Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24048
De la 07 Ianuarie 2003
113179737

Gogoloaiele care sluţesc frumuseţea botoşanilor (II)

Cum funcţionează mecanismul obţinerii unui certificat de urbanism

  • 31 October 2007, 23:00

În ediţia de ieri am arătat, pe scurt, cum s-a născut în Botoşani moda gogoloaielor, numite de şi „bube” ale blocurilor. În articolul de faţă încerc să explica şi cine sunt iniţiatorii acestei mode şi raţiunea lor de a continua practica deja încetăţenită.
Dacă, potrivit unei vechi zicale, toate drumurile duc la Roma, în cazul de faţă toate pistele conduc spre arhitectul şef al Botoşanilor, Dan Sandu. Toată lumea îl arată pe el cu degetul, ca fiind principalul vinovat, dar şi beneficiar al unor venituri personale îndeajuns de consistente. Consilierul Val Guraliuc, potrivit Legii 544 privind liberul acces la informaţii, a cerut în scris arhitectului Sandu să-i comunice împrejurările în care s-au eliberat anumite avize. Sandu nu l-a băgat în seamă, Guraliuc a insistat la primarul Flutur, care l-a presat pe Sandu să dea răspunsul la care îl obliga legea. După 45 de zile, în loc de 30, Guraliuc a primit un răspuns, dar care conţinea cu totul altceva decât a solicitat. Dacă un ales local nu poate să-l tempereze pe arhitectul Sandu să respecte legea, un simplu cetăţeană ce poate face?
Tot Guraliuc, luând modelul sucevean, a propus ca în Consiliul Local să se adopte o hotărâre care să oblige pe solicitantul oricărei construcţii cu caracter de anexă la bloc să se supună unui minim referendum al locuitorilor din zonă, care vor accepta sau respinge realizarea construcţiei. Altfel spus, cetăţenii să fie chemaţi să-şi spună părerea privind estetica oraşului lor. Cel mai înverşunat oponent al unei asemenea iniţiative s-a dovedit a fi tot Sandu, dar nici primarul Flutur nu s-a implicat cu mai multă insistenţă. „Primarul a recunoscut că nu-i poate face nimic lui Sandu, pentru că este funcţionat public şi este apărat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici” – ne-a explicat Guraliuc.
Dar ca Sandu să nu mai fie arhitect şef nu trebuie avizul acestei Agenţii. Pur şi simplu poate fi numit un alt şef. Numai că nu este pe cine. În structura Serviciului de urbanism se află numai doi arhitecţi, Dan Sandu şi Negulescu, care este în prag de pensionare. Restul sunt ingineri de diferite specialităţi, inclusiv ingineri mecanici. A avut grijă Sandu ca să nu aibă concurent la şefie.
Un alt consilier local, Gheorghe Văzdoagă, ne-a explicat că nu-i place cum arată în momentul de faţă Botoşanii, dar că nimeni nu-i poate face ceva arhitectului şef Sandu, el fiind singura autoritate care aprobă sau respinge orice proiecte de noi construcţii. Ca şi consilier, Văzdoagă a recunoscut că nu-i poate face nimic lui Sandu, care este protejat şi de Executivul primăriei, din raţiuni electorale.
Am luat legătura cu preşedintele Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local Municipal, liberal-democratul Cătălin Alexa. În rezumat, am reţinut că Alexa n-are nimic împotriva acestor construcţii şi că modul în care arhitectul şef Sandu lucrează, este unul mulţumitor. „Unora le place cubismul lui Picasso, altora nu” – mi-a explicat Alexa teoria sa asupra esteticii urbanismului local al Botoşanilor. Numai că Pablo Picasso a creat un curent în artă, a creat o valoare estetică devenită etalon de referinţă în domeniu. Sandu a creat non-valori arhitecturale, care pot deveni etalon valoric, dar în sens peiorativ şi mercantil. Îi înţeleg lui Alexa opinia exprimată. Este inginer constructor, are o firmă de profil şi ce aprobă Sandu să se construiască, firma sa prea în lucru. O simbioză nefericită pentru cetăţenii urbei, dar bănoasă pentru cai care o practică.
Anul trecut, la Suceava, unde îşi are o filială Ordinul Arhitecţilor din România, s-a judecat un dosar referitor la moralitatea profesională a arhitectului Sandu. Între funcţia sa şi anumite activităţi private apăruseră o serie de incompatibilităţi. Până la urmă totul s-a rezolvat în favoarea lui Sandu, iar propunerea de a i se retrage semnătura de arhitect n-a mai fost validată. În urma acestei soluţii de ordin profesional, el a putut rămâne în continuare arhitectul şef al Botoşanilor.
Sandu a devenit arhitectul şef al Botoşanilor sub mandatul de primar al lui Ioan Cojocariu. De atunci el promovează o viziune arhitecturală proprie, pe care şi-a impus-o şi în fala Consiliului Local Municipal dar şi a Executivului Primăriei. De avizul său depinde încadrarea unei construcţii în Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), care trebuie să se regăsească şi în Planul Urbanistic General (PUG).
Suntem la momentul când trebuie să facem o incursiune asupra maşinaţiunilor de subsol. Pentru ca cineva să obţină un aviz urbanistic pentru a construi ceva, trebuie să întocmească un proiect. Proiectul ajunge la Sandu pentru a primi avizul. Când acel proiect este întocmit de Sandu, direct sau prin interpuşi, avizul este garantat 100%. Mai sunt şi arhitecţi autorizaţi să lucreze în sistem privat. Prima lor grijă este ca relaţia lor cu Sandu să fie una cordială, altfel riscă să nu primească avizul pentru proiectul întocmit, pierzându-şi astfel clienţii.
Una peste alta, şi în acest domeniu avem format un sistem de lucru ce se aseamănă extrem de mult unul mafiot. Dacă nu respecţi regula jocului impusă de ei, dacă nu plăteşti tariful impus de ei, tarif extrem de piperat, n-ai nici o şansă să obţii avizul pentru a ridica o construcţie, fie ea şi perfect încadrabilă în PUG şi PUD.
Mai există o categorie de beneficiari ai unor astfel de construcţii. Fără nici un aviz sau aprobare, execută construcţia, după care, ori plătesc amenda şi i se dau aprobările necesare, ori pur şi simplu cotizează unde trebuie şi este lăsat în pace, până ce sancţiunile impuse de lege se prescriu. „Cam 60% din construcţiile anexe la blocuri sunt fără aprobări legale” este de părere consilierul Guraliuc.
Dacă cineva crede că în urma publicării articolului de ieri şi acesta de astăzi se va schimba ceva în acest domeniu, este un naiv şi un credul incorigibil. Sub protecţia patalamalei de funcţionar public, Sandu va continua să-şi impună punctul de vedere asupra urbanismului Botoşanilor şi va continua să-şi protejeze privilegiul funcţiei şi al afacerile private. Consilierii locali, de dragul campaniei electorale care se apropie, vor mai declara una, alta la adresa lui Sandu, care se va călăuzi după dictonul „câinii latră, caravana trece”. După trecerea „caravanei”, adică a alegerilor locale de la anul, totul va reveni la normal, pentru încă patru ani şi la mai mulţi. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Încă 50 de locuinţe ale ţiganilor vor beneficia de minunea numită electricitate
Un donator misterios a oferit terenul necesar ridicării spitalului
Forfotă de maşini pe drumnul dintre Draxini şi Băluşenii Noi
Voturi democrate pentru PE şi pentru viitorul CJ
Micii dansatori ai maestrului Fediuc au susţinut primul spectacol la Storeşti
Pro Tv a depus petiţiile „Stop torturării animalelor” la Guvern şi Parlament
Necesitatea urgentării procesului de condamnare a crimelor împotriva umanităţii
* din perioada regimului comunist
Ţelină cu ciuperci şi măsline
Logica lui Gigel
Horoscop
Renate Weber promovează independenţa Justiţiei
pentru respectarea drepturilor omului
Domnul îi prezentabil şi caută nevastă
Comunicat de presă
Program TELE'M Botoşani, joi, 1 noiembrie
Scandal pe seama unui post de contabil şef
Profesorii s-au radicalizat: vor grevă
Amendă de 160 milioane lei vechi pentru moartea unui om
Botoşănenii mai pot vedea brăţările dacice doar la Suceava
Spectacol de muzică populară pentru deţinuţi
A fost găsită, dar va fi internată într-un centru de plasament
Permis inaugurat cu un accident grav
Consiliera Zarug l-a zdrobit, prin acuzaţii, pe vicele Eram
Renate Weber în vizită la Botoşani
Apa Grup îşi ajustează preţul serviciilor către populaţie
Consilierul Alexandru trage semnale de alarmă asupra unităţilor medico- sociale
Municipiul Botoşani va fi dotat cu eurocontainere din Cehia
Instituţia Prefectului gândeşte organizarea referendumului
Pregătirile pentru iarnă, trecute în revistă de Colegiul Prefectural
Spitalului Judeţean îi lasă un gust amar prefectului Sorescu
Cele mai celebre cazuri ale corupţiei locale (III)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă