Expoziţia a fost organizată cu prilejul inaugurării de către Editura Agata a Centrului de Informare Culturală, directorul editurii, ec. Ioan Istrati, ţinând să marcheze evenimentul printr-o bogată suită de acte culturale. Prof. Gheorghe Median, memorialist în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani, a adus în actualitate o excelentă care de poveşti pentru elevii de şcoală, scrisă la 1907 de două mari personalităţi ale învăţământului botoşănean: Gabriela Leonardescu şi Natalia Adamiu, cartea fiind intitulată „Povestiri alese pentru şcolari”. . Cartea cuprinde trei povestiri cu caracter educativ destinate elevilor de şcoală primară.
După cum a remarcat chiar Prof.dr. Lucia Olaru Nenati,. povestirile au o valoare educativă de excepţie şi au apărut într-o perioadă când scrierile şcolare se aflau încă la începuturi. Este meritul prof. Median că a redescoperit aceste scrieri şi le-a readus în actualitate, mai ales că autoarele sunt două botoşănence de marcă.
Prof. istoric Ionel Bejenaru a prezentat volumul semnat de Nicolae Virgil Sandu şi intitulat „Din preocupările unui botoşănean”. Volumul este o înmănunchere a a comentariilor pe care autorul le-a publicat de-as lungul a peste 15 ani în presa locală postdecembristă. Majoritatea acestor scrieri au văzut lumina tiparului în publicaţiile Jurnalul. Prof. Ionel Bejenaru dar şi prof.dr. Luicia Olaru Nenati au

Cunoscutul jurnalist de radio Corneliu Filip şi-a mai adăugat un volum la zestrea de cărţi cu caracter de cronică a vremurilor şi călătorie scrise până acum. Intitulat „Marea schimbare”, volumul a fost prezentat într-o manieră de adevărat critic literar de către prof. Georgică Manole. S-a accentuat faptul că volumul surprinde viaţa noastră zbuciumată şi dezorientată postdecembristă, personajele având roluri bine definite şi care acţionează după tiparele cunoscute nouă din realităţile trăite.
Prof. Cezar Vasilescu şi-a prezentat singur romanul poliţist „Enigma”. A făcut-o în detaliu, neinspirat, dezvăluind enigma romanului, ceea ce n-a mai trezit un interes deosebit pentru participanţi. De reţinut că romanul are şi o accentuată tentă erotică.
Nu-mi dau seama dacă o astfel de abordare se potriveşte cu statutul său de profesor în activitate, dar ştiu că este la modă în momentul de faţă un curent literar de promovare a erotismului în forme chiar vulgare, ca să nu le spun grosolane, bădărane. Acest curent îl întâlnim şi la o serie de poeţi locali, unii cu pretenţie de repere valorice în domeniu. Acţiunea de ieri, organizată de Ioan Istrati, directorul Editurii Agata, a fost una deosebită şi prin faptul că ea s-a dorit a marca şi marea sărbătoare a românilor „Ziua Naţională a României”.
Prof. dr, Lucia Olaru Nenatri a sintetizat întregul eveniment, integrându-l excelent într-un preambul cultural al sărbătorii de astăzi.
Ioan Rotundu