Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9044
De la 07 Ianuarie 2003
118488270

Botoşani: Eveniment cultural de prim rang la Editura Agata

  • 30 November 2011, 23:00

Ieri după amiază, la sala Editurii Agata situată în Centrul Istoric al Botoşanilor, au avut loc o serie de evenimente culturale de prim rang. Mai întâi a fost deschisă expoziţia de fotografie intitulată „Botoşanii care se duc…” Fotografiile au fost preluate dintr-un album realizat la 1927 de către două mari personalităţi culturale ale acelor vremuri: Al. Ghiorghiu şi Marcel Olinescu.
Expoziţia a fost organizată cu prilejul inaugurării de către Editura Agata a Centrului de Informare Culturală, directorul editurii, ec. Ioan Istrati, ţinând să marcheze evenimentul printr-o bogată suită de acte culturale. Prof. Gheorghe Median, memorialist în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani, a adus în actualitate o excelentă care de poveşti pentru elevii de şcoală, scrisă la 1907 de două mari personalităţi ale învăţământului botoşănean: Gabriela Leonardescu şi Natalia Adamiu, cartea fiind intitulată „Povestiri alese pentru şcolari”. . Cartea cuprinde trei povestiri cu caracter educativ destinate elevilor de şcoală primară.
După cum a remarcat chiar Prof.dr. Lucia Olaru Nenati,. povestirile au o valoare educativă de excepţie şi au apărut într-o perioadă când scrierile şcolare se aflau încă la începuturi. Este meritul prof. Median că a redescoperit aceste scrieri şi le-a readus în actualitate, mai ales că autoarele sunt două botoşănence de marcă.
Prof. istoric Ionel Bejenaru a prezentat volumul semnat de Nicolae Virgil Sandu şi intitulat „Din preocupările unui botoşănean”. Volumul este o înmănunchere a a comentariilor pe care autorul le-a publicat de-as lungul a peste 15 ani în presa locală postdecembristă. Majoritatea acestor scrieri au văzut lumina tiparului în publicaţiile Jurnalul. Prof. Ionel Bejenaru dar şi prof.dr. Luicia Olaru Nenati au pozaapreciat scrierile ca un exemplu de atitudine civică care ar trebui urmat de câţi mai mulţi dintre noi.
Cunoscutul jurnalist de radio Corneliu Filip şi-a mai adăugat un volum la zestrea de cărţi cu caracter de cronică a vremurilor şi călătorie scrise până acum. Intitulat „Marea schimbare”, volumul a fost prezentat într-o manieră de adevărat critic literar de către prof. Georgică Manole. S-a accentuat faptul că volumul surprinde viaţa noastră zbuciumată şi dezorientată postdecembristă, personajele având roluri bine definite şi care acţionează după tiparele cunoscute nouă din realităţile trăite.
Prof. Cezar Vasilescu şi-a prezentat singur romanul poliţist „Enigma”. A făcut-o în detaliu, neinspirat, dezvăluind enigma romanului, ceea ce n-a mai trezit un interes deosebit pentru participanţi. De reţinut că romanul are şi o accentuată tentă erotică.
Nu-mi dau seama dacă o astfel de abordare se potriveşte cu statutul său de profesor în activitate, dar ştiu că este la modă în momentul de faţă un curent literar de promovare a erotismului în forme chiar vulgare, ca să nu le spun grosolane, bădărane. Acest curent îl întâlnim şi la o serie de poeţi locali, unii cu pretenţie de repere valorice în domeniu. Acţiunea de ieri, organizată de Ioan Istrati, directorul Editurii Agata, a fost una deosebită şi prin faptul că ea s-a dorit a marca şi marea sărbătoare a românilor „Ziua Naţională a României”.
Prof. dr, Lucia Olaru Nenatri a sintetizat întregul eveniment, integrându-l excelent într-un preambul cultural al sărbătorii de astăzi.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura nzilei
Bancul zilei: Sughiţul călugăriţei
Reţeta zilei: Tort de lenţ
Vf. Câmpului: “NEAMUL ROMÂNESC ÎNTREG”
Botoşaniul literar- lumini şi umbre...
De la agonie la extaz. O fereastră deschisă culturii.
Alocare bugetara 2012 pentru reabilitarea drumului Botoşani – Suceava
Botoşani: Biblioteca “Mihai Eminescu”, la ceas aniversar
Olli Rehn: Următoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro
Germania subestimează pericolele
FMI nu are de unde să obţină resursele pentru a sprijini Italia
Rata şomajului din Germania a scăzut la 6,4% in noiembrie
cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani
CSM a cerut Inspecţiei Judiciare sa verifice protocolul încheiat de Asociaţia Procurorilor şi PSD
CEDO salvează onoarea judecătoarei Bârsan
DNA a violat imunitatea soţilor Bârsan
Zile de sărbătoare pentru românii de pretutindeni
Ovidiu Portariuc a depus jurământul de consilier municipal
Protestul din Parcul Tineretului, o treabă ţşigănească
Botoşani: CJ şi-a făcut firmă după modelul fostelor economate ale PSD
Brazii se vând anul acesta în Parcarea de la Modarom
Primarul Flutur ne oferă Târg de produse tradiţionale
În loc de subvenţii, Mediu le-a oferit fermierilor agricole amenzi demolatoare
Firmele vor fi constrânse să urmărească sănătatea angajaţilor
Investigaţiile RMN se vor face contra-cost
Sindicatul ia apărarea profesorilor mituiţi la Bac
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă