Este de la sine înţeles că vicepremierul Liviu Dragnea, cel care a moşit Legea descentralizării, ca fost preşedinte de consiliu judeţean a orientat descentralizarea spre sporirea puterilor preşedintelui acestei instituţii. Numai că atunci când PSD-.ul nu va mai fi la guvernare, şi nu-i departe acel timp, aceste puteri de care va dispune preşedintele consiliului judeţean în numirea de şefi la instituţiile descentralizate, în a dirija fondurile necesare funcţionării acestor instituţii, în a acorda avize de clasificare şi funcţionare a unităţilor din turism şi alimentaţie publică se vor întoarce împotriva oamenilor PSD.
Imediat ce PSD-ul va ieşi de la guvernare iar în urma alegerilor locale alt partid va obţine preşedinţia consiliului judeţean, va începe epurarea tuturor instituţiilor de stat subordonate CJ-ului de oamenii PSD-ului. Iar victimele nu se vor putea adresa instanţelor de judecată să-şi apere postul de şef pentru că legea este de partea preşedintelui CJ.
Pesederizarea instituţiilor statului pe care o promovează acum PSD va fi urmată, după alte alegeri locale, de o depedeserizare şi o politizare cu oamenii noului partid venit la putere.
Normal ar fi fost ca toate aceste puteri acordate preşedintelui consiliului judeţean să fie acordate consilierilor judeţeni. Altfel vor sta lucrurile şi când PSD-ul nu va mai fi la guvernare. Pentru că, oricât de preferat ar fi un partid de către electorat, este imposibil ca toate funcţiile de consilieri judeţeni să fie obţinute de un singur partid.
Fiind consilieri din partea mai multor partide, deciziile se vor lua pe bază de negocieri, vor fi mult echilibrate şi mai puţin politizate şi nu vor depinde doar de voinţa unui singur om: preşedintele- S-ar fi evitat astfel de apariţia corupţiei, în sensul că un doritor de funcţie de şef la o instituţie îşi va negocia funcţia cu preşedintele consiliului judeţean contra unei sume de bani. Este un fapt de notorietate că atunci când numirea într-o funcţie publică depinde de voinţa unui singur om, mita este cea care rezolvă numirea.
Avem acuşi 25 de ani de democraţie şli partidele noastre tot n-au învăţat că legile nu trebuie făcute în favoarea celor aflaţi în acel moment la guvernare ci în favoarea consolidării unui stat de drept, în favoarea cetăţeanului şi în prevenirea oricărei forme de politizare a instituţiilor statului.
Moi nu avem stabilitate instituţională pentru că la fiecare schimbare de guvern se schimbă şi şefii de instituţii ale statului iar noii veniţi nu sunt numiţi pe competenţă profesională ci pe criterii de partid. Aşa s-a ajuns în ruşinoasa situaţie ca la Institutul Cultural Român PSD-ul să numească secretar un medic-veterinar.
Cum PSD-ul are deja în Parlament o majoritate a sa, neavând nevoie de voturile liberalilor, legea descentralizării va trece prin asumarea răspunderii Guvernului Ponta. O descentralizare de putere rău ciuntită şi numai în favoarea preşedinţilor de consilii judeţene şi nimic în favoarea primăriilor locale. O descentralizare după chipul hidos al PSD-ului dar care ne se va răsfrânge asupra omului de rând, a celui care mai are îndrăzneala să muncească în ţara asta. Părerea mea!