Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7394
De la 07 Ianuarie 2003
123642819

Botoşani/Frumuşica: Cum poţi face dintr-o afacere modestă una prosperă

  • Ioan Rotundu
  • 9 April 2014, 23:00

Cornel Bălăşanu (foto 1) din Frumuşica este economist de profesie. Chiar dacă ocupa funcţia de contabil şef la Primăria Frumuşica, acest lucru nuz l-a împiedicat să pună şi bazele unei afaceri. Încă din 1996 el a constatat că un atelier meşteşugăresc de tâmplărie ar fi o oportunitate de afacere care să acopere nevoile curente ale locuitorilor din comună şi chiar a celor din localităţile învecinate. Aşa s-a născut Societatea Comercială DESIGN SRL Frumuşica.
I-au trebuit ani până să strângă ceva bani cu care să se dezvolte, adică să-şi cumpere utilajele strict necesare cu care să poată executa un minim de comenzi precum execuţie de uşi, mobilier de grădină dar şi obiecte de cult. Apoi a constatat că utilajele sale nu sunt suficient de performante pentru a creşte capacitatea de producţie dar şi pentru a face faţă concurenţei care n-a întârziat să apară.
O soluţie era să acceseze fonduri europene dar pentru aşa ceva era necesar să găsească o firmă de consultanţă serioasă, cu experienţă în domeniu şi care să-i garanteze că banii investiţi în documentaţia de accesare a fondului vor fi recuperaţi ulterior.
S-a orientat către firma suceveană Regional Conbsulting care a acceptat să-i întocmească proiectul cu plata în rate, adică nu i-a solicitat toţi banii odată., În urma proiectului întocmit de firma suceveană numit „Modernizare atelier meşteşugăresc de tâmplărie” şi depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii a primit o finanţare europeană nerambursabilă în sumă de 348.535 euro. Operaţiunile de modernizare au constat în achiziţia de noi utilaje dar şi de amenajare a spaţiului de producţie. Lucrările au demarat în poza20 mai 2009 şi urmau a fi finalizate în 20 mai 2012. Criza economică care a afectat şi România i-a întârziat derularea proiectului dar nu a dus şi la blocarea lui.
Lui Cornel Bălăşanu i-a fost greu să adune banii necesari acoperirii cotei sale de participare la finanţarea primită dar a strâns din dinţi şi a reuşit. Luni, 31 martie a.c. s-a făcut recepţia finală a proiectului implementat. Acum atelierul este dotat cu utilaje de tâmplărie de ultimă generaţie şi cu un consum mic de energie, hala de producţie este una funcţională şi la vreme de iarnă, având un sistem de încălzire original şi extrem de economicos iar cei 6 muncitori, toţi calificaţi, sunt capabili să execute lucrări de tâmplărie la cele mai exigente pretenţii.
Luni, 7 aprilie, am filmat la sediul acestei societăţi din Frumuşica un reportaj pentru emisiunea „Dinamica economiei” care se va difuza pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 12 aprilie, ora 20.00. Cine va urmări reportajul va putea înţelege ce înseamnă seriozitate în afaceri, ce înseamnă respectul pentru clienţi şi ce înseamnă promptitudine în onorarea comenzilor. Dar mai ales va putea vedea şi învăţa cum se poate accesa o finanţare europeană cu care să-ţi dezvolţi propria afacere.
Cornel Bălăşanu din Frumuşica a reuşit să-şi pună la punct o afacere în domeniul producţiei şi serviciilor de tâmplărie care acum funcţionează la întreaga capacitate. Singura sa temere este ca nu cumva Guvernul să mai inventeze nişte taxe şi impozite care să nu le poată suporta, mai ales că puterea financiară a cetăţenilor a scăzut drastic iar comenzile de la persoane fizice s-au redus ca număr.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Dorinţa lui Mazăre
Reţeta zilei: Escalop de porc cu sos de ciuperci
Deficitul balanţei comerciale din februarie 2014: 1,4 miliarde lei
Distrugătorul USS Donald Cook ajunge joi în Marea Neagră
SUA si UE se pregătesc pentru etapa a treia a sancţiunilor împotriva Moscovei
sunt vizate băncile şi companiile energetice ruseşti
Guvernul a modificat Legea Educaţiei în favoarea unei categorii de profesori
Mii de pachete de ţigări de contrabandă ascunse în căruţă, sub vreascuri
DNA: Mihail Vlasov, trimis in judecată pentru trafic de influenţă
Alune americane
Vadim Tudor poate candida la alegerile europarlamentare
SUA: Mai mulţi elevi au fost înjunghiaţi într-un liceu din apropiere de Pittsburg
Europarlamentarii PDL ii cer "socialistulului" Martin Schulz să demisioneze
Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare,
Adio, şandramalelor lui Portariuc!
Ioan Rotundu
Radu Mazăre va fi cercetat ăn stare de libertate
Preşedintele CJ, Adrian Duicu, şeful IPJ şi liderul PSD Orşova rămân în arest
Adunarea parlamentară a Consiliului Europei analizează sancţiuni pentru delegaţia Rusiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog