Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10810
De la 07 Ianuarie 2003
108312385

Botoşani: Cu „saleam” şi ţuiculiţă, ai ajuns primar bodiţă… Ursache

  • 30 September 2011, 23:00

Atmosfera politică din comuna Mileanca nu se deosebeşte prea mult de cea din nalte comune. Doar câteva particularităţi specifice locului o fac să fie mai cu moţ, cum se spune prin popor.
Poate că acest reportaj nu s-ar fi născut dacă primarul comunei Ioan Ursache n-ar fi fost invitat de onoare la nunta care s-a consumat în şcoala din Scutari, nuntă la care s-au adunat cam toţi pedeliştii din comună, naşul, cum altfel, fiind consilierul PDL Antoci.
Dar să deschidem mapa profesională a primarului PDL Ioan Ursache şi să citim din ea. Înainte de 1989 primarul a fost secretarul şcolii. Din această poziţie i-a turnat la Securitate pe profesori. Printre cei turnaţi s-a aflat şi profesorul de istorie Georgică Manole, în prezent directorul Casei Corpului Didactic din Botoşani.
Manole este o fire cam arţăgoasă şi neliniştită. Pot spune că avea un dinte împotriva comunismului chiar şi în vremurile când acesta conducea România. Aşa că Ursache a avut ce turna la Securitate de pe urma vociferărilor lui Manole.
De vreun nan de zile Manole a aflat de la CNSAS cine l-a turnat la Securitate şi a dezvăluit public numele. Conducerea PDL Botoşani, luând act, l-a suspendat pe Ursache din partid. Pagubă-n ciuperci, o fi zis Ursache. Oamenilor din comuna Mileanca nu le pasă de turnătoriile lui Ursache., Altele sunt preocupările lor.
După 1990 Ursache a ajuns secretarul Consiliului local Mileanca. A falsificat nişte certificate de căsătorie şi a fost cercetat penal. Nu se ştie dacă a fost şi condamnat. O perioadă s-a retras din viaţa publică, A revenit înaintea alegerilor din anul 2004, ca preşedinte PRM, şi a obţinut mandatul de consilier local.
La alegerile din 2008 a trecut la PDL şi a ieşit primar. Cei din opoziţie, adică actualul USL, susţin că a ieşit primar împărţind la oameni „saleam” şi ţuică oferite din belşug de Stelică Strugaru, cel care avea să devină deputat PDL în zonă.
Acum primarul Ioan Ursache conduce comuna cu mână forte. Nimic nu se mişcă fără ştiinţa sa. Consilierii USL sunt de decor, adică nu-i bagă în seamă. Nici pe cei din PDL nu-i coinsultă prea des. Primarul hotărăşte, aprobă, dispune de banii bugetului el stabileşte cum se cheltuiesc.
Comuna Mileanca a fost condusă vreme de 12 ani de către Ioan Maftei, primar PSD. În tot acest interval de timp Maftei n-a schimbat cu nimic faţa comunei. Aşa cum au procedat toţi primarii social-democraţi grija cea mare a lui Maftei era să asigure ajutoare sociale şi de aici sursa de voturi.
Numai că în 2008 strategia sa n-a mai ţinut în faţa lui Ursache, mai exact a fost bătut de saleamul şi ţuica acestuia. Acum Maftei este viceprimar de decor. N-are nimic concret de făcut că totul este ţinut în frâu de primarul Ursache. Iar Ursache a adus pavele, a pus piatră pe uliţele satelor din comună, adică a început să dea semne de gospodar.
Dacă un sătean îi spune dimineaţa că pe uliţa lui bar trebui ceva piatră, seara primarul apare cu autogrederul pe uliţă şi pune piatră. Iar oamenii îl apreciază şi nu le pasă că primarul lor nu se consultă cu cei din USL. Iar consilierii USL turbă de necaz să vadă cum primarul câştigă în popularitate.
Cei din USL încă n-au desemnat un candidat la primărie. Pare a fi medicul veterinar Azamfirei, actual consilier PNL. Medicul candidează cam la fiecare alegere dar fără a se bucura de reuşită.
Oamenii locului se simt mai în largul lor cu un primar care înjură ca ei, bea ca ei şi îşi suflecă mânicile a treabă ca ei. Medicul Azamfirei are aer de intelectual, vorbeşte ca un om educat, n-are vocabular de mahala, nu înjură aşa că nu prea are comunicare cu masele largi. Oamenii sunt obişnuiţi să candideze şi ei să nu-l voteze.
Numai că la alegerile de la anul forţele liberale sunt completate cu cele ale PSD. Iar în echipa UDSL a intrat şi un experimentat activist PCR, fost primar comunist prin Dângeni, Drăguşeni, Viişoara şi Mileanca. Mă refer la Iancu Ciubotaru (foto). Chiar dacă este pensionar, munca de activist politic o face cu plăcere. Ciubotaru mi-a spus clar că la anul USL va prelua puterea iar primarul Ursache va pleca acasă cu toiată şleahta sa. Mă îndoiesc!
Cert este că foştii activişti PCR, aciuaţi prin comunele judeţului, au ieşit iar pe uliţa mare a satului şi fac propagandă ca-n vremurile lor de glorie comunistă. Nu au nicio jenă pentru că se simt din nou în elementul lor. Ursache râde. El ştie că toată strădania lui Ciubotaru, Azamfirei, Maftei şi cei din gaşca lor nu vor face doi bani în faţa saleamului şi ţuicii sale pe bcare le va distribui din nou la anul.
Dacă în vremurile fanariote se spunea că:
Cu gogoşi şi minciunele,
Ai ajuns boier mişele!

Acum varianta este cam următoarea:
Cu saleam şi ţuiculiţă,
Ai ajuns primar bădiţă!

Concluzia ar fi cam următoarea: ce partid îi va da la anul lui Ursache saleam şi ţuică să împartă la oameni, acel partid îl nva avea primar. Dar există şi posibilitatea să candideze independent pentru că oamenii îl simt de-al lor, din popor, aşa cum l-au considerat şi pe Ioan Maftei vreme de 12 ani.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: La sexolog
Caricatura zilei
Preşedintele ANRSC susţine sistemul de termoficare
Reţeta zilei: Muşchi de viţel învălit
FMI va revizui prognoza de creştere economică a României pe 2012 la circa 2%
Reformele din România au încetinit
există îngrijorări legate de posibile presiuni politice
Prin programul Rabla pot fi cumpărate maşini electrice şi hibride începând cu 3 octombrie
Grecia ar putea reduce salariile a 100.000 funcţionari publici cu până la 40%
Capetele turtite şi cele ascuţite din politica moldovenească
Mii de botoşăneni au primit ajutoare sociale necuvenite
vin aparţine primăriilor care n-au verificat condiţiile de acordare
Beneficiarii de ajutoare la căldură vor fi verificaţi la venituri
Botoşani: Şefii ANRSC îi pun la plata căldurii către Modern Calor pe debranşaţi
cei cu centrale individuale au intentat procese
Buhăianu şi Humelnicu s-au luat de Nokia
nu credem că cei de la Nokua s-ai înspăimântat
Botoşani: Daciana Sârbu ne va testa glicemia pe Pietonalul Unirii
Răzvan Rotaru vrea să pozeze în Toma Necredinciosul
îl contrazic faptele
USL-iştii botoşăneni se îngrijesc de bolnavi
apărând funcţiile de conducere şi ale celor din administraţie
Groparii USL sapă adânc la destrămarea alianţei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă