Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10212
De la 07 Ianuarie 2003
118489438

Botoşani: Iulian Vlas, cel mai ales şi revocat viceprimar din judeţ

  • Ioan Rotundu
  • 31 January 2016, 23:00

Despre modul în care Sorin Gânga (foto 1), primarul comunei Văculeşti încalcă cu nonşalanţă legile şi hotărârile judecătoreşti sunt pline ediţiile online ale Jurnalului. Vineri, 29 ianuarie, primarul Gânga a reuşit un record în încălcarea legilor. În toamna anului 2014 viceprimarul Corneliu Tudoruţă a decedat. În februarie 2015, consilierii locali l-au ales viceprimar pe fostul primar liberal Iulian Vlas.
Numai că primarul nu l-a dorit, aşa că a depus „eforturi” şi a creat o nouă majoritate în Consiliul Local reuşind revocarea lui iulian Vlas. Liberalul nici n-a apucat să stea măcar un minut pe scaunul de vice primar fiind imediat revocat, trădătorul majorităţii deţinută de liberali în CL Văculeşti fiind consilierul Viorel Damache. Duşman declarat al PSD, peste noapte Danache a trecut în tabăra lui Gânga fără a da vreo explicaţie celor din PNL.
În locul lui Vlas a fost ales viceprimar Constantin Diaconescu (foto 2), consilier PSD. Vlas a contestat hotărârea CL şi a câştigat procesul. Numai că primarul Gânga a aruncat la coşul de hârtii hotărârea judecătorească. Prefectura Botoşani i-a trimis o adresă prin care l-a somat să respecte hotărârea judecătorească de repunere a lui Vlas în postul de vice primar. De patru luni de zile primarul Gânga a tot amânat să intre în legalitate. Sfătuit de către prefectul PSD Costică Macaleţi că poate avea consecinţe penale prin nerespectarea hotărârii judecătoreşti, vineri, 29 ianuarie, primarul a convocat o şedinţă CL şi a supus la vot un proiect de hotărâre prin care l-a revocat din funcţia de viceprimar pe Constantin Diaconescu şi l-a repus pe Iulian Vlas.
Dar imediat a urmat un alt proiect de hotărâre prin care Vlas era revocat din funcţia de viceprimar şi repus în funcţie vechiul Constantin Diaconescu. Un abuz clar şi cras al primarului care a sfidat legea într-un mod greu de imaginat pentru oamenii normali.
Cum de consilierii locali au votat astfel de hotărâri care sunt total ilegal? Funcţia de viceprimar se alege cu două treimi din voturile consilierilor locali. Primarul Gânga nu avea acest număr de voturi. Îi mai trebuia unul. Şi l-a găsit cu ajutorul şefului de post Sorin Gutău. Poliţistul a participat la respectiva şedinţă CL pentru a prezenta un raport legat de starea de ordine şi pază din comuna Văculeşti.
Când s-a pus problema revocării din nou din funcţia de viceprimar a lui Vlas, Gutău a ieşit din sală şi i-a făcut semn consilierului liberal Radu Amarghioalei să-l urmeze. După ce ambii au revenit în sala de şedinţă. Amarghioalei a votat împotriva colegului său de partid Vlas şi pentru interesul primarului PSD Sorin Gânga. Aici sunt necesare câteva explicaţii. Anul trecut, în toamnă, poliţistul Gutău a fost umilit de primarul Gânga în faţa şefului său venit de la Botoşani, comisarul şef Mihai Bunduc prin a-i fi denigrată activitatea de poliţist.
Gânga a recurs la acest mijloc pentru că soţia poliţistului, Lăcrămioara Gutău, anunţase că va candida la funcţia de primar din partea PNL, ceea ce-l cam speriase pe Gânga, aşa că a luat pozamăsuri de discreditare a familiei Gutău.
Apoi, Gânga a realizat că nu Lăcrămioara Gutău este periculoasă pentru funcţia sa ci liberalul Iulian Vlas. Aşa că s-a înţeles cu preşedintele interimar al PNL, deputatul Costel Şoptică, să rămână candidatul PNL Lăcrămioara Gutău şi nu Iulian Vlas, fostul primar şi mult revocatul viceprimar. În noua situaţie creată, primarul şi-a îmbunătăţit relaţia cu poliţistul şi nevastă-sa, unindu-şi efortul cu aceştia pentru a-l demola pe Vlas. Ca recompensă, primarul i-a promis Lăcrămioarei Gutău că dacă el rămâne primar, ea va fi viceprimar.
La rândul său, Lăcrămioara Gutău, pentru a-l demola pe Vlas, colegul său de partid, l-a atras de partea sa pe consilierul liberal guguştiuc Radu Amarghioalei. I-a promis acestuia că ea va ieşi primar iar pe el îl va face viceprimar. Iar Amnarghioalei, cu putinţică putere de înţelegere politică , a căzut în capcană. Aşa că vineri a votat împotriva lui Vlas şi în favoarea primarului PSD cu gândul că după alegerile din 5 iunie el va fi viitorul viceprimar.
Ce nu ştie Amarghioalei şi-i spun acum este că Lăcrămioara Gutău n-are cum câştiga funcţia de primar aşa că el nu va fi niciodată viceprimar. Iar dacă prin absurd Gutău ar câştiga funcţia de primar, viceprimarul este ales de consilieri şi iarăşi nu are nicio şansă să fie ales pentru că imaginea lui în comună este una de om săritor, harnic dar cu potenţial intelectual scăzut.
Dar nici Lăcrămioara Gutău n-are nicio garanţie că dacă-l scoate primar din nou pe Gânga ea va fi viceprimar. Gânga va avea grijă să obţină o majoritate confortabilă în CL iar viitorul viceprimar va fi tot Constantin Diaconescu. Gutău este gâsculiţa care va fi folosită atât cât va fi nevoie, după care va fi penită cu tot cu soţ şi trimişi la plimbare din comuna Văculeşti.
Jocul lui Gânga are binecuvântarea preşedintelui interimar al P?NL, deputatul Costel Şoptică pentru că firmele deputatului are promise toate investiţiile pe următorii patru ani, aşa cum le-a avut şi pe cele din anteriorii patru ani de sub mandatul lui Gânga.
Sincer să fiu, îmi este milă de văculişteni că au încăput pe mâna unei grupări politice mafiote şi transpartinice care le va bloca dezvoltarea pentru cel puţin patru ani de acum înainte.
Iar ca final, potrivit legii, poliţistul Sorin Gutău n-are voie să facă politică. Pe el cine-l pune la punct?
Până la alegerile din 5 iunie primarul Sorin Gânga are timp să calculeze cât va plăti lui Vlas cu titlu de salariu din februarie 2015 şi până vineri, cu tot cu penalizări. Iar alături de consilierii care au votat măgăriile sale să calculeze cam cât vor avea de plată fiecare că doar n-o să fie suportată din bugetul local plata salariului pentru Iulian Vlas cât primarul nu l-a voit viceprimar în funcţie. Un precedent în acest sens s-a creat la Primăria Copălău unde consilierii plătesc din buzunarul lor leafa viceprimarului pe care nu l-au lăsat să-şi exercite atribuţiunile precum acum la Văculeşti.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Botoşani: Mare bal mare organizat de baronul social-democrat de Hudeşti
Valeriu Zgonea cere reluarea dezbaterilor privind Codul Penal si de Procedura Penala,
dupa criticile CE din raportul MCV
Gabriel Oprea: Procurorul general are rang de ministru; in anumite conditii, are anumite misiuni importante
Florin Piersic, dupa ce PSD s-ar fi aratat interesat sa il propuna candidat la parlamentare:
Nu ma intereseaza politica, la politicieni nici nu le spun multumesc, ca n-am de ce
Astronomii babilonieni, primii care au folosit "o geometrie foarte sofisticata"
„Jupânul” Marian Petrache vrea capul lui Flutur
Ioan Rotundu
CJ Botoşani: Raportul de activitate al consilierului judeţean Marius Bogdan
Dacian Ciolos discut aazi cu liderii partidelor parlamentare despre modificarea legii alegerilor locale
Un comisar european sustine "taxa europeana pe benzina" propusa de
Germania pentru a acoperi finantele necesare crizei refugiatilor
Politia germana "ar trebui sa impuste imigranti", sustine lidera unui partid populist
Horoscopul zilei de 30.01.2016
Bancul zilei: Starea de disperare
Reţeta zilei: Supă cremă de sparanghel
Lumea lu' Rotundu: Ziua Unirii la Darabani
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 29.01.2016
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă