Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1865
De la 07 Ianuarie 2003
108538506

Botoşani: Mai poate avea viitor Staţiunea Popăuţi? (IV)

  • Ioan Rotundu
  • 31 May 2013, 23:00

Cu este şi firesc din partea unor oameni de ştiinţă, cei cdre au efectuat controlul la Staţiunea Poipăuţi, au stabilit şi concluziile finale, concluzii care au fost depuse pe masa preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvic Bucureşti e pentru a decide.
În primul rând controlorii au constatat că în cea mai mare parte păşunile Staţiunii au ajuns a fi concesionate în scopul de a se obţine o parte din banii necesari pentru salarii. Numai că, aşa cum am arătat, concesionarul Ionică Nechifor (foto) are datorii către Staţiune de peste 15.000 lei iar actualul director Marian Florea, amicul său, şi-a retras din instanţa de judecată orice pretenţie băbească faţă de Ionică Nechifor.
Apoi, controlul a stabilit că aceste contracte de concesiune n-au avut aprobarea Academiei, motiv pentru care vor trebui reziliate. Când a luat act de concluzia Comisiei de control., Nechifor a schimbat tactica şi a încercat o manipulare din prietenul său director ca să fie reziliate doar contractele celorlalţi concesionari nu şi ale sale.
În fond, iată care este miza patrimonială pentru care se încearcă a se pune stăpânire pe Staţiunea Popăuţi:
Staţiunea administrează 1.163,30 ha din care 589,72 în proprietate şi 573,58 domeniu public. Din toată suprafaţa, 329 ha sunt păşune, motivul de bătălie între oierii din zonă.
Terenul arabil al Staţiunii este lucrat în asociere sau cu forţele proprii, utilajele din dotare, deşi nu dintre cele mai moderne, putând asigura desfăşurarea lucrărilor agricole în condiţii optime, fapt pentru care controlorii l-au lăudat pe fostul director Ilie Chiorăscu. Ca dovadă că utilajele Staţiunii nu sunt chiar de aruncat, au fost solicitate şi folosite în interes personal şi de Ionică Nechifor, fără însă a achita plata facturilor pentru prestaţiile de care a beneficiat.
În schimb, deşi oile şi caprele din gestiunea proprie sunt sănătoase dar slab alimentate, activităţile de cercetare aflate în derulare nu sunt corelate cu nevoile reale ale crescătorilor de oi karakul de Botoşani.
Cum cercetarea este o problemă care ţine de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, care coordonează munca de cercetare şi stabileşte tematica, se pare că la nivel de Academie s-a produs o ruptură între nevoile reale ale crescătorilor de animale şi programele de cercetare menţinute din anii anteriori ori nou aprobate.
Sub acest aspect., Asociaţia Moldoovis, prin vocea preşedintelui Ionică Nechifor, are dreptate când susţine că Staţiunea face cercetări în direcţii care nu au corespondenţă în nevoile reale ale crescătorilor de oi şi capre. Controlul a mai pus în evidenţă faptul că „Directorul unităţii, dr. Florea Marian se bazează pe sprijin şi presiuni din afară – ACO Moldoovis, Consiliul judeţean şi nu se consultă în deciziile pe care le ia cu persoanele responsabile din u8nitate.”
Este limpede că actualul director Marian Florea, ajuns în fruntea Staţiunii cu sprijinul politic al lui Ionică Nechifor, are alte gânduri cu viitorul Staţiunii şi nu este interesat de redresarea economică a acesteia şi consolidarea muncii de cercetare pentru viitor.
Dealtfel, toată lumea este de acord, salariaţi şi cei care au efectuat controlul, că directorul Florea este doar o punte între fostul director Ilie Chiorăscu şi viitorul Ionică Nechifor, care speră ca până la toamnă să preia conducerea Staţiunii. Concluzia controlorilor este extrem de edificatoare: „Există tendinţa din partea ACO Moldoovis cât şi a Consiliului judeţean Botoşani de a se imixtiona brutal în activitatea SCDCOC Popăuţi – Botoşani şi sub motivaţia că doresc sprijinirea acestei unităţi să o acapareze prin înlăturarea unei părţi a personalului de la cercetare, economic şi dezvoltare. Există interese din afara SCDCOC Popăiuţi de a pătrunde şi de a administra (acapara) patrimoniul de care această unitate dispune.”
În ce-l priveşte pe noul director, poziţia sa, mai bine zis misiunea sa la Staţiune a fost definită de către controlori astfel: „Noul director al unităţii dr. Florea Marian se află sub influenţa ACO Moldoovis şi Consiliul judeţean.”
Şi ca să nu mai fie dubii cu privire la modul în care lucrează proaspătul director , în Nota de constatare s-a consemnat fără posibilitate de interpretare: „Din discuţiile avute cu salariaţii unităţii şi din cele constatate de către comisie, comunicarea între D-ul director dr. Florea Marian şi salariaţi lipseşte şi acest lucru se datorează într-o măsură covârşitoare directorului.”
Pe ansamblu, comisia a stabilit că patrimoniul funciar, genetic şi profesional al Staţiunii, cu un colectiv de cercetători de bună calitate nu se află într-o situaţie disperată, există realizări privind progresul genetic la rasa karakul de Botoşani şi se poate redresa financiar foarte repede cu condiţia de a se exploata întreg potenţialul funciar şi de producţie
Dacă Academia va ţine cont de concluziile comisiei şi nu va accepta nicio influenţă politică, cum a acceptat în cazul Florea, noul director desemnat legal va trebui să fie din interiorul SCDECOC Popăuţi şi nu din afara unităţii, adică nu Ionică nNechifor.
Închei aici ciclul de articole despre modul în care se încearcă acapararea patrimoniului Staţiunii şi am făcut aceste dezvăluiri pentru că sunt de un larg interes public, Staţiunea fiind un brand judeţean important, rasa de oi karakul de Botoşani fiind o mândrie a judeţului iar Staţiunea însăşi este o comoară, nu judeţeană, ci naţională ea fiinţând de peste 100 de ani, fiind cea mai veche Staţiune de profil din România.
Nu pot, şi nu putem asista pasivi la jefuirea uneia dintre unităţile de frunte pentru imaginea dar şi istoria judeţului nostru şi trebuie să luăm atitudine faţă de jefuitori. „Patria este norodul nu tagma jefuitorilor” a rostit la vremea sa Tudor Vladimirescu, conducătorul pandurilor în mişcarea populară de la 1821.
În curând voi reveni cu un ciclu de articole despre asociaţiile crescătorilor de animale, necesitatea legică a înfiinţării acestora, modul în care îşi asigură finanţarea şi lupta dintre ele pentru a deţine supremaţia, totul pornind de la controlul milioanelor de euro cu titlu de subvenţie la animale şi păşune.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: La poarta paradisului comunist
Gyorgy Frunda vrea ca limba maghiară să devină limbă regională
Reforma Schengen: statele europene vor putea reintroduce controale la frontieră
Rusia învinsă la Chişinău
cel de-al doilea stat românesc revine la stabilitate
Ministrul Nicolaescu este preocupat de "limbilor minoritare" vorbite în spitale
Şomajul atinge un nou record in Zona Euro
Seful Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat preventiv 29 de zile
Procurorul Daniel Morar vrea să demisioneze din magistratură
Comunicat de presă – Modern Calor
Alune americane
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă