Ieri, prefectul Cristian Roman a anunţat că au apărut primele concluzii ale verificărilor făcute de Corpul de Control al ANCPI. Această structură a propus sesizarea organelor de ancheta penală, vizaţi fiind câţiva angajaţi ai Oficiul de Cadastru Botoşani. Valurile făcute de prefectul judeţului Botoşani au tulburat rău apele de la oficiul botoşănean.
„Din 80 de documentaţii pe care le-am trimis noi la verificare colegilor de la ANCPI numai patru documentaţii au fost identificate atât în registru, cât şi în evidentele contabile. Evidenţa acestor ridicări topografice care sunt strict obligatorii la autorizaţiile de construcţii a început doar din 13 iulie 2009, atunci când a sesizat chiar directorul OCPI, până la aceasta dată evidenţa a fost ţinută într-un format analogic, scris de mână şi înregistrările au fost ţinute sporadic şi incomplet. Avizarea acestor documentaţii s-a făcut într-o manieră aleatorie, fără să fie o procedură de repartizare a documentelor pentru această activitate. Avizele nu au fost date doar de cele trei persoane care aveau atribuţii în acest sens, au fost date şi de alţi angajaţi care nu au absolut nici o treabă”, a declarat prefectul judeţului Botoşani.
O alta neconformitate descoperită vizează existenţa în cadrul OCPI a unei comisii de autorizare a persoanelor fizice şi juridice care pot să realizeze lucrări şi să verifice lucrări de specialitate în domeniul cartografiei, cadastrului.
„În acest sens nu s-a respectat regulamentul aprobat prin ordin. Se mai arată în raportul Corpului de Control al ANCPI că majoritatea avizelor acordate nu au fost înregistrate în registru şi nu au fost tarifate de către instituţie, unele avize au fost înregistrate, dar chitanţa corespunzătoare avizului se referă la tarifarea unui alt beneficiar, existând chitanţe emise pentru tarife percepute unor beneficiari, fără ca avizarea să fie înregistrată în registru” a mai spus prefectul Cristian Roman.
Doar pentru cele 80 de avize înaintate Corpului de Control spre verificare dintr-un total de câteva mii reiese că s-a creat un prejudiciu de 11.180 lei. „În concluzie, Corpul de Control al preşedintelui ANCPI spune că există suspiciuni de comiterea unor infracţiuni de către angajaţii OCPI, motiv pentru care, la rândul lor, au propus sesizarea organelor de ancheta penală. Implicarea sau neimplicarea din cauza managementului defectuos a celor doi directori, fostul şi actualul, înseamnă că dosarul, devine de competenţa DNA”. a arătat Cristian Roman. (Lavinia Preda)