În primul rând trebuie făcute unele precizări privind modul de lucru al ADRNE Piatra Neamţ. Această instituţie guvernamentală, care împarte fondurile europene structurale şi fără rambursare, are în frunte un Comitet Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC). Acest Comitet este condus, prin rotaţie, de câte un preşedintele al Consiliului judeţean al judeţelor arondate. În cazul de faţă fiind vorba de judeţele Moldovei. La şedinţa CRESC din 30 iulie, când s-au repartizat fonduri europene structurale în sumă de 115 milioane euro din cele 143 milioane alocate de UE până în 2013, preşedinte de şedinţă a fost Gheorghe Flutur, care l-a precedat în funcţie pe preşedintele CJ Vaslui.
Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi, a declarat presei ieşene că cei de la CRESC au avut mai întâi o şedinţă pregătitoare ţinută într-o sală alăturată celei în care s-a desfăşurat şedinţa oficială, unde membrii CRESC au căzut de acord cum să aloce fondurile pe judeţe. Aşa a fost pus la zid Iaşul, în sensul că nu i-a fost aprobat nici un proiect din cele depuse. Motivul ar fi fost faptul că într-o altă şedinţă CRESC, Iaşul a primit o finanţare europeană de 57 milioane euro, ceea ce corespunde adevărului.
„Pentru că Iaşul primise o finanţare pe AXA 2 în valoare de 57 milioane euro, CRESC a considerat să nu-i mai acorde şi alte fonduri, urmând ca acestea să fie repartizate celorlalte judeţe” susţine primarul Flutur, care este la rându-i membru CRESC. Numai că Simirad consideră marginalizarea Iaşilor ca o răzbunare politică a celor din PDL, în frunte cu Gheorghe Flutur ca preşedinte CRESC. Cel puţin aşa a

Şi la Botoşani au apărut nemulţumiri de modul în care CRESC a aprobat proiectele. Regula după care CRESC trebuie să repartizeze fondurile este „Primul venit, primul servit!” Constantin Conţac, fost preşedinte al CJ Botoşani, susţine că în perioada sa au fost întocmite şi depuse la Piatra Neamţ nouă proiecte privind modernizarea tot atâtor drumuri. Aceste proiecte au fost depuse cu mult înaintea celorlalte judeţe, motiv pentru care toate ar fi trebuit să primească finanţare, dacă s-ar fi respectat principiul de lucru.
Numai că cei de la CRESC au aprobat pentru Botoşani finanţarea doar pentru două proiecte. Unul pentru modernizarea drumului Lozna – Dersca - Mihăileni şi altul pentru modernizarea drumului judeţean ce leagă localitatea Mihălăşeni de drumul naţional Iaşi – Darabani în punctul numit „Movila”, aproape de Ripiceni. Iar fostul preşedinte al CJ, Constantin Conţac crede că s-a făcut o nedreptate pentru Botoşani. În replică, primarul Flutur are propria sa explicaţie: „S-au depus proiecte în valoare de 190 milioane euro, iar CRESC avea la dispoziţie doar 143 de milioane. Banii s-au împărţit la Vaslui 30,5 milioane, Botosani 15 milioane, Bacău 22 milioane, Neamţ 16 milioane iar Suceava 28,5 milioane euro. Sunt fonduri structurale pentru finanţări în infrastructură până în 2013”.
Primarul Flutur crede că fostul preşedinte Conţac ar fi trebuit ca mai întâi să fi verificat modul în care-şi desfăşoară activitatea cei doi reprezentanţi ai ADRNE Piatra Neamţ, ce au biroul în sediul şi în subordinea CJ Botoşani, plătiţi din cotizaţia pe care judeţul Botoşani o varsă anual la ADRNE. Este vorba de Ioana Aniculăese şi un anume Palana, despre a căror activitate nu cunoaşte nimeni nimic. „Dacă fostul preşedinte Conţac ar fi urmărit activitatea acestor doi funcţionar, ar fi avut acum explicaţia pentru care judeţul Botoşani a primit finanţare numai pentru două proiecte din cele nouă depuse” – a fost concluzia primarului Flutur.
Aşa cum prezintă lucrurile primarul Flutur, rezultă că cei din CRESC-ul ADRNE Piatra Neamţ au fost corecţi în repartizarea fondurilor europene structurale pe judeţe şi că judeţul Suceava n-a fost favorizat în nici un fel de Gheorghe Flutur, preşedintele CRESC, în defavoarea judeţului Botoşani. Dacă le privim in punctul de vedere al fostului preşedinte al CJ Botoşani, Constantin Conţac, ele par să stea altfel. Citind acest articol, spre ca şi cititorii să-şi formeze o opinie, pe care să şi-o exprime cu curaj şi în mod civilizat. (Ioan Rotundu)