In consecinta, interpretarea Directivelor 2003/54 si 2003/55 se aplica tuturor modificarilor tarifare intervenite pe durata aplicarii directivelor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dulceata de prune
Bancul zilei : Evenimentul din tunel
Horoscopul zilei
ASUR: Curtea de Conturi trebuie sa se sesizeze in problema finantarii continue a bisericilor din Fondul de rezerva bugetara
Ungaria planuieste un impozit care scandalizeaza companiile din domeniul internetului
Traian Basescu: Nu imi prelungesc mandatul cu nici macar o ora
Dupa ce mi se termina mandatul devin membru PMP
DNA: Fostul sef SPP Dumitru Iliescu este urmarit penal, in dosarul Hrebenciuc - Sova
Ungaria: Viktor Orban vrea sa puna taxa pe sapun si sampon
Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, decorat de presedintele Traian Basescu
Victor Ponta foloseste imaginea Simonei Halep si a lui Arnold Schwarzenegger intr-un clip electoral difuzat la RTV
Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor
Este urmarit penal pentru constituire de grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani
Cererea ANI de preschimbare a termenului din dosarul lui Klaus Iohannis, judecata luni
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Cu greutate de Plumb, promisiunile ministrului Muncii se vor da la fund după alegeri
De ce a plecat vânăt la faţă Portariuc din şedinţa CLM
Centrul de la Stăuceni, vizitat de către ministrul Rovana Plumb
„Fa Doino” pară n-ai fi din Coşula?!
Ioan Rotundu
Sistemul sofisticat prin care Viorel Hrebenciuc urma sa fie recompensat pentru retocedarea a 43.000 de hectare de padure
Firme controlate de off-shore-uri din Cipru
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog