Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1786
De la 07 Ianuarie 2003
111040843

Doctorul Curteanu de la Ambulanţa se apără acuzând

  • 31 October 2008, 23:00

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Nicuşor Curteanu este indignat de faptul că tot timpul se aruncă vina pe nedrept pe instituţie. Acesta susţine referitor la decesul candidatului PD-L, Paul Ionescu, că apelul a fost făcut de un bărbat care a anunţat pe un ton foarte calm că cineva nu poate să iasă din cameră. Nu s-au dat nume proprii, nu s-a spus că este o persoană în stop respirator, că este o persoană care s-a înnegrit, care ar avea nevoie de o urgenţă medicală.
„În mod normal, la un asemenea caz, noi îndrumăm serviciul de Pompieri. Flerul a făcut ca să îndrumăm acolo un echipaj care avea tot ce este necesar. Echipajul a constatat că moartea survenise cu cel puţin 15 minute înainte de ora ajungerii primei ambulanţe. Nu ştim ce s-a întâmplat, cine nu a anunţat. Durata de ajungere este de aproximativ 4 minute, lucru care poate fi demonstrat. Chiar dacă era într-o clinică nu mai era posibilitatea de a fi readus la viaţă. După 45 minute de resuscitare s-a constatat decesul, dar noi nu am reanimat o persoană vie”, a declarat Nicuşor Curteanu.
Mai mult, acesta susţine că şi Casa de Sănătate a făcut o anchetă în detaliu. Din punctul său de vedere, Ambulanţa nu are de ce să aibă cazul pe conştiinţă fiindcă s-a făcut tot ce se putea omeneşte posibil pentru a-l readuce la viaţă pe Paul Ionescu. „Din punct de vedere profesional, Ambulanţa nu este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. Noi nu răspundem când suntem chemaţi prea târziu. Nu suntem Dumnezeu. Noi doar rezolvăm nişte manevre de resuscitare care dacă se desfăşoară în timp util, uneori mai pornesc cele două pompe: de lichid şi de aer. Dar în nici un caz nu s-a auzit ca cineva să poată fi readus la viaţă în asemenea condiţii”, precizează doctorul Curteanu.
Şi el are unele întrebări de pus la care ar vrea să primească răspunsuri. Anume, cine a anunţat şi de ce a fost sub anonimat, de ce Ambulanţa a fost anunţată ala de târziu? Corect era ca anunţul să fie făcut mult mai devreme.
„Corect era ca o persoană care are antecedentele cardiace pe care le avea domnia sa să fie sub supraveghere medicală şi nu în campanie electorală. Din declaraţiile pe care le avem, asistenta care a fost la faţa locului a spus că cei care aşteptau, aparţinătorii nu au făcut semn la Ambulanţă. Nu aşteptau activ. Aparţinătorii nu au fost găsiţi resuscitând o persoană aflată în nevoie, ci aşteptând pasiv afară. Iar Paul Ionescu a fost găsit în camera 6, în pat, dezbrăcat”, a mai adăugat şeful SJA Botoşani.
Cât priveşte apelurile, acestea nu ajung la Ambulanţă, ci sunt dirijate la 112, la serviciul de transmisiuni speciale (STS) care e posibil să fi blocat unele apeluri fiindcă avea şi alte solicitări. Şeful SJA nu vrea să culpabilizeze pe cineva, dar afirmă încă o dată că Ambulanţa nu a fost chemată la o urgenţă acolo. „Am constat-o noi. Ar fi trebuit să trimit un echipaj de pompieri. Nu s-au pus semnalele de avertizare fiindcă nu era motiv de urgenţă. Cred că se foloseşte un eveniment nefericit pentru care avem toată compasiunea cu dorinţa de a se azvârli cu noroi asupra unei unităţi care are experienţa de a o încasa nevinovată. Şi după aia se vine şi se cere scuze”, a concluzionat Nicuşor Curteanu.
La rândul său, doctorul Gabriel Oprişanu a atras atenţia că în toate tratatele de medicină implantarea unui stand se poate finaliza cu externarea bolnavului la 4-5 zile, dar se menţionează clar că perioada de recuperare este cuprinsă între 6 luni şi 2 ani de zile. „În această perioadă, bolnavul trebuie să evite efortul fizic sau stresul emoţional de orice fel. Ceea ce nu a fost cazul. Faptul că domnul Ionescu se afla într-o campanie electorală, unde a mai ţinut şi un discurs, mai ales că nu era obişnuit în faţa unei mulţimi, lucru care a însemnat o încărcătură emoţională destul de mare pentru el. Cine l-a târâit acolo? Cred că problemele pe care le ridică PD-L vizavi de responsabilitatea noastră ascunde de fapt o mustrare a propriei lor conştiinţe. Nu vreau să spun mai multe”, a declarat Gabriel Oprişanu. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Social-democraţia românească activă în capitala Europei
Bruxelles, 31 octombrie 2008
Comentariul comentariilor (CCXXIX)
(Ioan Rotundu)
Robotul japonez şi românul
Horoscop
Şmecher sau escroc sentimental?
Speră ca votul uninominal să-l avantajeze
Omul tău!
Gîndeşte spre binele celor mulţi!
Porniţi la drum cu "Gelu Străjeru"
Serios în afaceri, serios şi în politică!
Lipiciul lui Dănuţă
PSD aproape la egalitate cu PDL în cursa pentru parlamentare
MAE român să intervină în cazul gravului atac al Ambasadei Ungariei împotriva presei
Aşa zisul Referendum pentru autonomie de la Sfântu Gheorghe nu va mai avea loc
Consilierii din Harghita- nostalgicii Ungariei Mari
Primul-ministru a vizitat localităţile Rădăuţi-Prut şi Comăneşti
Comunicat de presă
Flutur cere celor vinovaţi de moartea lui Ionescu să le fie teamă
PSD şi-a lansat candidaţii în sediul partidului şi cu plimbări pe trotuare
Reacţie la serialul lui Ghiorghiţă cu nevestele de politicieni
Câmpanu a fentat controalele pregătite de Nicolau de la Casa de Sănătate
Jupitul afişelor electorale costă!
Botoşănean prins cu ţigări confecţionate din canabis
În timp ce pacienţii mor pe unde apucă, ambulanţele stau în garaj nefolosite
Noi probleme pe seama asigurării laptelui praf
Farmaciştii s-au pricopsit cu ceva pierderi
Speculaţii pe seama copiilor aflaţi în plasament
La Protecţia Copilului majorările salariale n-au resurse financiare
Flutur a băgat PNL-ul sub microscop, ca să-i poată vedea voinicia
„Dacă ştiam că vor avea 400 oameni îi lăsam acolo ca să vadă ce mici sunt”
PDL-ul îşi pune mari speranţe în Curtea Constituţională
Românul, toamna, greierele şi furnica
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă