Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9847
De la 07 Ianuarie 2003
111048904

Botoşani: Fapte grave consumate ieri în sediul Poliţiei Darabani

  • 9 April 2013, 23:00

Incredibil, halucinant ar spune jurnalistul Robert Turcescu dacă ar afla că Poliţia oraş Darabani anchetează legalitatea apariţiei publicaţiei locale „Plai Dărăbănean”. Oficial, Poliţia politică în România s-a desfiinţat în decembrie 1989, neoficial se pare că ea funcţionează şi răspunde la anumite comenzi politice venite pe filiera şefilor din Poliţia Română.
Duminică, la Darabani, s-a desfăşurat Simpozionul internaţional „Basarabia, pământ românesc!”. Simpozionul a fost organizat de către Asociaţia „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, ce are ca preşedinte pe prof. Constantin Moroşanu, în asociere cu Primăria Darabani prin primarul Corneliu Aroşoaie.
La simpozion au participat istorici, primari, jurnalişti şi personalităţi culturale din Ucraina, Republica Moldova şi, bineînţeles, din Darabani şi Botoşani. La deschidere a participat inclusiv prefectul Costică Macaleţi, care a ţinut un expozeu scurt dar îndeajuns de emoţional. În cadrul simpozionului s-a distribuit celor prezenţi şi publicaţia locală intitulată „Plai Dărăbănean”, editată de Asociaţia condusă de prof. Moroşanu. Ajunsă la nr. 30, în cele 8 pagini ale sale publicaţia a inserat diverse articole legate de unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a avut loc în urmă cu 95 de ani.

Simpozionul a fost unul de succes şi a fost filmat de Tele’M Botoşani pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu, reportajul urmând a se difuza sâmbătă, 13 aprilie, ora 19.00.
Ieri, în juriul orelor 15.00 am fost sunat de profesorul Constantin Moroşanu, care mi-a spus că a fost convocat la Poliţia oraş Darabani de un anume inspector Lupu pentru a da o declaraţie scrisă şi amănunţită legată de apariţia publicaţiei, dacă are aprobările legale, cine o finanţează de s-a distribuit gratuit şi de ce face aprecieri critice la o serie de persoane publice din oraş. Întrebări clare de poliţie politică.
Inspectorul Lupu a efectuat cercetarea la ordinul şefului său, comisarul Mihai Rizac. Problema este foarte gravă, extrem de gravă de vreme ce un poliţist îşi permite să facă cercetări clare de poliţie politică. Cum şi-a putut permite acel comisar Rizac să ordone aşa ceva şi cum de şi-a permis inspectorul Lupu să execute un astfel de ordin., ştiut fiind faptul că răspunderea este personalizată, Poliţia nemaifiind instituţie militarizată.
Îmi vine greu să cred că inspectorul nu cunoaşte că libertatea înfiinţării de publicaţii este garantată de Constituţia României şi că nicio instituţie a statului n-are dreptul să ancheteze apariţia unei publicaţii. De la cine ar fi vrut inspectorul să obţină aprobare prof. Moroşanu ca să editeze publicaţia? Cumva de la şeful său Rizac?
Fiind vorba de o publicaţie editată de o Asociaţie cu caracter cultural şi care nu a utilizat în activitatea sa bani publici, inspectorul nu avea dreptul să ceară informaţii despre cine finanţează apariţia ei. De când Poliţia verifică activitatea financiară a organizaţiilor societăţii civile, în condiţiile în care acestea n-au folosit bani publici?
Apoi, cum şi-a permis inspectorul să pună întrebări legate de politica redacţională? Acest poliţist n-a aflat încă despre libertăţile de exprimare, despre dreptul la opinie, despre dreptul meu de a-i cere socoteală cum îşi face datoria şi pe ce se duc banii mei din impozite şi taxe?
Preof. Moroşanu a fotografiat pe teren public pe un beţivan de miliţian, un anume Miluţă Moroşanu (coincidenţă de nume), care primeşte lunar o pensie de 3 mii lei, deşi cât a fost miliţian pe la Suharău şi apoi la Viişoara a bătut cetăţenii cu bastonul şi i-a anchetat abuziv.
Cică miliţianul s-a adresat cu o reclamaţie Poliţiei Darabani că prof. Moroşanu a scos un ziar care apare ilegal şi în care critică oficialii locului. Minte de miliţian îmbâcsită încă cu ideologia comunistă, un miliţian care făcea şi poliţie politică. El nu cunoaşte libertăţile democratice şi nu le poate concepe. Dar comisarul Rizac, inspectorul Lupu se pretind a fi poliţişti europeni, de ce nu cunosc legile statului şi nu respectă libertatea de exprimare, dreptul la opinie, dreptul de a cere orice informaţie de interes public şi de a o primi?
Presupunând că ce s-a scris în publicaţie ar fi de natura jignirilor şi calomniei. Aceste fapte au fost dezincriminate penal şi sunt de competenţa instanţelor civile şi nu mai sunt în competenţa de cercetare a poliţiştilor sau procurorilor. Nici sub acest aspect inspectorul Lupu nu avea dreptul să-l ancheteze pe profesor.
La Poliţia Darabani s-au consumat multe abuzuri iar un agent de poliţie a fost implicat în decesul cetăţeanului Lione Ciobanu din Viişoara bătut în sediul poliţiei până ce a decedat.
Având în vedere gravitatea faptelor comise de cei doi poliţişti, cerem public comisarului şef al Poliţiei Judeţului Botoşani, Cristian Cucoreanu să dispună o anchetă pe baza căreia şeful Poliţiei oraş Darabani să fie demis iar asupra inspectorului Lupu să fie luate măsuri sancţionatorii conform Statutului poliţistului.
Nu putem accepta astfel de acte de poliţie politică, azi în fază incipientă, mâine metode uzuale de represiune asupra libertăţilor de exprimare. Mai rămâne o întrebare care ar merita şi un răspuns. Este întâmplătoare anchetarea profesorului Moroşanu la numai două zile de la Simpozionul organizat?
Nu cumva în spatele anchetei stau şi intenţii de avertizare şi intimidare s-o lăsăm mai moale cu unirea? Sper că nu s-a mers atât de departe cu intimidarea românilor ce doresc din suflet de neam Marea Unire. Pentru o mai bună înţelegere a celor consumate ieri în postul de Poliţie oraş Darabani, ascultaţi convorbirea dintre mine şi profesor.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Lipsa de educaţie… sexuală
Horoscop
Gastronomie: Friptură de miel
Maghiarii care trăiesc în comunităţi largi au dreptul la autonomie teritorială
Marina americană a creat o armă laser capabilă să doboare drone
Mazăre apără Biserica înjurându-l pe deputatul : Remus Cernea
să ceara scuze public bisericii, dacă nu, îi rup picioarele
Victor Ponta vrea taxă de 10% pe salariile bugetarilor de peste 1000 euro
Străinii trebuie să părăsească Sudul înainte unui război nuclear
Radu Mazăre anunţă o nouă taxă pentru agenţii economici
Tichetul de 1.500 euro va fi transmisibil
Doar un român din 8 are încredere în bănci
Avocaţii lui Dan Voiculescu caută motive de blocare a procesului
Doi medici reţinuţi pentru ca ar fi cerut şpagă pentru a opera copii
Care este nivelul de trai din Botoşani
judeţ în care se munceşte mult, dar se câştigă puţin
Comunicat de presă APIA Botoşani:
Ce firme botoşănene au sponsorizat USL în 2012
Radu Judele, de la posibil martor la învinuit
Are DNA dreptul să blocheze un proiect de interes comunitar?
CAS: Chiar nu-i nimic putred în Danemarca botoşăneană?
Curtea de Apel Suceava judecătorii sunt buni la inimă
ei iartă din greşelile greşiţilor noştri profesori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă