Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19737
De la 07 Ianuarie 2003
122879804

Editorial

Este Raluca Stâncescu o victimă a sistemului politic corup?

  • Ioan Eotundu
  • 28 February 2018, 23:00

Sunt mulţi cei care şi-au exprimat nedumerirea de cum a fost posibil ca un magistrat de top, ocupant al celei mai înalte funcţii din justiţia botoşăneană, aşa cum a fost Raluca Stâncescu în calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, să ajungă în compania unor persoane din lumea interlopă botoşăneană precum Cătălin Stavără şi să comită infracţiuni ce, în mod curent, sunt comise de persoane lipsite de responsabilitatea propriilor fapte, parvenite social şi lipsite de educaţie, de impostori pătrunşi în mediul politic etc.
Firesc, se pune întrebarea dacă societatea n-are şi ea vina ei că n-a dovedit vigilenţa necesară să prevină accederea unor astfel de persoane în funcţii din care pot influenţa în rău mersul societăţii şi încrederea cetăţenilor în instituţiile esenţiale ale statului cum sunt cele ale puterii judecătoreşti.
Să le luăm pe rând. Cum a fost posibil ca Raluca Stâncescu să decadă profesional şi moral, devenind membru activ şi chiar conducătorul unei grupări infracţionale? Ca să poată fi înţeleasă această abdicare a sa în mod conştient de la statutul de magistrat model la cel de infractor ordinar, este nevoie să facem o incursiune în originea sa socială şi al mediului social în care s-a format pentru viaţă.
Raluca Stâncescu este fiica fostului ofiţer de securitate Dan Stâncescu, acel ofiţer care devenise spaima botoşănenilor ajunşi în subsolul sediului Securităţii situat în Botoşani pe B-dul Mihai Eminescu, vizavi de parcul cu acelaşi nume.
Mama sa, din câte mi s-a spus de către cei care i-au cunoscut tinereţile, a fost una dintre femeile frumoase din Botoşani. Dan Stâncescu a cunoscut-o în împrejurări specifice muncii sale şi a folosit-o drept „surs㔠în obţinerea de informaţii de la persoanele intrate în atenţia Securităţii. Din „surs㔠i-a devenit nevastă.
Raluca, încă din copilărie a avut o viaţă lipsită de griji. Fată fr4umoasă, era cea mai curtată liceană. Viaţa sa a fost una libertină şi a avut tot ce şi-a dorit. După absolvirea facultăţii, graţie relaţiilor pe care tatăl său le avea în interiorul justiţiei botoşănene, care relaţii aveau şi ele cunoştinţe în forurile centrale, Raluca a acces în funcţia de procuror şi a promovat repede. Poate justificat, poate din gelozie profesională, foşti şi actuali colegi susţin că promovarea sa nu s-a datorat capacităţilor profesionale ci relaţiilor şi farmecului profesional.
Când a fost numită în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, am fost singurul din presa botoşăneană care am atras atenţia că investirea ei într-o astfel de funcţie importantă ridică multe semne de întrebare. Vocea mea fiind singulară, nesusţinută de restul colegilor din presă, n-a avut niciun ecou public.
Înţelepciunea populară, acest tezaur spiritual al poporului român făurit în secole de existenţă ca popor şi apoi naţiune ne oferă câteva poveţe de viaţă bazate pe observaţia socială: aşchia nu sare departe de trunchi; spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti; tună de-i adună, etc. În cazul nostru, Raluca a urmat în viaţă ceea ce a văzut în familie ca etică şi morală sociale.
Spunea ieri, Cristina Tarcea – preşedintele Înaltei Curţi, la şedinţa de bilanţ a DNA-ului, că fără morală nu se poate face drept şi dreptate în România. Analizată prin prisma faptelor sale, Raluca Stâncescu s-a dovedit lipsită de etică şi morală profesionale, ceea ce a afectat grav actul său de dreptate în înfăptuirea justiţiei.
Dar, revenind la etica şi morala sa însuşite pentru a păşi în viaţă, ei i s-a părut firesc să facă parte dintr-un anturaj al lumii interlope reprezentată de Cătălin Stavără, cum normal i s-a părut să-şi folosească funcţia şi farmecele personale pentru a-i racola în câmpul său infracţionale pe ofiţerii de poliţie despre care am scris vreme de două săptămânii.
Unii ofiţeri au scăpat cu calitatea de martori, mă refer la Dumitru Aioanei, Daniela Mironescu, alţii sunt inculpaţi şi cu cariera profesională distrusă precum Daniel Bogdan Buliga şi Constantin Batcă.
Desigur, aceşti ofiţeri de poliţie nu erau nişte novici în materie de cercetare penală şi n-ar fi ştiut în la ce infracţiuni s-au asociat când au acceptat să colaboreze cu Raluca Stâncescu. Însă, nivelul accentuat de degradare morală şi profesională care domină Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani le-a uşurat eventualele remuşcări sufleteşti.
Dacă la promovarea Ralucăi Stâncescu în funcţii de conducere s-ar fi investigat şi viaţa ei privată de care face acum uz că este inviolabilă în faţa presei, cei puşi să decidă promovarea sa ar fi aflat care este originea socială şi cum îşi are organizată viaţa privată, mai exact cât de moral îi este comportamentul.
Dar, din interiorul clasei noastre politice lipsită de orice urmă de moralitate s-a format curentul că presa nu trebuie să-şi bage nasul în viaţa lor privată. Este părerea lor, pentru că într-o societate guvernată de democraţie este esenţial ca cetăţenii să cunoască şi ce-au făcut sau fac în viaţa lor privată toţi cei care le cer votul sau care doresc să ocupe funcţii publice de la nivelul cărora iau decizii care influenţează merul societăţii
Este inadmisibil şi lipsit de orice logică a bunului simţ ca o persoană ce duce o viaţă de desfrâu în afara orelor de program să fie considerată model moral atunci când stă pe scaunul de şef. Iată că în cazul Ralucăi Stâncescu a fost posibil. A fost posibil pentru că relaţiile personale s-au dovedit a fi mai puternice decât cele instituţionale, pentru că societatea este guvernată de o clasă politică cuprinsă de metastaza corupţiei.
O vină o are şi societatea civilă care, deşi primea pe diverse căi informaţii că în justiţia botoşăneană corupţia tinde să ia proporţii, n-a avut nicio reacţie, niciun protest public, nicio acţiune organizată de către asociaţiile de profil care să tragă un semnal de alarmă.
În al doilea rând, presa locală, lipsită de profesionişti în domeniu ori din interese financiare, chiar dacă a cunoscut ce se întâmplă în justiţia botoşăneană a preferat să tacă pentru a nu-şi periclita existenţa. Daţi de-o parte informaţiile pe care le publică zilnic majoritatea site-urilor din Botoşani provenite de la poliţie şi justiţie şi veţi constata că nu mai aveţi ce citi.
Această tăcere complice a presei locale i-a încurajat pr corupţii din poliţie şi justiţie să-şi vadă de activitatea lor infracţională, neavând teamă că faptele lor vor putea deveni publice.
Este Raluca Stâncescu o victimă a sistemului politic corupt care domină societatea românească? Nu, ea a fost şi poate va mai fi un stâlp al acestui sistem. Aceşti stâlpi ai corupţiei sunt de fapt rodul indiferenţei societăţii, a corupţiei morale în care sa lăsat atrasă de către clasa politică ticăloşită, a educaţiei tot mai precară. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 1.03.2018
Bancul zilei: Bărbat în casa lui
Godină, după audierea șefei DNA la CSM:
Am urmărit LIVE. Au uitat să învețe și limba română
Sistemul national de transport al gazelor este foarte aproape de starea de risc,
din cauza consumului mare
Iohannis: Niste inculpati si niste condamnati penal s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat. Inadmisibil
Presedinta Inaltei Curti: Romania intreaga parcurge un curs intensiv de drept,
predat de persoane care au interese in solutionarea propriilor cauze si nu au absolvit niciodata Dreptul
Kovesi a prezentat bilantul DNA pentru 2017:
S-au solutionat 3800 de dosare, s-au audiat 23.000 de persoane si au fost studiate 12 milioane de documente. Ne opunem slabirii legislatiei / Iohannis: Felicitari pentru activitate. Cifrele nu mint
Dragnea, intrebat daca va ataca la Curtea Constitutionala o decizie a presedintelui Iohannis de a nu o revoca pe Kovesi:
"Sa ajungem in acea realitate si vom vedea"
Ministrul Muncii: De joi, salariile medicilor si asistentelor vor urca direct pe grila din 2022.
Un medic primar ajunge la 15.000 de lei, fara sporuri
„Întâmplări hazlii dar adevărate” revin în actualitate
Eveniment editorial de o importanţă deosebită pentru Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog