Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Decese
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3631
De la 07 Ianuarie 2003
123154879

pnl

Mesajul primarului Cătălin Mugurel Flutur către botoşăneni, cu prilejul Zilei Naţionale a României

  • 30 November 2008, 23:00

Onorabili botoşăneni,
Ziua Naţională a României îmi oferă prilejul ca pe lângă felicitările protocolare care se transmit în astfel de împrejurări, să vă fac cunoscute câteva din gândurile care mă frământă legate de acest eveniment. Botoşaniul nostru drag este printre puţinele oraşe din ţară care se pot mândri cu o încărcătură istorică ce nu numai că impune respect, dar trezeşte şi vădite sentimente de invidie. Evenimentele care au precedat formarea României moderne au avut în mijlocul lor şi Botoşaniul, care a participat din plin şi cu toate resursele umane şi financiare la înfăptuirea lor. Nu pot să evoc eroismul botoşănenilor şi jertfa umană de care au dat dovadă în Primul Război Mondial, fără a nu aminti principalele momente din istoria ţării, la care botoşănenii au răspuns cu prezent prin faptele cu care astăzi noi ne mândrim.
Despre implicarea botoşănenilor în Revoluţia de la 1848, eveniment istoric deschizător de drumuri spre o Românie ce părăsea epoca medievală pentru a păşi în cea modernă, stau mărturie documentele aflate în Arhivele Statului din Iaşi. Arhivele din Iaşi şi Bucureşti sunt pline de documente care atestă importanţa şi rolul jucat de înaintaşii progresişti botoşăneni în înfăptuirea Unirii la 1859. Boieri şi intelectuali de frunte botoşăneni au demonstrat că sunt unionişti de forţă, înscriind Botoşaniul într-un mod glorios ca fervent participant la înfăptuirea celui mai important eveniment din istoria de până atunci a Principatelor Române.
Adevărata dovadă de dragoste pentru ţară aveau s-o demonstreze botoşănenii în Războiul de Independenţă din 1877. Un document din 15 mai 1877 consemna cum comunitatea botoşăneană s-a mobilizat pentru a-i ajuta pe ostaşii plecaţi să-şi jertfească ce fiecare dintre noi avem mai scump: viaţa. „…întrunindu-se subsemnatele dame din Botoşani la concetăţeanca noastră, d-na Catinca Buzdugan, pentru ca să formăm un comitet executiv, care să primească cu îngrijire banii şi obiectele ce se vor oferi de cătră filantropii de ambele sexe, în ajutorul ostaşilor noştri răniţi…” stă consemnat în documentul în cauză, iar regina Elisabeta a lăudat iniţiativa luată la Botoşani.
În acest context istoric Botoşaniul a intrat din nou în luptă, de această dată pentru împlinirea uni ideal care ne urmărea de secole: întregirea neamului prin formarea României Mari. În 1916 a sunat ceasul mântuirii noastre. Ne-am înţeles şi de această dată ursita şi am purces să ne jertfim, pentru ca din obida noastră să se izvodească fericirea naţiei.
Duşmanul a fost numeros, iar luptele din iarna lui 1916-1917 au fost cumplite. Botoşănenii au căzut cu miile, atât răpuşi de bolile care se răspândiseră printre ostaşi cât şi sub gloanţele inamicului. Ne-a mântuit credinţa în ideal, pentru că botoşănenii, ca toţi românii, n-au plecat singuri la luptă, ci însoţiţi de puterea credinţei şi ocrotiţi de Bunul Dumnezeu.
Botoşaniul s-a înscris cu o contribuţie majoră la războiul reîntregirii ţării din 1916 – 1918, exprimată în prezenţă militară masivă – Regimentele 37 infanterie „Alexandru cel Bun”, Regimentul 8 Vânători Botoşani, Şcoala pregătitoare de ofiţeri de rezervă de infanterie, Şcoala de piloţi şi observatori aerieni. Pulberăria şi Fabrica de proiectile. Ca jertfă, împreună cu dorohoienii, s-au consemnat 7.269 de morţi, 1.260 invalizi de război, 10.277 copii orfani de război, 6.543 văduve de război, 2.297 dispăruţi în război. Între aceste cifre seci se află tinereţea ostaşilor botoşăneni lăsată pe câmpul de luptă.
Spre memoria LOR mă duce acum gândul, LOR trebuie să le acordăm cinstea cuvenită, pe EI trebuie să-<.b>I pomenim şi în numele LOR să ne bucurăm că la 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, s-a desăvârşit ultimul act de împlinire a dorinţei neamului românesc.
Pentru botoşăneni, grandiosul monument ce domină Piaţa 1 Decembrie 1918 din centrul vechi al municipiului Botoşani, intitulat „Compania de mitraliere maior Ignat în atac” este memoria vie a celor care s-au jertfit şi pe care avem datoria să nu-i uităm, iar făclia aprinsă într-u pomenirea lor să ţinem aprinsă şi s-o predăm de la o generaţie la alta.
Onorabili botoşăneni,
Ca primar al Botoşanilor, a evoca importanţa Zilei Naţionale a României, îmi dă o stare de adâncă emoţie. Mă simt strivit de istoria evenimentelor la care oraşul nostru a fost părtaş pentru ca împlinirea lor să fie trebuitoare neamului, dar în acelaşi timp mă simt mândru că, prin votul lor, botoşănenii de azi mi-au încredinţat dificila misiune de-ai reprezenta în toate împrejurările şi momentele vieţii lor comunitare.
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, din adâncul sufletului şi cu toată sinceritatea doresc botoşănenilor să aibă parte numai de bucurii, de sănătate şi de a-şi petrece sărbătorile Crăciunului şi de Anul Nou în familie, dominaţi de liniştea şi pacea spiritului creştin. La mulţi ani!

Cătălin Mugurel Flutur
Primarul Botoşanilor


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CCLIII)
(Ioan Rotundu)
Botoşănenii „prin viroage şi coclauri”, spre Marea Unire din 1918
Şi-au condus colegul pe ultimul drum
Botoşănenii, interesaţi de Secţia de Artă
Trei preşedinţi de secţii de votare înlocuiţi
Nemţii vor să pună la treabă vântul de la Bucecea
Fratele unui candidat a ajuns membru într-o comisie de votare
Horoscop
Medicii şi avocaţii, răii platnici la fondul de sănătate
Zile grele pentru patronul Debeli
Profesoara porcoasă la vorbă şi mânioasă în fapte
Autorităţile şi-au dat votul fiecare cu câte o speranţă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog